Dimensiunea științifică a artei: Irina Petroviciu – Coloranții naturali în istorie și arheologie
13 October 2020
Scrisoare deschisă a medicului de familie către pacientul său
13 October 2020

Pastila antistres: Cheia spre succes – Autocontrolul

Testul Marshmallow sau altfel spus ”Testul cu bezeaua”, a fost creat de psihologul Walter Mischel și este unul dintre cele mai faimoase experimente psihologice efectuate vreodată. Testul permitea copiilor mici să decidă între o recompensă imediată sau, o recompensă mai mare dacă întârzie satisfacția degustării bezelei. 

Versiunea originală a testului cu bezeaua  a constat într-un scenariu în care un copil era adus într-o cameră și i se prezentat o recompensă, care era de obicei o bezea. Cercetătorul spunea copilului că o să rămână puțin singur și dacă ar putea aștepta , să nu mănânce bezeaua, până când el se întoarce  el – copilul ar fi primit două bezele. 

………

Privind însă în jurul nostru,  viteza cu  care noi sau copii noștri ne dorim recompense și rezultate imediate, uneori cu stres și mulți nervi – apare credința conform căreia, capacitatea – de a întârzia gratificare se deteriorează din ce în ce mai mult.

Dar exisă o speranță și anume dezvoltarea și antrenarea continua a autocontrolului care va aduce cu siguranță foarte multe beneficii  – cel puțin oamenii de știință și oamenii de succes au demonstrat acest lucru pentru noi.

O zi frumoasa vă doresc!

Rubrica realizată de – Roxana Alexandra POPA Psiholog clinician & Psihoterapeut și Coachși coordonată de Mihaela Ghiță