Știința 360 – 28 ianuarie 2021 – Educație științifică în școala românească
28 January 2021
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat Florin Mircea Iliescu, doctor în genetică umană și evoluție la Institutul de educație continuă al Universității Cambridge din Marea Britanie
28 January 2021

PREMIERĂ NAȚIONALĂ ÎN TRATAMENTULUI AMILOIDOZEI CARDIACE

La sfârșitul săptămânii trecute s-a împlinit un an de tratament cu o terapie medicamentoasă revoluționară indicată unui pacient diagnosticat, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr.Carol Davila” (SUUMC), cu Amiloidoza cardiacă tip transtiretină (ATTR). Acesta este, de altfel, și singurul pacient din România care primește, constant, doza cardiacă corespunzătoare de Tafamidis 60 mg/zi, produs aprobat în Europa în anul 2020 – anunță unitatea medicală într-un comunicat de presă.

Pacientul, în vârstă de 84 de ani, a fost diagnosticat în luna martie 2019 cu Amiloidoza cardiacă transtiretinică de colonelul medic dr.Silviu STANCIU, medic primar Cardiologie, Șef Laborator Explorări Cardiovasculare Neinvazive SUUMC, cel care a monitorizat pacientul periodic, în toată această perioadă.

Pe baza datelor clinice reprezentate în principal prin acuze neurologice (parestezii și semne de sindrom de tunel carpian) și cardiace (simptome și semne de insuficiență cardiacă, oboseală, dispnee, edeme gambiere) s-a ridicat suspiciunea de Amiloidoza cardiacă TTR, pentru care s-au efectuat investigații de înaltă performanță conform protocolului de diagnostic.

Protocolul terapeutic a fost bine tolerat, fără apariția de reacții adverse sau de alte acuze din partea pacientului, acesta având în prezent o stare generală bună, cu ameliorarea acuzelor subiective și reducerea simptomatologiei neurologice și cardiace. Pacientul rămâne sub atentă monitorizare, cu evaluarea lunară a performanțelor cardiace și a analizelor biochimice.

Despre amiloidoza cardiacă transtiretinică

Amiloidoza este o boală sistemică determinată de depunerea de agregări și/sau acumulări de anumite proteine specifice (amiloid, proteine fibroase și precursorii lor) în afara celulelor (în spațiul extracelular), dar și în interiorul țesuturilor din diverse organe din corp, amiloidul acumulat provocând disfuncția progresivă a organului afectat.

Amiloidoza cardiacă TTR este o o boală rară determinată de alterarea împachetării monomerilor de transtiretină cu depunerea lor consecutivă ca amiloid la nivel cardiac având ca efect direct îngroșarea pereților cardiaci cu instalarea progresivă a insuficienței cardiace. Tratamentul aplicat stabilizează transtiretina și previne depunerea de amiloid la nivel cardiac sau în alte organe precum sistemul nervos periferic. Evoluția acestei afecţiuni este una de lungă durată, cu agravare progresivă și prognostic nefavorabil în absența unui tratament medical specializat.
Sursă FOTO – SUUMC