Ascultă Radio România Cultural Live

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie - Despre elita politică românească, o privire peste timp

e.1

05 Noiembrie 2019, 06:12

marţi 5 noiembrie 2019, Radio, România Cultural (21.10- 22). Despre elita politică românească, o privire peste timp. Invitat, prof.univ.dr. Georgeta Filitti. Realizator, Dan Manolache.

O simplă căutare în dicţionar ne dumireşte: „termenul Elită provine din latină electus - select acesta fiind un termen de calificare a unei persoane sau unui grup de persoane care reprezintă ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales într-o comunitate”, în acest caz vorbim despre comunitatea oamenilor care fac politică. Spuneam că ne dumireşte dar, de fapt, tocmai de aici apar problemele... Sensul teoretic odată clarificat mai rămâne să-i găsim corespondenţe în viaţa de zi cu zi. Aşadar, “ceea ce este mai bun, mai valoros, mai ales”. Ne cam pune pe gânduri realitatea, nu-i aşa? Ei bine, nu despre elita politică românească de astăzi vom vorbi în emisunea din această seară ci vom încerca să cercetăm trecutul, ultimele doua secole de pildă şi să gasim calităţile care îl puteau propulsa pe un român în rândurile acestei elite.

Vom vorbi despre studiile oamenilor politici de la noi, despre tradiţia familiei dar şi despre averea ei, despre importanţa convingerilor şi a sprijinului unui partid, despre calităţi de lider etc, etc, etc

Vom vorbi şi despre impostori, afacerişti, veleitari fără calităţi şi în context despre capacitatea societăţii dar şi a celor ce le stăteau în preajmă de a-i îndepărta de la butoanele puterii.

Vom vorbi aşadar despre guverne şi guvernanţi. Iată de exemplu că primul guvern constituit la 11 mai 1866 după abdicarea lui Vodă Cuza avea doar 7 „butoane”, interne, afaceri străine, finanţe, justiţie, culte şi instrucţiune publică, război şi lucrări publice. Se putea conduce ţara cu un număr atât de redus de miniştri? Se vede că da deşi în anii `30 complexitatatea guvenării a făcut să crească numărul de ministere la 16.

Ne interează astăzi calitatea elitei politice şi aşa a fost şi în vremuri vechi pentru că, spunea Eminescu, „Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.”

       Dintotdeauna corupţia oamenilor politici a fost maladia care i-a înfricoşat pe guvernaţi „Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice.”, spunea Esop. Dar şi incompetenţa, mintea mărginită, un pericol sesizat de Napoleon care constata că „În politică, prostia nu e un handicap.”. Accederea la putere a unor astfel de oameni este până la urmă vina şi responsabilitatea tuturor celor care votează, sau era pe vremea autorului romanelor „Ferma animalelor” şi „1984” care  spunea că „Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice.”

https://www.mixcloud.com/RadioRomaniaCultural/idei-in-nocturn%C4%83-pagini-de-istorie-despre-elita-politic%C4%83-rom%C3%A2neasc%C4%83-o-privire-peste-timp/

Ascultă live

Ascultă live

04:00 - 04:30
Timpul Prezent (reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
04:05 - 04:53
100% MUZICĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj