Buletin cosmic
11 September 2020
Consultaţii: Interviu cu Alexandru Pleșea, psiholog
13 September 2020

REConCHILLiant- o emisiune cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

Profesor doctor Mircea Cinteză

În fiecare sâmbătă, de la ora 14,30 vom discuta la Radio România Cultural despre sănătate și boală, despre echilibrul acesta fascinant care se țese între noi și lumea în care trăim.

Vor fi alături de noi medici, psihologi, sociologi, profesori, artiști care vor vorbi despre recâștigarea sănătății, despre drumul acesta sinuos presărat adeseori cu frică, neputință, durere, dar și curiozitate, perseverență, speranță.

Doctor Corina Grigoriu

Vom învăța cum să recunoaștem anumite semne de boală, când să ne adresăm medicului, dar mai ales CE TREBUIE SĂ FACEM NOI ca să NE PĂSTRĂM SĂNĂTATEA- trupului, gândului și sufletului.

Sâmbătă 12 septembrie 2020 vor fi alături de noi patru medici. Vom discuta despre insuficiența cardiacă, în contextul pandemiei cu COVID 19, despre hipertensiune și diabetul de sarcină , despre unele afecțiuni tiroidiene și despre artroze. Subiectele selectate oglindesc câteva dintre cele mai frecvente probleme care apar la consultul medical în această perioadă dificilă.

***

Doctor Daniela Goldstein

Insuficiența cardiacă reprezintă un sindrom caracteristic mai multor tipuri de boli cardiovasculare ce afectează cu predilecție funcția de pompă a inimii. Cardiopatia ischemică, în special infarctul miocardic, bolile valvulare, inflamațiile mușchiului cardiac de origine virală sau bacteriană modifică substanțial activitatea inimii, reprezentând un risc major pentru viața pacienților. În lumea civilizată bolile cardiovasculare provoacă peste jumătate din decese, mai mult decât cancerul și accidentele rutiere ( aflate din păcate în top). Tratamentul instituit la timp, corect, monitorizarea atentă a tensiunii arteriale și a activității inimii pot prelungi semnificativ viața.

L-am rugat pe domnul profesor Mircea Cinteză să ne explice din ce motiv bolile cardiovasculare asociate infecției cu virusul SARS-Cov2 reprezintă un factor de risc atât de important în actuala pandemie. Acest subiect va fi abordat în cadrul mai multor sesiuni ale Congresului Național de Cardiologie care se va desfășura săptămâna viitoare exclusiv online . 

Interviul cu domnul profesor Mircea Cinteză va conține și câteva recomandări concrete privind măsurile de protecție pe care bolnavii cu boli cardiovasculare ar fi bine să le respecte în perioada următoare. În ceea ce privește tipul și frecvența controalelor de specialitate, domnul profesor Mircea Cinteză ne va oferi cele mai utile sfaturi:când se fac, unde se fac, care sunt semnalele de avertisment ce anunță decompensarea insuficienței cardiace. Spre exemplu dispneea este un sindrom caracteristic insuficienței cardiace; dacă senzația de lipsă de aer, de sufocare, apare la cele mai mici eforturi fizice sau chiar în repaos, în poziție ortostatică este necesară prezentarea de urgență la camera de gardă.

***

Doctor Dia Ahmad

O altă temă pe care v-o propunem în ediția de sâmbătă 12 septembrie 2020 a emsiunii REConCHILLiant este legată de impactul pandemiei cu COVID 19 asupra gravidelor. Doamna doctor Corina Grigoriu, medic primar obstetrică-ginecologie ne va explica DE CE infecțiile apărute în timpul sarcinii dau atâtea bătăi de cap medicilor și gravidelor. Vom trece în revistă cele mai frecvente simptome ale infectiei cu SARS-Cov-2, în ordinea în care au fost raportate în revistele de specialitate din China, USA și Marea Britanie, respectiv: tuse uscată, febră, greutate în respirație( dispnee), dureri de cap (cefalee), dureri persistente de gât, modificarea gustului, mirosului, stare de oboseală persistentă, mai rar simptome digestive ( greață, vomă, diaree).

Vom insista asupra semnelor apariției hipertensiunii arteriale și a diabetului în timpul sarcinii, comorbidități importante în stabilirea prognosticului pacienților cu COVID. 

Măsurarea tensiunii arteriale, a concentrației de glucoză, a toleranței la glucoză reprezintă gesturi elementare de monitorizare a sarcinii. Dincolo de riscurile suplimentare generate de actuala pandemie, un diabet de sarcină netratat se poate prelungi pe toată durata vieții. Copii născuți din mame cu diabet nesupravegheat au riscuri mari imediat după naștere „sunt feți macrosomi, cu tulburări metabolice, respiratorii, cu o dezvoltare întărziată, incompletă a mai multor organe”, ne atenționează doamna doctor Corina Grigoriu. 

***

Tot sâmbătă 12 septembrie de la ora 14,30 vom începe o serie de interviuri focalizate asupra problemelor endocrine. Peste trei sferturi din pacienții care se adresează cabinetelor de specialitate au disfuncții ale tiroidei, această glandă ce acționează sinergic cu descărcările de adrenalină din organism și care are un rol important în reglarea metabolismului mai multor țesuturi . Cantitatea de iod din apa de băut poate influența activitatea tiroidei. Se știe că deficitul de iod poate provoca așa-numita gușă endemică, întâlnită frecvent în zonele de deal din Prahova, Curtea de Argeș, Câmpulung Muscel și nordul Moldovei. Doamna doctor Daniela Goldstein, medic primar endocrinolog ne avertizează asupra extinderii acestui fenomen și în multe localități din apropierea Bucureștiului. 

Un alt fenomen care atrage tot mai mult atenția endocrinologilor în ultimii ani este legat de creșterea semnificativă a pacienților cu tiroidită autoimună Hashimoto, subiect pe care îl vom aborda pe larg în edițiile viitoare.

În această sâmbătă vom duscuta cu precădere despre simptomele hiperfuncției tiroidiene. Fiind o glandă endocrină a cărei activitate este strâns legată de concentrația hormonilor de stres, simptomele care apar în hipertiroidie sunt adeseori confundate cu simptomele provocate de stresul cronic, respectiv nervozitate, palpitații, insomnii, transpirații profuze, tremor al extremităților, dificultăți de concentrare. Frecvent se mai adaugă și câteva semne specifice, respectiv scădere în greutate semnificativă, chiar în prezența unui aport caloric crescut , intoleranța la căldură, irascibilitate.

Doamna doctor Daniela Goldstein subliniază importanța unui consult endocrinologic în cazul persoanelor tinere care suferă de fibrilație atrială. Tratamentul hipertiroidiei este de lungă durată; scăderea dozelor de medicament provoacă adeseori recidive ale bolii, motiv pentru care supravegherea periodică este absolut necesară. În formele rebele este necesară intervenția chirurgicală sau administrarea de iod radioactiv. 

***

Un grup de afecțiuni relativ cunoscute, care provoacă dureri persistente, deformări ale articulațiilor și incapacitate motorie semnificativă sunt artrozele.Afectarea cartilajelor are loc lent, ireversibil și evoluează concomitent cu înaintarea în vârstă. Pot fi afectate toate articulațiile corpului, dar mai ales genunchiul, șoldul, gleznele și coloana vertebrală.

Domnul doctor Dia Ahmad, medic primar ortoped ne va explica „principalii vinovați” de apariția artrozelor; vom înțelege de ce fumatul, diabetul, consumul de alcool sau sucuri acide și obezitatea sunt dușmani atât de perfizi ai sănătății noastre. 

Vom discuta și despre câteva boli care afectează coloana vertebrală, prin inflamația cronică pe care o generează sau prin modificările degenerative care pot să apară în timp.

O importanță deosebită trebuie să o acordăm malformațiilor picioarelor , în valgum sau in varus; neglijate, aceste malformații suprasolicită și îmbolnăvesc mai multe articulații ale piciorului. Iată de ce consultarea COMPLETĂ a copiilor, din cap până în picioare, în cabinetele de pediatrie sau la medicul de familie poate contribui semnificativ la sănătatea pe termen lung a acestora și pot fi evitate complicații grave, dureri insuportabile și prelungite la vărsta a treia.