Ascultă Radio România Cultural Live

Agenda culturală a MNLR | 21 – 27 martie 2022 Evenimente cu public

Agenda culturală a MNLR | 21 – 27 martie 2022 Evenimente cu public
collage

18 Martie 2022, 14:23

Ziua Internațională a Poeziei | 21 martie 2022
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Adoptată de UNESCO în cadrul Conferinței Generale de la Paris, din 21 martie 1999, Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită an de an la Muzeul Național al Literaturii Române printr-o serie de evenimente menite să încurajeze diversitatea lingvistică, să readucă în atenția publicului tradiția recitalurilor poetice, promovând lectura, scrisul și cititul poeziei, precum și întâlnirea artei cuvântului cu muzica, teatrul, pictura, filmul și fotografia.
Ediția din acest an are două componente noi: prezența unor autori ucraineni alături de poeți români și poeți belgieni, francofoni și neerlandofoni, precum și un atelier de scriere creativă susținut de scriitoarea Ioana Nicolaie.

Poezia unește și aduce laolaltă scriitori din diverse țări, care au expresii poetice diferite și care fac parte din generații și/sau școli literare diferite. În orice perioadă belică sau de criză, literatura a reușit să ajute oamenii să supraviețuiască ororilor trăite și să redea speranța, un mesaj pe care MNLR dorește să-l transmită cu această ocazie.

Vă invităm să fiți alături de noi, în seara de 21 martie 2022, la sediul expoziției de bază a MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, la atelierul de scriere creativă, începând cu ora 18.00. Pot participa toți cei care scriu, care sunt dornici să se exprime în scris, precum și cei care vor doar să „vadă” în interiorul unui poem împreună cu scriitoarea Ioana Nicolaie.

De la ora 19.00, vă invităm la un recital de poezie, un eveniment hibrid, la care vor participa: Ioan Es. Pop, Daryna Gladun (video), Doina Ioanid, Jan H. Mysjkin (video), Ioana Crăciunescu, Iya Kiva (video), Radu Sergiu Ruba, Yves Namur (video), Mina Decu, Daniel Bănulescu, Vincent Tholomé (video), Teodor Dună și Lesyk Panasiuc (video).

Intrarea este liberă. Pentru înscrieri și detalii, vă rugăm să trimiteți un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau un mesaj pe WhatsApp la 0736.598.451.

________________

Sâmbătă, 26 martie 2022, ora 11.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Atelierele Thomasinei pentru copii și familii din Ucraina la MNLR

Atelierul urmează conceptul cu care participanții la Atelierele Thomasinei sunt deja familiarizați: activități de socializare, activități interdisciplinare, interactice, creative, de formare a echipei și de treasure hunt.

Întâlnirea se dorește a fi destinată familiilor cu copii, întrucât implică, pe parcursul atelierului, o colaborare și o participare a tuturor celor prezenți.
Invitat special: Vasile Ernu, scriitor și jurnalist.
Vă mulțumim pentru sprijin! Pentru mai multe detalii sunați la 0736.598.451 (WhatsApp) sau scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/AteliereleThomasinei.
____________

Duminică, 27 martie 2022, ora 17.00
Ziua Mondială a Teatrului
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Ziua Mondială a Teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activitatea în întreaga lume.

***
Spectacol de teatru „Inocentul”, regizat de Radu Băieșu, după un text al lui Ion Băieșu
Interpretează: Dan Tudor

În demersul teatral, intitulat nu întâmplător „Inocentul”, regizorul Radu Băieșu și actorul Dan Tudor, folosind cuvintele lui Băieșu, și-au propus să-l descopere pe omul de lângă noi. Vecin, coleg de serviciu sau chiar rudă, debitând gogomănii cu imensă seriozitate, stabilind reguli de viață și chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor și sărind adesea pârleazul spre absurd. Personajul ni se spovedește cu mândrie, convins fiind de justețea raționamentelor sale aberante, și în final ne cere chiar și aprobarea. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării (că nu degeaba a fost Caragiale patronul cârciumii din gara Mizil), Costel, cu ingenuitate, își povestește viața, făcându-ne martori ai unei existențe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul generat de o societate alienată de formalismul ei găunos.

Accesul se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.

________________

Duminică, 27 martie 2022, ora 19.00
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
Spectacol de teatru „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”, dramatizare de Roxana Guttman, după Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu.
Interpretează: Roxana Guttman, Dan Codreanu și Naomi Guttman.

Accesul se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.

________________

Expoziții temporare

Expoziția GÉNICA ATHANASIOU
Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66, Sălile „Petru Creția” și „Al. Oprea”
15 martie – 2 aprilie 2022

În contextul Zilei Internaționale a Francofoniei, Muzeul Național al Literaturii Române reia un proiect important dedicat artistei Génica Athanasiou de la a cărei naștere s-au împlinit, anul acesta, 125 de ani. De origine română, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez, parteneră și muză a lui Antonin Artaud și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon, Génica frecventează aceleași cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene. Parcursul ei este revelator pentru o amplă mișcare ce leagă cultural România de Franța atât în planul creației literare, cât și în cel al artei scenice.

Expoziția Génica Athanasiou – parteneră și muză a lui Antonin Artaud, curatoriată de Laurence Meiffret, medievist, istoric de artă și cercetător francez, a fost organizată pentru prima dată de MNLR, în 2019, în cadrul Sezonului România-Franța.

Expoziția, realizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Institutul Francez din România și Mutuelle National des Artists (Paris), poate fi admirată până în 2 aprilie 2022 la sediul muzeului din Calea Griviței 64-66, de marți până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00.

Personalitate uitată în Franța și încă mai puțin cunoscută în România, țara ei de origine, Génica Athanasiou, pe numele ei adevărat Eugenia Tănase, nu supraviețuiește astăzi decât prin scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis Antonin Artaud, în perioada 1922-1927, celebrele Lettres à Génica. Redusă la imaginea unei femei care a fost iubită pasional, artista a dispărut în spatele cuvintelor poetului, la fel cum a dispărut și în spatele unor portrete ridicate la rang de simbol – în special cele ale lui Man Ray și Philippe Halsman, pe care le admirăm fără a putea să asociem un nume acestui chip extraordinar de sculptural. Toată viața, Génica Athanasiou pare să se fi ascuns în umbra cuvintelor altora, însă o carieră de patruzeci de ani pe scenă nu poate fi redusă la rolul de muză pentru parteneri, fie ei Antonin Artaud sau Jean Grémillon.

______________

„Ion Creangă” | Expoziția artistului Mircia Dumitrescu
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8
1 – 31 martie 2022

Vă invităm să vizitați expoziția de ilustrații la poveștile lui Ion Creangă, realizate de artistul vizual Mircia Dumitrescu, pe care le expunem, alături de plăcile lemn, în cadrul noului spațiu expozițional al MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8. Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii martie.

Detalii, aici: https://mnlr.ro/ion-creanga-expozitie-mircia-dumitrescu/
_____________

Bucureștiul lui Mircea Eliade | Expoziție în mansarda MNLR
Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Vă invităm să călătoriți prin Bucureștiul interbelic, prin „Bucureștiul lui Mircea Eliade”. Expoziția vă prezintă o geografie literară bucureșteană, realizată pe hărți din 1914, 1928, 1938 pe care au marcat locuri reale, case și străzi care au existat cu adevărat și care în bună măsură au rămas până astăzi. Pe hărți sunt semnalate nu doar străzile și clădirile reale, ci și personaje și momente narative sau pasaje literare care fac din acea stradă sau casă un loc semnificativ.
Expoziția este structurată pe șapte teme mari, așa cum apar ele pe harta alăturată. Dincolo de arheologia urbană a numelor de străzi, de trasee ale personajelor și al tramvaiului 14, de scene ale unor evenimente sau de tipologii de case, șapte instalații cinematice oferă un comentariu artistic asupra unora dintre pasajele literare selectate. Inspirate de tehnici de film de la începuturile cinematografiei, cele șapte instalații vă invită să le experimentați pentru a declanșa o secvență animată, sau pentru a vă recompune propriul București al lui Eliade.

Vizitarea expoziției se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.
________________

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 - 17.00.

Evenimente on-line:

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 21 martie 2022, ora 19.00: Valentin Petculescu
Joi, 24 martie 2022, ora 19.00: Radu Voinescu
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitatul episodului #116 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 21 martie 2022, este Valentin Petculescu, compozitor, poet, prozator, dramaturg.
Invitatul episodului #117 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 24 martie 2022, este Radu Voinescu, critic și istoric literar.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
________________

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.
Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

_____________

Miercuri, 23 martie 2022, ora 18.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR
Călin-Andrei Mihăilescu | Retorică și seducție #4

Vineri, 25 martie 2022, ora 19.00
pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR
Cosmin Ciotloș | Ambreiaj #3

Duminică, 27 martie 2022, ora 11.00
pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR
Poezie și creație cu Loreta Popa
Invitată: Carmen Palcu

Un nou roman semnat de Haruki Murakami va fi publicat în luna aprilie 
Literatură 02 Februarie 2023, 14:06

Un nou roman semnat de Haruki Murakami va fi publicat în luna aprilie 

Celebrul autor japonez Haruki Murakami va publica un nou roman, primul după șase ani. Acesta va apărea în Japonia la editura...

Un nou roman semnat de Haruki Murakami va fi publicat în luna aprilie 
Ziua Internațională a cititului împreună... cu Editura Casa Radio
Literatură 01 Februarie 2023, 08:31

Ziua Internațională a cititului împreună... cu Editura Casa Radio

De Ziua Internațională a cititului împreună, continuăm programul nostru educativ „Editura Casa Radio vine la școală!”....

Ziua Internațională a cititului împreună... cu Editura Casa Radio
Lecturile orașului: Cartea războiului de Bogdan O. Popescu (editura Vellant)
Literatură 31 Ianuarie 2023, 11:30

Lecturile orașului: Cartea războiului de Bogdan O. Popescu (editura Vellant)

”În vremuri nenorocite de pandemie și de război, noul volum de versuri al lui Bogdan O. Popescu capătă o stranie...

Lecturile orașului: Cartea războiului de Bogdan O. Popescu (editura Vellant)
S-a deschis cea mai mare bibliotecă din Istanbul
Literatură 30 Ianuarie 2023, 19:06

S-a deschis cea mai mare bibliotecă din Istanbul

Biblioteca Rami, situată în districtul Eyüpsultan, este cea mai mare bibliotecă din Istanbul. Cu o suprafață de 36.000 m² și...

S-a deschis cea mai mare bibliotecă din Istanbul
Scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru împlineşte, astăzi, 91 de ani
Literatură 30 Ianuarie 2023, 16:34

Scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru împlineşte, astăzi, 91 de ani

Luni, 30 ianuarie, maestrul Dinu Săraru împlineşte vârsta de 91 de ani.

Scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru împlineşte, astăzi, 91 de ani
Lansare de carte „O SCRISOARE PIERDUTĂ“ de I. L. Caragiale Scenariu literar de Titus Popovici și Mircea Cornișteanu 1 februarie 2023, ora 17.00, Sala Media Muzeul Național al Țăranului Român
Literatură 30 Ianuarie 2023, 13:10

Lansare de carte „O SCRISOARE PIERDUTĂ“ de I. L. Caragiale Scenariu literar de Titus Popovici și Mircea Cornișteanu 1 februarie 2023, ora 17.00, Sala Media Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 1 februarie 2023, de la ora 17.00, la Sala Media, la lansarea cărții...

Lansare de carte „O SCRISOARE PIERDUTĂ“ de I. L. Caragiale Scenariu literar de Titus Popovici și Mircea Cornișteanu 1 februarie 2023, ora 17.00, Sala Media Muzeul Național al Țăranului Român
ADRIANA BABEȚI: “Nu găsim în acest Dicționar un top 40 al celor mai bune romane românești, ci o propunere de racord tematic”
Literatură 29 Ianuarie 2023, 14:59

ADRIANA BABEȚI: “Nu găsim în acest Dicționar un top 40 al celor mai bune romane românești, ci o propunere de racord tematic”

“Dicționarul romanului central-european din secolul XX“ era, până de curând, un proiect ambițios și extrem de așteptat, care...

ADRIANA BABEȚI: “Nu găsim în acest Dicționar un top 40 al celor mai bune romane românești, ci o propunere de racord tematic”
Vocile memoriei: Nenea Iancu Caragiale
Literatură 29 Ianuarie 2023, 10:28

Vocile memoriei: Nenea Iancu Caragiale

Disponibilitatea lui Caragiale de a juca roluri, de a interpreta scene, situații, în fața amicilor, înclinația lui de a imita...

Vocile memoriei: Nenea Iancu Caragiale
Ascultă live

Ascultă live

10:00 - 12:00
Cu minte de weekend
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj