Bilanțul de la sfârșit de an – Eșecul, start pentru succes
18 December 2018
Praf de stele…
18 December 2018

PERSPECTRUM sau Universul într-un vârf de ac

PERSPECTRUM – Universul într-un vârf de ac, așa s-ar putea rezuma instalația pe care Cătălin Crețu o pregătește pentru Expoziția FUSION ce va avea vernisajul la data de 1 februarie anul viitor, la Rezidența Scena9. 

Expoziția FUSION este evenimentul care încheie primele rezidențe artistice în institute de cercetare, un proiect produs de Fundația9 în co-producție cu Rezidența BRD Scena9, în parteneriat cu: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul de Optoelectronică INOE 2000, Institutul de Științe Spațiale și CETAL (Center for Advenced Laser Technology).

PERSPECTRUM – sau spectrul dintr-o altă perspectivă a rezultat din colaborarea între muzicianul Cătălin Crețu și cercetătorii de la Institutul de Științe Spațiale și cei de la CETAL. PERSPECTRUM aduce în senzorial ceea ce este imposibil de văzut, de auzit, de simțit: particulele subatomice, de energie înaltă venite din cosmos de la mii de ani lumină. Muzicianul pregătește o instalație complexă care propune un joc între micro și macro, între universul subatomic și cel cosmic și aduce aceste două extreme în galeria de artă la scară umană, la nivelul percepțiilor.  Această expandare de la ceva minuscul la ceva mare sugerează forma unui con, și Cătălin Crețu a găsit în cercetarea lui artistică mai multe astfel de ”conuri”.

Nu în ultimul rând  instalația audio-vizuală a lui Cătălin Crețu, inspirată de particulele de energie înaltă provenite din Universul îndepărtat, are și o dimensiune arhetipală.  

Interviuri cu: Cătălin Crețu – muzician, cadru didactic la Universitatea de Muzică, dr. astrofizician Gina Isar – cercetătoare la Institutul de Științe Spațiale, dr.fiz. Marian Zamfirescu – coordonatorul CETAL (Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser).

Realizator Mihaela Ghiță