Ascultă Radio România Cultural Live

Agenda culturală a MNLR | 6 – 12 februarie 2023

Joi, 9 februarie 2023, ora 18.00 Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8 Ziua Internațională a Limbii Elene la MNLR

06 Februarie 2023, 12:04

În anul 2007, data de 9 februarie a fost desemnată Ziua Internațională a Limbii Elene. Această sărbătoare își propune să sublinieze rolul fundamental pe care această limbă l-a avut de-a lungul timpului. Limba elenă este vorbită neîntrerupt în ultimii 400 de ani, având același alfabet în ultimele 24 de secole. În vederea recunoașterii și sărbătoririi limbii elene peste tot în lume în ceea ce privește contribuția sa la modelarea culturii vestice de-a lungul secolelor, a fost aleasă această zi deoarece este și ziua oficială a aniversării poetului național grec, Dionysis Solomos, cel care a scris imnul național elen, “Hymn to Liberty” (Ύμνος εις την Ελευθερίαν’).

Limba greacă este limba fondatoare dacă luăm în considerare terminologia științei occidentale, în special a astronomiei, matematicii, logicii și filosofiei. Numeroase cuvinte grecești îmbogățesc vocabularul altor limbi, culminând cu terminologia medicală internațională, în cadrul căreia 80% din termenii specifici au rădăcini elene. Literatura antică greacă cuprinde opere fundamentale precum poemele epice Iliada și Odiseea, dialogurile lui Platon și lucrările lui Aristotel.

Pentru a sărbători Ziua Internațională a Limbii Elene, Muzeul Național al Literaturii Române și Ambasada Republicii Elene în București cu sprijinul Uniunii Elene din România și al Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Română vor organiza un eveniment cultural care are ca finalitate sublinierea legăturilor între limba și cultura elenă și limba și cultura română.

Ambasadoarea Republicii Elene în București, Excelența Sa Doamna Sofia Grammata, va oferi un discurs în deschiderea evenimentului. Prof. univ. dr. Teodor Dinu, de la Facultatea de Limbi Străine de la Universitatea din București, va susține conferința Influența limbii grecești asupra limbii române.

Poeme și fragmente din literatura greacă vor fi recitate de elevi ai Școlii Grecești din București „Athena” și de studenți de la Universitatea din București. Studenți ai Lectoratului de Neogreacă/Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor susține un recital muzical de poezii grecești, traduse în limba română.

Parteneri: Camera de Comerț Bilaterală Eleno-Română, Uniunea Elenă din România

Intersecții plastice | Concurs pentru adolescenți

3-20 februarie 2023

Muzeul Național al Literaturii Române invită liceenii să dea frâu liber emoțiilor și creativității pentru a sărbători în mod inedit luna iubirii, alternând bucuria de a interacționa cu limbajul poetic și entuziasmul de a-l reinterpreta vizual. Concret, pornind de la alegerea liberă a unui poem din lista pe care o veți regăsi mai jos, elevii vor realiza un poster sugestiv care să înglobeze mesajul artistic și să îl exploreze prin intermediul artelor vizuale, produsul final fiind destinat atât publicului școlar, cât și publicului adult care frecventează spațiul muzeal. Posterul va fi realizat în una dintre următoarele tehnici: desen, pictură, colaj sau tehnici computerizate (Photoshop, Corel etc), va fi trimis în format digital (PDF sau PNG/JPEG), cu orientare landscape. Posterul și ideea ilustrată trebuie să fie autentice și create în totalitate de elevii participanți. Orice încălcare a drepturilor de autor și de copyright nu vor fi asumate de către organizator!

Detalii, aici.

Expoziții

Călător în căutarea iubirii | Expoziție MNLR în București-Mall Vitan

Calea Vitan 55 – 59

6 – 19 februarie 2023

„Pielea ta are aroma piersicii coapte și un luciu mat, aproape lăuntric. Întreaga ta ființă respiră prin nu știu ce taină, spirit, senzualitate, îmi evocă nu știu ce amintiri, nu știu ce nostalgii pierdute înainte de a lua forme precise.”, îi mărturisește Ștefan Mironei în romanul Cellei Serghi. „Un an întreg n-am spus decât Luli, Luli, Luli. Buzele mele au forma numelui tău. Am devenit ca o pasăre care nu știe decât silabele unui tril unic” – regăsiți acest fragment în Lorelei de Ionel Teodoreanu.

Vă invităm să descoperiți cele 11 povești de dragoste cu personaje inspirate din viața reală și care se regăsesc în romane de dragoste reprezentative pentru literatura română.

Panourile expoziționale redau dialoguri între personajele îndrăgostite sau ilustrează iubiri imposibile. Vă veți întâlni cu misterioasa domnișoară P.V., cu fascinanta actriță Leny Caler, muza scriitorilor Camil Petrescu, Mihail Sebastian și Zaharia Stancu, veți descoperi ingenuitatea, dublată de o inteligență sclipitoare, a bengalezei Maitreyi sau frumusețea nativă și atitudinea nonconformistă a Miței Biciclista, precum și un „înger păzitor al primei copilării”, Lina lui Miron Radu Paraschivescu.

Alături de aceste povești veți afla și anul în care s-au publicat cele mai multe romane de dragoste, care a fost romanul care l-a făcut celebru pe Mihail Drumeș, cine a fost Maria Mihăescu și care e porecla pe care o primește în urma refuzului invitației la un rendez-vous. Expoziția, pregătită de echipa de la Muzeul Național al Literaturii Române din București, va putea fi vizitată de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 22.00, în București-Mall Vitan (Calea Vitan 55 – 59).

Detalii, aici.

Expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția „Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române”, care va fi deschisă între 26 ianuarie și 13 martie 2023 la sediul muzeului din strada Nicolae Crețulescu nr. 8.

Eugen Ciurtin, directorul Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române, oferă o amplă prezentare a acestei expoziții:

„Expoziția de manuscrise inedite pe care o veți vizita reprezintă începutul vindecării unei traume istorice.

Ea prezintă manuscrise inedite ale lui Eliade despre care în urmă cu zece luni nu se știa pur și simplu că există. Ele au fost între timp salvate de un grup de binefăcători privați și donate Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei, unde au fost imediat și intens studiate, apoi editate critic. Astfel, toate au fost deja identificate, datate, descifrate, comparate și integrate corespunzător – pentru prima dată – în ansamblul operei științifice și literare a lui Eliade. În cele patru săli ale expoziției ele restituie atmosfera de lucru din mansarda din strada Melodiei (I), din casa lui Surendranath Dasgupta (II) sau a lui Gwyn Perris (III) din Calcutta colonială și din apartamentul soților Eliade din strada Palade nr. 43 (IV), ultima lui locuință bucureșteană, cândva sediul optim al arhivei.”

Continuarea, aici.

Zeppelin Design:

Constantin Goagea - creative direction

Ioana Vlaș - design expozițional

Artemisa Pascu, Andrei Grosu (Policromic) - graphic design

www.zeppelin-design.com

AZERO | Acant Design | The Plot

Curatoriat din partea Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române: Andreea Apostu şi Eugen Ciurtin

Expoziția „In Memoriam ANDO”

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

1-25 februarie 2023

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la vernisajul expoziției cu titlul „In Memoriam ANDO”, care va avea loc luni, 6 februarie 2023, ora 18:00, la sediul din Calea Griviței 64-66. Selecția expozițională aduce împreună lucrări de grafică, respectiv caricatură, din mai multe perioade de creație ale regretatului jurnalist, grafician și realizator de emisiuni de televiziune Octavian Andronic – ANDO, alături de fotografii din arhiva familiei Andronic, prezentate prin intermediul a două instalații textile realizate de Andreea Dobranici, respectiv de Alexandru Micloș. De asemenea, proiectul expozițional cuprinde o serie de lucrări de grafică semnate de Ana Ștefania Andronic – BUZU. Având-o curator pe Ana Daniela Sultana, expoziția „In Memoriam ANDO” este însoțită de un album cu reproduceri după caricaturile lui ANDO și poate fi vizitată în perioada 1 - 25 februarie 2023.

„Prefațată de o expoziție-instalație vernisată anul trecut, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, chiar în data de 12 decembrie 2022, când s-au împlinit 2 ani de la trecerea în eternitate a lui ANDO, «In Memoriam ANDO» este un proiect care își propune nu doar să comemoreze o personalitate culturală autohtonă, ci și să mențină vie amintirea unui spirit critic, precum și moștenirea artistică pe care acesta a lăsat-o în urmă. În grafica sa, ANDO a reușit mereu cu umor și ingeniozitate să surprindă chintesența unor momente cheie din istoria recentă, cărora le-a fost martor. Dacă în expoziția anterioară de la MNLR, cu titlul «Remember ANDO – Octavian Andronic. CoronANDOgrafii», selecția expozițională prezenta în exclusivitate lucrări inspirate de începuturile perioadei pandemice, context în care, de altfel, s-a și stins din viață îndrăgitul grafician, în retrospectiva de față avem lucrări din întreaga sa activitate artistică.” (Ana Daniela Sultana)

Expoziția de bijuterie contemporană „Bijuterii cu stil” a artistei Mihaela Cherciu

Muzeul Național al Literaturii Române Str. Nicolae Crețulescu 8

15 ianuarie-10 februarie 2023

Mihaela Cherciu a absolvit Universitatea Națională de Arte București în anul 1998, la secția textile-design vestimentar, și a lucrat atât ca artist independent (tapiserie, pictură), cât și ca scenograf, stilist, în presa de specialitate și, ulterior, ca galerist.

Evenimente on-line

mini-Cafeneaua critică on-line:

Luni, 6 februarie 2023, ora 19.00: Mircea Petean

Joi, 9 februarie 2023, ora 19.00: Radu Igazság

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului

Invitatul episodului 206 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 6 februarie 2023, este poetul Mircea Petean, de asemenea prozator și eseist, fondator și director al Editurii Limes din Cluj.

Invitatul episodului 207 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 9 februarie 2023, este artistul vizual și cineastul Radu Igazság, profesor la Universitatea Națională de Teatru și Film – UNATC din București.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Duminică, 12 februarie 2023, ora 11.00

pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR

Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Eniko Szilagyi

Romanul „America de peste pogrom” de Cătălin Mihuleac a fost publicat în urmă cu câteva zile la una dintre cele mai importante edituri din Polonia
Literatură 20 Martie 2023, 13:46

Romanul „America de peste pogrom” de Cătălin Mihuleac a fost publicat în urmă cu câteva zile la una dintre cele mai importante edituri din Polonia

  După ediții în limbile germană și franceză, romanul „America de peste pogrom” de Cătălin Mihuleac a...

Romanul „America de peste pogrom” de Cătălin Mihuleac a fost publicat în urmă cu câteva zile la una dintre cele mai importante edituri din Polonia
Editura Publisol lansează volumul II din seria „Carol al II-lea - Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”
Literatură 20 Martie 2023, 12:30

Editura Publisol lansează volumul II din seria „Carol al II-lea - Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”

Editura Publisol continuă seria „Carol al II-lea - Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)” cu volumul...

Editura Publisol lansează volumul II din seria „Carol al II-lea - Între datorie și pasiune. Însemnări zilnice (1904-1951)”
Scriitoarea Cristina Chira la Revista Literară Radio 
Literatură 20 Martie 2023, 12:14

Scriitoarea Cristina Chira la Revista Literară Radio 

Arhitecta Cristina Chira își face debutul în lumea literară cu un excelent volum de proză scurtă, ”Raluca...

Scriitoarea Cristina Chira la Revista Literară Radio 
Vocile memoriei - Mitul Urmuz
Literatură 19 Martie 2023, 09:38

Vocile memoriei - Mitul Urmuz

Cu o operă literară restrânsă la vreo patruzeci de pagini și cu o viață de funcționar nu de tot mărunt, cu un...

Vocile memoriei - Mitul Urmuz
Drept de autor: Cătălin Ceaușoglu - "Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea"
Literatură 19 Martie 2023, 07:00

Drept de autor: Cătălin Ceaușoglu - "Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea"

"Dacă debutul cu un volum de povestiri ar fi o cursă cu obstacole, atunci Cătălin Ceaușoglu tocmai a ajuns la finalul ei...

Drept de autor: Cătălin Ceaușoglu - "Șapte povești care nu se termină bine pentru toată lumea"
Poezia noastră cea de toate zilele - 21 martie 2023, ora 18.00, sala Media Muzeul Național al Țăranului Român
Literatură 17 Martie 2023, 12:49

Poezia noastră cea de toate zilele - 21 martie 2023, ora 18.00, sala Media Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român și Editura Eikon vă invită marţi, 21 martie 2023, de la ora 18.00, la Sala Media, la...

Poezia noastră cea de toate zilele - 21 martie 2023, ora 18.00, sala Media Muzeul Național al Țăranului Român
Lansare-eveniment în Anul Centenar Monica Lovinescu: Aici e Radio Europa Liberă, selecție și prezentare de Cătălin Cioabă
Literatură 16 Martie 2023, 12:40

Lansare-eveniment în Anul Centenar Monica Lovinescu: Aici e Radio Europa Liberă, selecție și prezentare de Cătălin Cioabă

Editura Humanitas vă invită joi, 16 martie, ora 19.30, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la...

Lansare-eveniment în Anul Centenar Monica Lovinescu: Aici e Radio Europa Liberă, selecție și prezentare de Cătălin Cioabă
Gloria intimă a trilului. Recital de poezie cu poetul Liviu Uleia la Muzeul Național al Literaturii Române
Literatură 16 Martie 2023, 07:30

Gloria intimă a trilului. Recital de poezie cu poetul Liviu Uleia la Muzeul Național al Literaturii Române

Astăzi, 16 martie 2023, ora 18.00, Muzeul Literaturii Române din București invită publicul la un recital de poezie și muzică...

Gloria intimă a trilului. Recital de poezie cu poetul Liviu Uleia la Muzeul Național al Literaturii Române
Ascultă live

Ascultă live

18:30 - 18:55
Spre casă
Ascultă live Radio România Cultural
18:20 - 19:00
INTERPELARI PARLAMENTARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj