Ziua Mondială Alzheimer 2020 – „Hai să vorbim despre demență!”
21 September 2020
România are urgent nevoie de resursă umană de calitate în cercetare
22 September 2020

Pastila antistres: ”PIRAMIDA LUI MASLOW” – ÎMPLINIRE ȘI ARMONIE ÎN VIAȚĂ

Am să îți propun să vorbim despre fericire, împlinire și armonie în viată – toate acestea având în comun – o piramidă – piramidă lui Maslow. 

Profesorul Maslow – a avut o contribuție semnificativă în psihologie prin analiza nevoilor umane.  Cercetările lui au condus la realizarea unei structuri piramidale care îi poartă și numele și care face parte din teoria sa despre motivație formulata în lucrarea ”A Theory of Human Motivation”.

Pe scurt – Maslow a observat și susținut că ființele umane sunt motivate de anumite nevoi nesatisfăcute ṣi de asemenea, că nevoile situate pe treptele inferioare ale piramidei trebuie satisfăcute înainte de a se putea ajunge la nivelele superioare. Odată satisfăcut un nivel de nevoi – fiecare dintre noi intrăm într-o fază temporară de echilibru – după care ne motivăm intrarea într-o noua cursă.

……

În încheiere îți propun un exercițiu – pe o foaie de hârtie desenează aceasta piramida cu nivelele ei  și autoevaluează-te! Pe măsură ce urci aceste nivele, te invit să privești înapoi în viața ta și să vezi când ai avut aceste nevoi, dacă au fost îndeplinite când erai copil sau dacă nu…… 

Gândește-te că nevoile tale trebuie hrănite, îngrijite, valorizate! Atât timp cât le ai în grijă  – ești sănătos și motivat de realiza alte lucruri pentru viața ta dar dacă uiți de ele, lumea ta poate deveni foarte tristă. Tu ești cel care alegi modul în care ai grijă de piramida vieții tale. Hai deseneaz-o!

O zi frumoasă îți doresc! Cu bine!

Rubrica realizată de – Roxana Alexandra POPA

Psiholog clinician & Psihoterapeut și Coachși coordonată de Mihaela Ghiță