Savantgarde #95
17 January 2020
IUSTIN CAPRĂ – ”Mintea care ar fi putut schimba România”
19 January 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

prof dr Silviu Constantinoiu, preș Societații Române de Chirurgie - Credit foto: Arhiva personală

Sâmbătă 18 ianuarie 2020 de la ora 14,30 vă invităm  să rămâneți alături de Radio România Cultural  și de invitații Danielei  Rei Vișan. Vor fi alături de noi, pentru dumneavoastră, domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență  în  Chirurgie Esofagiană din București,  doamna Felicia Waldman coordonator al Centrului de Studii Ebraice din București și doamna Antonella Matei psihoterapeut.

Punctul de plecare al interviului  realizat cu domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu l-a constituit  volumul   ”Tratat  de patologie și chirurgie esofagiană” a cărui primă ediție în limba română  a apărut  la Editura Academiei Române în anul 2017. Ediția în limba engleză,  ediție  ce include și articole ale unor  renumiți  chirurgi canadieni și  argentinieni  a apărut la sfârșitul anului 2019  la aceeași editură.  In cele peste 800 de pagini ale tratatului, considerat de specialiștii  în domeniu  drept  cel mai complet tratat  de  patologie  esofagiană apărut vreodată în România sunt abordate  toate aspectele medicale posibile privind anatomia, fiziologia, fiziopatologia, morfopatologia, explorarea medicală,  tehnicile de abordare imagistică și chirurgicală  ale  esofagului. Cu ajutorul  echipei de la tipografia  Curtea Veche  eforturile medicilor  imagiști  care  au  colaborat la realizare volumului  s-au concretizat  în imagini  foarte clare, extrem de utile tuturor celor  care investighează  acest domeniu. Volumul a fost coordonat de domnul  profesor doctor Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagului din București, președinte al  Societății Române de Chirurgie. La acest volum au colaborat : domnul profesor doctor Ioan Cordoș șeful Clinicii  de Chirurgie toracică a Institutului Național  de  Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, domnul profesor doctor  Constantin Ciuce- șeful Secției Clinicii Chirurgicale I  a Spitalului Clinic de Urgență Cluj-Napoca, fost rector al  Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațeganu” și domnul profesor doctor Viorel Scripcariu  rectorul  Universității de Medicină și Farmacie ” Grigore T. Popa ” din Iași.

Informațiile medicale  prezentate  clar, complet, din perspective medicale  complementare  constituie  o sursă  de cel mai înalt nivel academic  pentru medicii primari,  medicii specialiști, rezidenți și  studenți la medicină care doresc să  înțeleagă și  să-și perfecționeze cunoștințele  dintr-un domeniu  ce necesită cunoașterea în profunzime a noțiunilor și tehnicilor de  chirurgie  generală,  abdominală și toracică. Abordarea  chirurgicală  a esofagului  include riscuri medicale semnificative.  După cum scrie  domnul profesor doctor Teodor Horvat în prefața  volumului : ” chirurgii  toracici ( care operează problemele esofagului…) din păcate pot fi numărați pe degetele de la o mână.(…) Dar să nu credeți că în chirurgia generală numărul temerarilor chirurgi esofagieni este cu mult mai mare. Pot fi numărați  pe degetele membrilor unei echipe chirurgicale(…). pentru că chirurgia esofagului este o chirurgie foarte grea , are o patologie cu multe particularități , necesită o serie de proceduri complexe, atât de rezecție cât și de reconstrucție.(…) Chirurgul care se încumetă să facă acest tip de chirurgie, trebuie  obligatoriu  să aibă noțiuni de chirurgie de vecinătate, indiferent că este chirurg generalist sau toracic.”

Durata unei astfel de intervenții  chirurgicale  variază  între  6-9 ore, nefiind posibilă  fără o bună colaborare intre medicii echipei;  necesită  și  o rezistență psihică și fizică deosebită pentru a face față  unui act operator atât de complex.

Domnul profesor doctor Silviu  Constantinoiu  ne va explica  care sunt  posibilitățile de reconstrucție  esofagiană și  care a fost cea mai lungă  operație  pe care a coordonat-o. Până în prezent  el a operat peste 25.000  de pacienți,  insumând  peste 55.000-60.000 de ore petrecute în blocul operator.

                                                                      ***

conf Felicia Waldman, coordonator Centru Studii Ebraice – Credit foto: Arhiva personală

Cel de al doilea interviu pe care vi-l propunem în ediția de sâmbătă 18 ianuarie 2020 a emisiunii REConChilliant este cu doamna  Felicia Waldman, coordonatorul Centrului de Studii Ebraice din București. Pornind de la volumul  ”Simbolismul  corpului uman ”  semnat de Annick de Souzenelle  apărut la Editura Herald în 2019  am discutat despre  Arborele Sephirotic , manifestările lui Dumnezeu în creație , corpul și comportamentul  uman. Conform tradiției evreiești  omul trebuie să aibă în viață o atitudine proactivă și să încerce ca prin întreg comportamentul său să mențină un echilbru între  misericordie  și  rigoare, cele două ” brațe” ale  Arborelui Sephirotic.  Adam Qadmon, sau Omul Primordial oglindea în alcătuirea lui  Arborele Sephirotic. În volumul ” Cabala creștină” Franciscus Mercurius van Helmont  scrie că cele 10 sephiroturi sunt: ” Kether-Coroana Supremă, principiul  ideal și primar al tuturor entităților, conținând în sine toate celalte ființe,  Chokmah-Înțelepciunea , principiul tuturor vieților,  Binah-Inteligența, principiul a tot ceea ce înțelege, Chesed-Mila, modelul tuturor iertărilor, Geburah-Dreptatea, principiul împărțirii tuturor recompenselor  și pedepselor,  Tipheret-Frumusețea sau Perfecțiunea, principiul către care converg toate lucrurile frumoase și desăvârșite, Netzach- Eternitatea, căreia i se supun toate lucrurile ce subzistă și dureză, Hod-Slava, principiul a tot ceea ce se raportează la slava făpturilor superioare, Yesod-Temelia, principiul a tot ceea ce influențează făpturile inferioare și Malkuth-Regatul, principiul tuturor lucrurilor care le primesc pe cele superioare și la retransmit celor inferioare.”

Doamna Felicia Waldman  subliniază  importanța gândurilor, cuvintelor,  intențiilor,  faptelor după care ne construim viața. O intenție rea  este cuantificată la nivel ceresc tot ca o energie negativă. Faptele bune, cuvintele bune asigură nu numai armonia vieții personale, ci poate influența în timp  mai multe paliere de energie. Din acest motiv  liberul arbitru și folosirea cu discernământ a libertății pe care ne-a dăruit-o  Dumnezeu  devin atât de importante.

                                                                         ***

psihoterapeut Antonella Matei – Credit foto: Arhiva personală

Cel de al treilea subiect pe care vi-l  propunem la Radio România Cultural  este unul extrem de delicat, dar cu impact major  asupra  bolnavilor de cancer și a familiilor acestora. Doamna Antonella Matei, psihoterapeut  ne va oferi câteva sfaturi practice  pentru a putea ușura impactul psihologic pe care o asemenea boală îl are. Frica de moarte, spaima aproape paralizantă, nu numai că modifică calitatea vieții acestor familii, dar  determină și o evoluție mai mai dificilă a bolii. Studii statistice din întreaga lume semnalează  importanța  atitudinii pozitive  pe durata  tratamentului oncologic.  Mijloacele moderne de terapie, depistarea precoce a diverselor tumori, au modificat  substanțial  prognosticul în astfel de boli. Asistența psihologică  de specialitate , participarea la grupurile de suport pentru familiile bolnavilor de cancer ușurează  semnificativ    traversarea  cu bine a acestei perioade mai fragile din viața semenilor noștri. O remarcă ar trebui făcută totuși:  în România  numărul deceselor datorate bolilor oncologice este mult mai mic decât cel provocat de bolile cardiovasculare neglijate sau prost  tratate  și este similar  numărului de decese  provocat de accidentele rutiere….