Dimensiunea științifică a artei – Ioana Vreme – de la grafică la electronică episodul 4
24 October 2019
Un peisaj descris de Liviu Radu
25 October 2019

Savantgarde #85

SUPREMAȚIA CUANTICĂ // Gizmodo: Google a anunțat miercuri că ajuns la un moment istoric la care oamenii de știință lucrează din anii 1980: un device care face în 3 minute și 20 de secunde un calcul matematic pe care un computer clasic îl face în vreo 10 000 de ani. IBM spune, însă, că nu-i chiar așa.

CEASUL BIOLOGIC // BBC: Pastilele pentru tensiune arterială sunt mai eficiente dacă sunt administrate în timpul somnului și nu dimineața, susține o echipă de cercetători spanioli care au studiat, timp de mai bine de cinci ani, 19 000 de subiecți.

CITITUL, UN LUX // Profit: România reprezintă cea mai mică piață de carte din Uniunea Europeană. De-a lungul unui an, mai bine de 18,5 milioane români nu cumpără nicio carte. Nici măcar profesorii nu sunt interesați de cărți, iar mulți politicieni sunt blocați ca lectură la nivelul gimnaziului.

ZUCKERBERG SE FACE CĂ LUCREAZĂ // REL: Facebook impune noi măsuri de protecție împotriva propagandei ruse și chineze, în perspectiva alegerilor din SUA. Anunțul a fost făcut în aceeași zi cu anunțarea ștergerii unor conturi de Instagram din Rusia care vizau alegători americani.

RECORD // DigitalCameraWorld: Cea mai mică cameră de filmat din lume e cât un grăunte de nisip.

_______

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie, dar nu numai. Se distribuie în fiecare vineri. Proiect susținut de Combridge, membru Deutsche Telekom Group.