Autobiografia lui Horia Hulubei în foileton
6 December 2018
IUCN Dubna – locul unde tabelul lui Mendeleev se îmbogățește cu elemente super-grele
10 December 2018

Palatul copiilor din Botoșani pregătește viitorii inventatori

 

Târgul de carte Gaudeamus aduce an de an pe cei mai inventivi dintre tinerii elevei și studenți la Salonul Național de Inventică pentru Tineret, locul unde se etalează rezultatele lor de peste an, este și cazul echipei de elevi ai Liceului Gheorghe Asachi din Botoșani coordonați de profesorul lor Luisian Grigore, care au prezentat un sistem inovativ de supraveghere a suprafețelor mari, în această categorie intrând, terenuri de sport, depozite sau culturi agricole, în cazul în care se dorește protejarea lor împotriva vandalizării sau a hoților. Pe piața nu există, acum, un sistem autonom pentru securizarea suprafețelor exterioare, ceea ce i-a provocat pe tinerii botoșăneni să construiască un prototip autonom, care se alimentează de la panouri solare.

Punctele de securitate sunt dotate cu camere video, astfel încât dacă un intrus intră în sistemul protejat, se declanșează alarma, luminând zona și automat se trimit notificări către telefonul sau computerul proprietarului sau ale firmei de pază.

Interviu cu Sabin Murărașu, Halaida Florin și Ursu Gheorghe – elevi, clasa a XII-a, la Liceul Gheorghe Asachi din Botoșani și Luisian Grigore, profesor coordonator.

Realizator Mihaela Ghiță