Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: România și Marele Război. Invitat, conf. univ. dr. Hadrian Gorun

collage

09 Noiembrie 2021, 07:30

marţi 9 noiembrie 2021

Realizator, Dan Manolache

Îl citam în emisiunea trecută pe marele istoric francez Etienne Gilson care spunea că Istoria este singurul laborator existent în care putem testa consecințele ideilor și rațiunii.Citind cartea „România și Marele Război. Introducere la o istorie și teorie a relațiilor internaționale”, o lucrare apărută la editurile Argonaut și Meda, al cărei autor este invitatul emisiunii din această seară, am avut senzația că sunt oaspete într-un astfel de laborator.

Mai mult chiar că am șansa de a participa la un curs de....medicină în care un magistru ne prezintă și ne interpretează o „tomografie” a unui organism, cel european, examinat la o anumită vârstă. Prelungind metafora medicală, deslușim funcționarea diferitelor sisteme, nervos, circulator, muscular, osos, observăm condiționări genetice etc, totul în scopul de a ne explica reacțiile acestui organism supus la un stres extrem, în cazul nostru declanșarea Marelui Război. Iar „organul” european care face obiectul unui adevărat studiu de caz este chiar....România acelor vremuri.

Cuvintele cheie ale acestei interesante analize sunt de fapt concepte precum „interes național, putere națională, balanță de putere, diplomație, politică externă, hegemon regional, neutralitate, aliere, negociere, alianțe. conflict, război, balansare, securitate națională, cursa înarmărilor, raționalitate, bipolarism, zonă tampon, panslavism și panortodoxism, opinie publică, heartland, realism, neorealism, idealism, marxism, costructivinsm și altele din sfera teoriei relațiilor internaționale , geopoliticii și geostrategiei.” Rezultatul ei, al acestei analize, este, poate surprinzător, o carte care captivează tocmai prin viziunea inedită în care prezintă și interpretează fapte, cele mai multe, binecunoscute.

În această scurtă prezentare nu vom intra în detaliile discuției pe care vă invităm să o urmăriți pe parcursul celor 50 de minute ale emisiunii ci vom enumera doar câteva dintre temele pe care le vom aborda.

Vom vorbi așadar despre „politca de calcul” și „politica de sentiment” care aparent s-au înfruntat atunci când s-a luat decizia intrării României în război de partea Antantei, despre liberalismul idealist și realismul „balanței puterii” dar și despre „maniera de acțiune a opiniei publice românești, preponderent francofilă” care surprinzător poate nu afost „idealistă” ci realistă”.

Ne vom referi apoi la spațiu balcanic punând în evidență determinările politico- istorice care își puneau amprenta asupra lui și duceau deopotrivă la flexibilizarea alianțelor sau aveau derept cosecință mișcări de balansare a puterii.

Ne vom opri apoi la ecuația complexă pe care trebuia să o rezolve România acelei vremi, una cu mai multe necunoscute dar în care cel puțin două, Rusia și Austro- Ungaria, conduceau la soluții lafel de periculoase. Vom evoca desigur, în context și relația cu Franța, determinantă în luarea deciziei de a intra în război.

Finalul emisiunii va fi consacrat Regatului României pe care autorul cărții îl definește ca fiind un „actor rațional”. Vom evoca realismul strategic, calitatea diplomației dar și a guvernării la modul general. Vom stărui și asupra calităților unor personalități care au marcat istoria dramatică a acelor ani, Regele Ferdinand, Regina Maria, eminentul prim ministru Ion I.C. Brătianu.

Suntem convinși că va fi o emisiune interesantă în care vom privi participarea României la Marele Război din perspectiva teoriei și relațiilor internaționale care îi oferă o contextualizare inedită. O revenire la istoria unei perioade în care România a trecut de la tristețea ieșirii dintr-un război pustiitor la bucuria împlinirii idealului Unirii. Un război care s-a încheiat militar prin armistițiul semnat la 11 noiembrie 1918.

Fotografiile reproduse au fost preluate din fototeca invitatului nostru și de pe site-ul Wikipedia

Ascultă live

Ascultă live

12:00 - 12:30
Vorba de cultură
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:00 - 12:20
JURNALUL SATULUI
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj