Exploratorii lumii de mâine
30 November 2017
Câştigătorii Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO
30 November 2017

Roboțelul avatar care merge la școală în locul copiilor

 

Tehnologia de ultimă oră ajută copiii bolnavi de cancer să nu lipsească de la școală. Prin intermediul roboțelului AV1, copiii care trebuie să petreacă foarte mult timp la spital sau izolați de pericolele infestărilor de orice fel, au posibilitatea să fie în mijlocul colegilor, la școală și să ”se plimbe” oriunde dorește, este suficient să trimită robotul acolo unde ar vrea să fie prezent.

Roboțelul avatar este prezent în locul copilului la școală iar acesta, prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil vede și aude ce se vorbește în clasă, poate vorbi cu colegii sau profesorii, poate răspunde la ore, ca și când ar fi acolo.

Asociația Little People România are deja în testare un astfel de dispozitiv pe care l-a oferit lui Alex, un tînăr de 15 ani, din Cluj, pe care boala de care suferă îl ține izolat acasă. Pacientul are controlul complet asupra roboțelului prin intermediul unei aplicații, acesta poate fi folosit numai în timp real, așadar transmisiunea între dispozitivul din mâinile pacientului și robot nu poate fi înregistrată sau accesată de către o altă persoană externă asigurându-i utilizatorului un mediu sigur de comunicare și control al informației.

Interviu înregistrat cu Petrișor Alexandra Mimi de la Asociația Little People România, cu prilejul Săptămânii Europene a  Roboticii.

Realizator Mihaela Ghiță