“Izolat în…”capsula” de acasă: cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu povestește de ce este mai ușor să stai închis în casă decât într-o capsulă spațială”
27 March 2020
Dimesniunea științifică a artei – Tincuța Heinzel – Textile digtale ep. 1
30 March 2020

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?

Sâmbătă 28 martie 2020 de la ora 14,30 la Radio România  Cultural  vă propunem  o sinteză a recomandărilor  pe care medicii le-au făcut în ultima perioadă de timp legat de prevenirea răspândirii  infecției cu COVID-19, dar și o reîntâlnire cu una din cărțile lui Vintilă Mihăilescu, plecat  dintre noi la începutul acestei săptămâni.

Din fonoteca de aur a radioului  am selectat un fragment din interviul pe care l-am  realizat  cu autorul iunie 2019, imediat  după lansarea ultimului său  volum apărut  la Editura Polirom ” În căutarea corpului regăsit  O ego-analiză a spitalului” . La lansarea volumului la Bookfest 2019, Aurora Liiceanu sublinia : ” Această carte, care ne privește pe fiecare din noi, este scrisă de cineva care s-a uitat fix și încăpățânat  în ochii vieții și, plecându-se elegant  în fața misterelor ei, aduce un minunat  omagiu condiției umane.”

Un volum tulburător de la prima lectură; profetic aproape  pentru zilele acestea când lumea întreagă se luptă cu un dușman invizibil, minuscul  care zguduie însă o planetă întreagă. Rând pe rând se spulberă promisiuni și amăgiri ale modernității. Se îmbolnăvesc  prieteni, rude; frica se insinuează lent în sufletul multora dintre noi, mai ales în inimile celor care sunt în linia întâi  și văd aproape zilnic  ce înseamnă  să lupți cu sincopele unui  sistem prost articulat, insuficient pregătit  pentru o asemenea încercare.

Vintilă  Mihăilescu  s-a luptat mai bine de doi ani cu o formă galopantă  de leucemie. A iubit VIAȚA  și  OAMENII, s-a luptat  pentru acest dar  unic, fragil și puternic, în care durerea și bucuria sunt îngemănate. A călăuzit  generații de studenți , masteranzi și doctoranzi  cu generozitate, umor dar și severitate. I-a ajutat pe mulți să-și  găsească curajul  necesar pentru a  depăși  limitele construite de frică, aroganță, egoism.

” Ei bine, Spitalul este un spațiu în care faci cunoștință  într-un mod cam  radical, cu corpul tău.N-aș spune nici corpul tău adevărat, nici real, ci pur și simplu corpul  tău demascat.  Și ești surprins, ești derutat, ești revoltat. (…) Din această situație se naște o perplexitate care m-a lovit  în multe ore târzii ale nopții: CINE este, de fapt , subiectul suferinței? Cât de mult se poate împuțina un corp pentru a mai putea trăi ca un corp, pentru a mai putea fi privit  și  acceptat ca un corp? Într-o lume a cultului corpului, a corpului  deplin, imaginea corpului  împuținat de boală și/sau bătrânețe este cu atât mai greu de acceptat. Imaginea nu face însă decât să se adauge unei limitări mult mai substanțiale: cât poți să reduci un corp, cât poți să pierzi din corp fără a-l pierde? Cum mai poți, cât mai poți să fii tu insuți într-un corp care nu mai este, nu mai este el însuși? E mai bine să nu știi niciodată. Spitalul te obligă să trăiești și să conștientizezi această experiență a ” Împuținării” în așteptarea angoasantă a momentului în care îți vei fi atins limitele.”

După cum spuneam ultimul  volum al lui Vintilă Mihăilescu  mi se pare aproape profetic. A cui este suferința? Probabil că medicii din Italia , Spania sau China ne-ar putea deja răspunde. Conform statisticilor oficiale peste 5000 de medicin italieni s-au îmbolnăvit ei înșiși cu COVOD-19. Au murit 29 dintre ei. Numărul preoților morți în nordul  Italiei pentru că au vegheat la căpătuiul celor bolnavi nu se cunoaște încă cu exactitate.

Conform statiscilor oficiale , în USA doar în ultima săptămână, numărul  pacienților infectați cu COVID-19  este de peste 86.000 , depășind numărul de îmbolnăviri  raportate  în China pe toată durata epidemiei. În Italia numărul persoanelor  testate pozitiv se apropie de 83.000, iar numărul deceselor se situaează în jurul cifrei de 9000 , aproape de trei ori mai mult decât în China. Dacă e să raportăm la suta de mii de locuitori bilanțul este cu adevărat  înspăimântător.Spania  raportează peste 64.000 de cazuri pozitive și peste 5000 de decese, Germania aproximativ  48.000 de persoane infectate dar numai 300 de decese, Franța  aproximativ 30.000 de pacienți și peste 1700 de decese.

În România  deocamdată  cifrele sunt mult mai mici, până vineri la prânz au fost raportate 1292 de cazuri  cu COVID 19 și 24 de decese.Medicii ne avertizează însă  că în următoarea perioadă  am putea asista la o creștere galopanatăa îmbolnăvirilor.Ce putem face pentru a ne proteja?

Dincolo de măsurile de distranțare  socială adopatate de către autorități, există și măsuri de igienă personală, care pot facec diferența între sănătate și boală.Domnul doctor Adrian Cercel Streinu subliniază bunăoară  riscurile de a contacta COVID 19 prin suprafețe contaminate, dar mai ales prin contaminarea  telefonului mobil. Se pare că o mare parte din medicii infectați în România au contactat boala în acest fel. Dezinfectarea telefonului mobil este recomandată la fiecarec 2 ore, sau chiar mai des. Șervețelele  dezinfectante  sau  lavetele umezite în apă distilată ne-ar putea ajuta; atenție însă la mufele de conectare, care trebuie ferite de contactul cu lichidele!

Hainele contaminate, încălțămintea, sacoșele de la cumpăraturi, instalațiile de aer condiționat , mai ales în zonele în care nu se poate realiza și aerisirea  naturală  intensă, pot  favoriza transmiterea cu mai multă ușurință a virusului. Lavajul cavității nazale și al faringelui  contribuie substanțial  la protejarea oraganismului. In multe locuri din țară există inițiative civice remarcabile. Distanțarea  socială recomandată de autorități  poate genera  în cazul persoanelor singure forme de anxietate și depresie semnificative. Patriarhia  Română și Federația Filantropica pun la dispoziție o platformă online pentru a ajuta persoanele afectate de măsurile luate în vederea limitării răspândirii  infecției cu  COVID 19.

Platforma ” Ajută cu Bucurie” , prin ajutacubucurie.ro  poate  deveni  poate deveni un spațiu al solidarității ce completează  eforturile autorităților de a trece cât mai ușor prin această perioadă dificilă.