ZIUA EUROPEANĂ A INFORMĂRII CU PRIVIRE LA UTILIZAREA ANTIBIOTICELOR – 18 NOIEMBRIE 2019 –
18 November 2019
Dimensiunea științifică a artei – Andrei Siclodi fondatorul rezidențelor artistice de la Innsbruck
19 November 2019

Observatorul Pierre Auger sărbătorește anul acesta 20 de ani de la înființare!

Foto: https://www.facebook.com/ObservatorioPierreAuger.Malargue

Centrul de remote control Auger de la ISS  – o premieră în România!

Din luna august 2019,  la Institutul de Științe Spațiale, ISS de la Măgurele există, în premieră în România, Centrul de remote control Auger, al cărui scop este să ofere ”suport la turele operaționale Auger atât colaboratorilor din țară, din IFIN-HH și UPB, cât și celor din alte state membre Auger”, spune Dr. Fiz. Gina Isar, cercetator la Institutul de Științe Spațiale, ISS de la Măgurele, Responsabil Institutional in Colaborarea Pierre Auger (partea I), într-un interviu acordat emisiunii Știința 360.

Observatorul Pierre Auger este cel mai mare detector de radiații cosmice din lume, acoperind o suprafață de 3000 km2. Experimentul este amplasat in Argentina, în Malargüe (Provincia Mendoza) și este operat de o colaborare internațională cu peste 400 de cercetători din 17 țări printre care și România, din anul 2014, reprezentată în prezent de ISS, IFIN-HH și UPB, Universitatea Politehnica din București. (https://www2.spacescience.ro/https://www.facebook.com/ObservatorioPierreAuger.Malargue/?)

Observatorul Pierre Auger este cel mai mare detector de radiații cosmice din lume, acoperind o suprafață de 3000 km2. Experimentul este operat de o colaborare internațională cu peste 400 de cercetători din 17 țări printre care și România, din anul 2014, reprezentată în prezent de IFIN-HH și ISS – un subiect despre care am stat de vorbă cu Dr. Fiz. Gina Isar, cercetator la Institutul de Științe Spațiale, ISS de la Măgurele, Responsabil Institutional in Colaborarea Pierre Auger

Foto: www.google.com

Și în premieră în România, din luna august 2019, o echipă de cercetători de la ISS (dr. Gina Isar – cercetător științific II și Dragoș Hîrnea – masterand, asistent de cercetare) operează și monitorizează în timp real, de la o distanță de cca. 13.000 km, telescoapele optice și LIDAR ale Observatorului Pierre Auger.

Credit: Gina Isar

”Avantajele operarii remote a telescoapelor Auger, care funcționează numai noaptea, constau în: costuri reduse de deplasare, timp de lucru redus prin împărțirea programului cu un alt grup remote sau on-site la Observator (diferența de fus orar în România este de 6 ore cu plus față de Argentina), vizite de lucru inter-instituționale în rândul colaboratorilor Auger.
Centrul de remote control Auger de la ISS oferă suport la turele operaționale Auger atât colaboratorilor din țară, din IFIN-HH și UPB, cât și celor din alte state membre Auger. Nu în ultimul rând, centrul este de mare inters în randul tinerilor pentru educație. (…) Centrul regional ISS este complet echipat modern atât hardware cât și software, asigurând operatorilor Auger condiții confortabile de lucru.” (www.auger.orghttps://www2.spacescience.ro/?p=2879)

Despre Centrul de remote control Auger de la ISS – într-o ediție viitoare a emisiunii Știința 360!