Dimensiunea științifică a artei – Fotograful naturalist – Marius Iancu – ep. 4 – Șacalul auriu – fotogenic, dar foarte greu de surprins
6 February 2020
Diaspora. Dincolo de granițe – Cristinei Bloț: Eu cred foarte mult în potențialul României
6 February 2020

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de gripă în România

Sursă FOTO – Centers for Disease Control and Prevention

Creșterea foarte mare a numărului de cazuri de infecții respiratorii acute și dublarea cazurilor de gripă față de săptămâna trecută, i-a determinat pe specialiștii de sănătate publică din ministerul de resort să declare epidemie de gripă.

Numai în ultima săptămână de raportare (27.01.2020 – 02.02.2020) s-au înregistrat 7.022 de cazuri de gripă clinică, răspândite pe întreg teritoriul țării și 171.081 de cazuri de infecții respiratorii acute, cu 17,5% mai multe comparativ cu cele înregistrate în aceeași perioadă a sezonului rece precedent. De asemenea, săptămâna trecută au fost raportate 8 decese la persoane confirmate cu virus gripal, ceea ce ridică numărul total de decese la 18 în acest sezon rece.

Recomandări populație

Specialiștii reamintesc populaţiei că măsurile de igienă personală (respectiv spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos (alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.

Recomandări pentru spitale

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical, purtarea maștii de către pacienți în Unitățile de Primiri-Urgențe, pe traseul de la UPU la salon și atunci când se părăsește salonul de izolare.Ministerul Sănătății solicită unităților sanitare care internează cazuri de infecții respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, precum și instituirea terapiei antivirale imediat după internare tuturor pacienților care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aștepta rezultatul de laborator.