A apărut un nou număr al ziarului Viața medicală!
9 March 2018
Aplicația care îi ajută pe nevăzători să cunoască lumea
12 March 2018

Picturile rupestre ale Omului de Neanderthal 

 

Marius Robu, palaeontolog, nominalizat pentru Gala Premiilor Radio România Cultural,  a fost invitat să facă parte dintr-o  echipă de cercetători francezi și va pleca la începutul lunii aprilie, într-o expedțtie în peștera Cauvet.
Descoperită în anul 1994 peștera Chauvet, din sudul Franței deține picturi rupestre extrem de bine conservate, a căror vechime se înscrie undeva între 40.000 și 20.000 de ani. Datările cu Uraniu-Thoriu a picturilor rupestre din anumite peșteri din Spania arată că vechimea lor le-ar face contemporane cu Omul de Neanderthal. Acest lucru schimbă perspectiva asupra istoriei umanității, componenta culturală nu mai este un argument pentru superioaritatea speciei Homo Sapiens față de Omul de Neanderthal. Rafinamentul și minuțiozitatea acestor reprezentări au surprins specialiștii care credeau că arta acelor vremuri ar fi mai primitivă.
Desenele din peștera Chauvet, regiunea Ardeche, au intrat deja în patrimoniul UNESCO. Peștera nu poate fi vizitată dar
guvernul francez a investit milioane de euro pentru a construi o reproducere 1:1 a întregii peșteri, cu replici de cea mai bună calitate a acestor picturi parietale. Replica, de mărimea unui teren de fotbal, este rezultatul a peste 700 de ore de scanare a peșterii Chauvet.
Interviu cu dr. Marius Robu, cercetător la Institutul de Speologie Emil Racoviță, București.
Realizator Mihaela Ghiță