Știința în cuvinte potrivite: Sci Fi Fest
3 October 2016
Cafeneaua de știință – Mentori şi mentorat. De ce am ales ştiinţa.
3 October 2016

Premii pentru critică și mentorat în arhitectură

Arhitecții-cercetători Ștefana Grădinariu și Ștefan Cristian Popa și profesorii Ana Maria Zahariade și Vladimir Šlapeta obţin trofeele celei de-a doua gale de premiere a Trienalei de Arhitectură East Centric 2016

Duminică, 2 octombrie 2016, la Teatrul Național din București s-au decernat premiile Trienalei de Arhitectură East Centric pentru Discursuri Critice, respectiv premiile onorifice „Profesorii Noștri”, concluzionând modulul al treilea al evenimentului reper în Europa. Câștigătorii sunt arhitecții-cercetători Ștefana Grădinariu și Ștefan Cristian Popa, ambii activi în România și Marea Britanie, și profesorii Ana Maria Zahariade (România) și Vladimir Šlapeta (Cehia).

Modulul „Discursuri critice” reprezintă un proces de sondare teoretică și critică a fenomenului arhitectural și al spațiului construit în general în regiunea Europei Centrale și de Est, concretizat într-un concurs de eseuri adresat atât profesioniștilor din domeniu, cât și din domeniile conexe. În urma celor 45 de înregistrări, membrii juriului au ales 11 eseuri, autorii lor participând zilele acestea la sesiuni de prezentare. Câștigătorii au fost anunțați de celebrul teoretician Alberto Pérez-Gómez (Canada) – președinte al juriului, marcând cele două abordări ce s-au revelat pe parcursul jurizării.

Află cine sunt nominalizații fiecărei secțiuni și ce teme abordează >>

2Ștefana Grădinariu – arhitect și cercetător în Marea Britanie a câștigat premiul secțiunii „Perspective Practice” cu un eseu despre procesul masiv de industrializare. „Să fiu parte din ECA Triennale a fost o experiență extraordinară pentru mine, pentru că vine ca o validare a interesului meu pentru contextul arhitectural, politic și social al României și al regiunii, mai ales că educația mea s-a construit în afară.” – a spus Ștefana Grădinariu.

3Ștefan Cristian Popa, câștigător al secțiunii „Perspective Teoretice” este arhitect la Foster+Partners și cercetător doctorand la Architectural Association din Londra. „Sunt onorat să primesc acest prestigios premiu. Întregul proces de participare la Trienală a însemnat parcurgerea mai multor etape, de la evaluarea eseului până la prezentarea urmată de o dezbatere cât se poate de critică. Am descoperit valoarea cercetărilor desfășurate în spațiul central și est-european de care mă simt profund atașat.”, a declarat Ștefan Cristian Popa, autor al eseului câștigător „Note despre Spațiul Mioritic”.

Nominalizații au primit premii în bani în valoare de 250 Euro fiecare, iar câștigătorii 1000 Euro și trofeul Trienalei. Eseurile celor doi câștigători precum și cele ale tuturor nominalizaților pot fi citite în cartea N(arr)ations – Essays on East and Central European Architecture, apărută la editura Arhitext și disponibilă la locațiile gazdă ale Triennalei (TNB, ARCUB Gabroveni). După terminarea ediției a doua a Trienalei, pe 9 octombrie, cartea va putea fi comandată online pe http://www.arhitext.com/