Gala MERITO premiază profesorii exemplari, aceia care schimbă Romania în bine
14 March 2018
Exploratorii lumii de mâine
15 March 2018

Profesorul Alexandru Pesamosca, ”îngerul copiilor”

În ziua de 14 martie a anului 1930, la Constanţa, într-o familie cu origini italiene, a văzut lumina zilei Alexandru Pesamosca. Unul dintre cei mai remarcabili chirurgi pediatri, ce vreme de jumătate de secol a făcut un număr impresionant de operaţii, salvând de la infirmitate pe viaţă sau chiar de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei pe care alţi medici i-au considerat irecuperabili şi fără speranţă.

Numit adesea şi „doctorul fără de arginţi” sau „Îngerul copiilor”, Alexandru Pesamosca a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Bucureşti, în anul 1954, fiind ucenicul reputatului chirurg Dumitru Vereanu. Chiar dacă şi-a dorit să-şi urmeze tatăl în carieră, el s-a îndreptat către medicină, e drept în urma unei împrejurări care i-a schimbat total cursul vieţii: în anul 1948 părintele său (ofiţer de marină), a fost dat afară din armată odată cu desfiinţarea Marinei Regale, iar fiului i s-a interzis să mai aibă acces la şcoala navală. „Aşa că am terminat cu visele legate de mare – a mărturisit mai târziu într-un interviu acordat Revistei „Felicia” prof. dr. Alexandru Pesamosca – şi am început să învăţ pentru medicină.”

* * *

Imediat după absolvire Alexandru Pesamosca a fost repartizat într-un sat de lângă Feteşti, la Niculeşti-Jianu, unde a rămas timp de trei ani.

În anul 1957 s-a transferat la Bucureşti, fiind încadrat ca chirurg la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu. Aici a rămas până în 1984, când s-a transferat la Spitalul Budimex (actualmente Spitalul Marie Sklodovska-Curie), unde a profesat până în anul 2000.

De-a lungul întregii sale cariere, prof. dr. Alexandru Pesamosca a realizat un număr record de operaţii (în jur de 40.000), unele dintre acestea fiind premiere mondiale. Astfel, au fost salvaţi de la infirmitate şi chiar de la moarte zeci de mii de copii, o parte dintre ei venind să primească ajutorul doctorului Alexandru Pesamosca din toate colţurile lumii: China, Franţa, Italia, etc. Care a fost pentru domnia sa cea mai grea intervenţie ? „…o premieră mondială, pe care n-au recunoscut-o. – a povestit prof. dr. Pesamosca – Un copil se născuse cu o formaţiuni tumorale benigne pe esofag şi stomac. L-am operat după ce fusese plimbat prin toată ţara. I-am extirpat stomacul şi esofagul şi i-am făcut un esofag nou, pe care l-am pus în locul celui vechi.”1

La finalul fiecărei operaţii, prof. dr. Alexandru Pesamosca nu uita să îi mulţumească lui Dumnezeu, afirmând cu modestie că de fapt în tot ceea ce a făcut fost voinţa Divinităţii, fără de care nu ar fi putut să realizeze nimic. Drept pentru care, dr. Pesamosca a avut la un moment dat, iniţiativa ridicării unui lăcaş de cult. Astfel, el a fost unul dintre ctitorii bisericii care avea să poarte ca hram pe Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei (ocrotitor al tinerilor) şi pe Cuviosul Stelian Paflagonul (ocrotitorul copiilor) din curtea Spitalului Marie Sklodovska-Curie din Bucureşti (primul lăcaş de cult avut de o unitate spitalicească din capitală), târnosită în februarie 1998. Totodată, prof. dr. Alexandru Pesamosca a devenit şi preşedintele Asociaţiei „Aşezământul Social Sfinţii Martiri Brâncoveni”, o organizaţie filantropică care are menirea de a proteja persoanele ce nu au posibilitatea să participe activ la viaţa socială.

* * *

Din anul 1999, când a rămas văduv, Alexandru Pesamosca a ales să locuiască într-o cămăruţă din Spitalul Marie Sklodovska-Curie din Bucureşti. În ultimii ani de viaţă (mai precis din anul 2006) nu a mai operat din cauza unor probleme locomotorii, însă a oferit sfaturi tuturor medicilor care treceau pragul umilei sale locuinţe, pentru a-i cere ajutorul.

* * *

Alexandru Pesamosca a încetat din viaţă în urma unui atac cerebral, pe 1 septembrie 2011, la Bucureşti. El a fost înmormântat în curtea Spitalului Marie Sklodovska-Curie. Poate că vreodată va considera cineva (din autorităţile competente) că ar fi mai nimerit ca această instituţie să poarte numele unuia dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chirurgi pediatri din România. Deocamdată, în semn de recunoştinţă faţă de meritele sale deosebite, profesorului doctor Alexandru Pesamosca i-a fost ridicat un bust, în septembrie 2014, în faţa spitalului în care şi-a petrecut o mare parte a timpului său.

VASILESCU GABRIELA

1 Sursa: www.revistafelicia.ro