Idei in nocturnă – Diaspora: invitat, Dimitrie Culcer, lector la Facultatea de fizică a Universității New South Wales din Sydney, Australia
6 September 2018
FUSION, primul proiect din România dedicat colaborării între artiști și cercetători științifici
10 September 2018

PERSPECTRUM sau metafora pianului cosmic

PERSPECTRUM este proiectul pe care Cătălin Crețu îl propune pentru FUSION – primele rezidențe artistice în institute de cercetare. Instalația explorează dimensiunile spațiale micro-macro ale sunetului acustic, explorând 3 perspective: a ochiului, a microscopului și a telescopului. Spectatorul va avea posibilitatea imersiunii într-un mediu delimitat audio-vizual – în partea micro –  de un sunet recompus spectral după modelul acustic al unui sunet de pian încarnat vizual prin litografiere micro 3D și privit/proiectat prin microscop, iar în partea macro de texturi generate de proiecții telescopice audio-vizuale.
Luni 10 septembrie, ora 18:30, la Rezidența Scena9, va avea loc prima conferință din seria Conferintelor FUSION, prilejuite de primele rezidențe artistice în institute de cercetare. Cătălin Crețu – muzicianși Gina Isar – astrofizician, cuplul artist-cercetător va prezenta conceptele puse în discuție și rafinate în timpul rezidenței. În partea a doua a prezentărilor  dr. Laurențiu Caramete va vorbi despre harta găurilor negre un proiect de care se ocupă de mai bine de 8 ani și dr. Sorin Zgură va vorbi despre situația cercetării.
Rezidențele FUSION s-au desfășurat în luna august în 4 institute de cercetare de pe platforma Măgurele: Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizica Laserilor Plasmei si Radiațiilor, Institutul de Fizica Materialelor si Institutul de Optoelectronică INOE 2000. Cei 4 artiști invitați pentru rezidențe sunt Cătălin Crețu, Saint Machine, Cosmin Haiaș și Sillyconductor.
Anul viitor la sfarsitul lunii februarie va avea loc si expozitia FUSION cu lucrările finalizate.
FUSION este un proiect al Fundației9, organizație nonprofit  care incurajeaza si sustine proiectele noii generații de creatori și educatori, oferindu-le programe și platforme de afirmare.
Interviu in direct cu Cătălin Crețu muzician și dr. Gina Isar cercetător la Institutul de Științe Spațiale