Dimesiunea științifică a artei – Antreprenoriat în industria creativă
31 January 2020
REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?
1 February 2020

Savantgarde #97

CORONAVIRUS // Futurism: Simptomele bolii. // Numărul celor infectați la nivel global a ajuns la aproape 10 000 de persoane. Numărul decedaților: 213. Detalii găsiți pe Gis&dData, care vă oferă statistici și o hartă cu răspândirea virusului în timp real. // ScienceMag: Cercetătorii avansează cu o viteză record în crearea unui vaccin, dar s-ar putea să fie prea târziu. // BuzzFeedNews are o listă cu dezinformările răspândite despre virus. // Axios: Între 24 și 27 ianuarie, au fost aproape 13 000 de postări pe Twitter, Facebook și Reddit care propagau teorii conspiraționiste, inclusiv că ar fi o armă biologică sau o metodă de depopulare. // Quartz: O scurtă istorie a motivelor pentru care poartă asiaticii măști chirurgicale în public. Cât de utile sunt acestea, vă spun Gizmodo și Slate. // TheDailyBeast: Tinerii scriu pe rețelele de socializare că sunt infectați ca să primească like-uri. Și le iese. // ArsTechnica: Plague Inc., un joc online care le cere jucătorilor să dezvolte o pandemie care să distrugă omenirea, se bucură de o popularite nefirească zilele acestea. Administratorii jocului îi roagă, însă, pe jucători să nu caute la ei informații despre cum să se păzească de coronavirus. // Wunhan, epicentrul epidemiei: before & after. // TheEconomist (foto): Vom ajunge, oare, la pandemie?

STUDIU // Futurity: Proximitatea față de lagărele de concentrare naziste poate avea efecte nebănuite în răspândirea xenofobiei, a intoleranței politice și a simpatiei pentru extrema dreaptă.

RO x 2 // RomâniaMuzical: Interviu cu Cristian Măcelaru, recent câștigător al unui premiu Grammy.  AUDIO // Se cunosc finaliștii concursului Arborele European al Anului 2020. România participă cu Paznicul Cibinului. De mâine, puteți vota copacul preferat. 

INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ // TheVerge: Google Translate va transcrie traducerile în timp real. E valabil pentru sistemul de operare Android. De pildă, ascultați în punjabă și citiți în română.

EDUCAȚIE // OpenCulture: 1500 de cursuri online gratuite: antropologie, arhitectură, arte, business, comunicare, drept și multe altele.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie realizat de jurnalistul și sociologul Marius Cosmeanu. Proiect susținut de Combridge, membru Deutsche Telekom Group.