Buletin cosmic – Italianca Samantha Cristoforetti a devenit prima femeie din europa care a efectuat o activitate extravehiculară
29 July 2022
Alianța Națională pentru Boli Rare România – 15 ani de activitate
9 August 2022

Orașul Busan din Republica Coreea găzduiește cea de-a 31 a ediție a Adunării Generala a Uniunii Astronomice Internationale – Busan, Republica Coreea

La  Busan, în sudul Coreei de Sud (oficial – Republica Coreea), se desfășoară, până pe 11 august, cea de-a 31 a ediție a Adunării Generala a Uniunii Astronomice Internationale (https://www.iauga2022.org/), reuniune cu o lungă tradiție și care are loc din trei în trei ani. Este ediția care ar fi trebuit să aibă loc în august 2021 amânată, însă, cu un an, din cauza pandemiei de COVID 19.

 Arhiva Mirel Birlan

Uniunea Astronomice Internatională (https://www.iau.org/) este una dintre cele mai importante organizații profesionale din lume dedicată promovării și educației din domeniul astronomiei. A fost înființată în anul 1919 și are, în prezent, conform datelor de la nivelul anului 2020, 13.398 de membri – toți, cercetători de la nivel de doctorat.

Adunarea Generala a Uniunii Astronomice Internationale este un eveniment deosebit important pentru comunitatea cercetătorilor din domeniul astronomiei iar țările care ajung să găzduiască aceste reuniuni trec printr-un proces îndelungat de selecție și pregătire – spre exemplu, candidatura Coreei de Sud a început acum 12 ani!

România este prezentă și reprezentată la ediția de anul acesta de Mirel Bîrlan, dr. în astronomie fundamentală, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române.