REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?
15 February 2020
2,5% din populația României nu are acces la un medic de familie în localitatea de reședință
18 February 2020

Operații de implantare intracerebrală de electrozi pentru pacienții cu epilepsie, la Spitalul Universitar de Urgență București

Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) este singurul centru din România unde pacienții epileptici sunt selecționați în cadrul Programului Național de Epilepsie Farmacorezistentă pentru a fi tratați prin proceduri microchirurgicale sau prin neurostimulare – se arată într-un comunicat remis presei.

Recent, o echipă multidisciplinară a efectuat, în Blocul Operator Central de la SUUB recent deschis, o operație de implantare intracerebrală de electrozi pentru delimitarea și ablația focarului epileptic. Echipa a fost formată din dr.Ioana Mîndruţă, medic primar neurolog, dr.Tudor Cornel, medic primar neurochirurg, dr.Aurelia Dabu, medic primar neurochirurg, dr.Ioana Grămescu, medic primar ATI, dr.Irina Oane, medic specialist neurolog și Andrei Barborică, fizician medical.

Platforma care se fixează pe capul pacientului conține ghidajele pentru traiectoriile electrozilor, iar în timpul intervenției, neurochirurgul plasează fiecare electrod în ghidajele fixturii stereotactice și ajustează pozițiile prinderilor electrozilor în funcție de măsurătorile intraoperatorii“, a declarat dr.Ioana Mîndruță. Urmează o procedură de analiză a țintelor a acurateții implantării electrozilor. “Odată ce au fost implantați electrozii intracranieni, cât și electrozii de scalp, pacientul face un examen CT, se văd traiectoriile electrozilor, apoi, cu un software special, se coregistrează imaginea de la tomograf cu RMN-ul pacientului obținut anterior de intervenție, pentru a vedea exact structurile, țintele în care au ajuns acești electrozi și traiectul de pe care înregistrează. Observăm cum sunt dispuși într-o rețea tridimensională, care urmărește să țintească structurile care generează crizele pacientului și să ne aducă informații despre eventualele funcții cerebrale care nu pot fi afectate în urma ablației focarului epileptic”, a adăugat dr.Ioana Mîndruță. Se trece apoi la o altă etapă. Electrozii sunt branșați la un amplificator electroencefalografic, care permite înregistrarea semnalelor din interiorul creierului. “Înregistrăm semnalele intracraniene pe 128 de canale electroencefalografice, zi și noapte, timp de minimum 10 zile. În acest interval vom înregistra atât traseul de veghe, traseul de somn, cât și crizele pacientului și vom stimula creierul cu protocoale de stimulare acceptate internațional care constituie o rutină de examinare a creierului și care nu produc leziuni intracerebrale, dar care sunt capabile să ne dea informații privind funcțiile care se găsesc în zonele unde avem plasați electrozii. Tot acest efort se va solda cu două hărți. Este harta zonelor care produc crizele epileptice ale pacientului și harta funcțiilor cerebrale, care se găsesc în zonele respective și apoi decidem, în echipa multidisciplinară, dacă ablația focarului epileptic nu va produce niciun fel de deficite suplimentare pacientului”, a mai spus medicul Ioana Mîndruță. În majoritatea situațiilor focarul epileptic este în afara unor funcții cerebrale și atunci medicii pot să intervină. “Pe electrozii intracranieni care înregistrează structurile ce generează crizele epileptice putem induce leziuni prin electrocoagulare. Aceste mici leziuni produc o inactivare a unor zone critice din focarul epileptic sau deconecteaza focarul de restul structurilor cu care funcționa într-o coerență producând acele crize. În urma acestei etape, crizele sunt mult reduse sau chiar vindecate”, a precizat dr.Ioana Mîndruță.

Un rol foarte important în tot acest proces îl are existența Laboratorului de Epileptologie de la Spitalul Universitar de Urgență București. “Această unitate de monitorizare a epilepsiei are capabilitatea de a înregistra pacienți pe lungă durată și de a face înregistrări video EEG de lungă durată. Acest nucleu de epilepsie are 4 aparate care pot monitoriza pacientul chiar și săptămâni în șir, zi și noapte, cu posibilități tehnologice de a duce până la capăt aceste monitorizări de lungă durată“, spune dr. Ioana Mîndruță, medic primar specializat în epileptologie generală și evaluare prechirurgicală la Unitatea de Monitorizare a Epilepsiei și Somnului, Laboratorul de Neurofiziologie Clinică din cadrul SUUB.Aproximativ 70% din pacienţi au epilepsii controlate eficient de această terapie şi duc vieţi normale – se mai precizează în comunicat.


Sursă FOTO – SUUB