Ascultă Radio România Cultural Live

Ediția a cincea a conferințelor „Despre lumea în care trăim”: noul Putin, bătrânul furibund; un experiment sovietic, Regiunea Autonomă Maghiară; omul, cea mai de succes specie de pe Pământ; ce știu neuroștiințele despre durere; destinul ca partitură a lum

16 Martie 2022, 13:07

 

Mark Galeotti, expert britanic în politica și securitateaRusiei, Stefano Bottoni, istoric italian specializat în politica față de minorități și relațiile interetnice în blocul sovietic, Gaia Vince, cunoscută jurnalistă și autoare britanică de cărți de știință și Alexandru Babeș, cercetător specializat în sistemul nervos periferic și studiul durerii, sunt invitații ediției a cincea a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”, care se va desfășura pe scena Ateneului român în perioada 21–24 mai. Conferințele de deschidere și închidere de anul acesta vor fi susținute de Horia-Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu.

Seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice „Despre lumea în care trăim” este organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA și își propune, la fel ca în edițiile precedente, să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte.

Cele două conferințe susținute anul acesta de istorici pun în legătură evenimentele recente cu intervențiile agresive din zonele controlate sau disputate de regimurile din Rusia în secolul XX și în ultimii ani.

MARK GALEOTTI, expert în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, profesor onorific la University College London și director general la Mayak Intelligence, o firmă de consultanță și cercetare specializată în relațiile cu Rusia va vorbi despre „noul Putin”.Invazia Ucrainei ne dezvăluie un nou Putin – nu mai este jucătorul geostrategic atent și calculat, ci un om furibund care-și asumă riscuri, un bătrân grăbit. Este acesta cu adevărat „un nou Putin”? Sau putem vedea rădăcinile acestei schimbări în evoluția lui ca lider? Și ce ar putea însemna această turnură pentru noi toți în viitor? Conferința va fi urmată de un dialog cu Marian Voicu, jurnalist și realizator al emisiunii Breaking Fake News.

Mark Galeotti este autorul O scurtă istorie a Rusiei. De la cneazul Rurik la Vladimir Putin și Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul.

STEFANO BOTTONI este conferențiar la Universitatea din Florența, unde predă istoria Europei de Est și istorie universală. Principalul său domeniu de cercetare este politica față de minorități și relațiile interetnice în blocul sovietic. Conferința sa are tema „Stalin si Transilvania. Regiunea Autonomă Maghiară în România anilor ´50”. Evenimentele tragice din spațiul post-sovietic conferă o actualitate neașteptată cercetării lui Stefano Bottoni despre Regiunea Autonomă Maghiară din România în perioadă stalinistă. Dar cum a fost creat acest experiment de politica națională de tip sovietic chiar în 1952? Și cum a funcționat o regiune cu autonomie pe criterii etnice situată în inima României, locuită în proporție covârșitoare de maghiari secui, înapoiată economic, orientată cultural și istoric înspre Ungaria ca țara mamă? Conferința va fi urmată de un dialog cu Sabina Fati, jurnalist și doctor în istorie.

Stefano Bottoni este autorul mai multor cărți, între ele și Moștenirea lui Stalin în România. Regiunea Autonomă Maghiară, 1952–1960.

Alte două conferințe ne prezintă elementele care ne-au diferențiat în evoluția noastră ca specie și noutățile din domeniul de cercetare premiat în 2021 cu Nobel pentru medicină sau fiziologie.

GAIA VINCE este o cunoscută jurnalistă și realizatoare de emisiuni dedicate științei, fost redactor la Nature și New Scientist, care actualmente scrie pentru The Guardian și BBC. Tema conferinței sale este „Cum au depășit oamenii legile obișnuite ale evoluției?”.Oamenii sunt o forță a naturii care schimbă fața planetei. Între timp, cimpanzeii, rudele noastre cele mai apropiate, aflați acum în pericol de dispariție continuă să-și ducă viața așa cum au făcut-o vreme de milioane de ani. Și totuși am evoluat prin același proces. Gaia Vince susține că oamenii de astăzi sunt rezultatul coevoluției genelor, mediului înconjurător și culturii. Acum, că am transformat lumea, noi ce vom deveni oare? Conferința va fi urmată de un dialog cu Corina Negrea, jurnalist de știință.

Gaia Vince este autoare a mai multor cărți de popularizare a științei, între ele și Focul, limbajul frumusețea, timpul. Cum au depășit oamenii legile firești ale evoluției”, și este prima femeie distinsă cu premiul Royal Society Winton Prize for Science Books.

ALEXANDRU BABEȘ este profesor de neuroştiinţe şi fiziologie la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Laboratorul pe care îl conduce se ocupă de studiul sistemului nervos periferic, al neuronilor senzitivi cu ajutorul cărora simţim durerea şi temperatura ambientală. Tema conferinței sale este „Un premiu Nobel pentru ardeiul iute: o incursiune în neurobiologia durerii”.La graniţa dintre percepţie senzorială, emoţie şi act cognitiv, durerea continuă să ne provoace şi să eludeze încercările noastre de a o înţelege şi de a o controla. Descoperiri recente din domeniul neuroştiinţelor ne apropie însă de descifrarea codului neural al durerii şi ne dau încredere că vom putea oferi celor aflaţi în suferinţă terapii mai eficiente şi mai uşor de tolerat. Conferința va fi urmată de un dialog cu Bogdan O. Popescu, medic neurolog și profesor universitar.

Alexandru Babeș este coautor al unor studii apărute în Nature, Nature Medicine, Nature Communications, Journal of Neuroscience, Pain şi Journal of Physiology și autor al cărții Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers.

Conferința de deschidere, susținută de HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, are tema „Noua ideocrație”.Sub ochii noștri, de la an la an, de un deceniu încoace parcă tot mai mult, o nouă putere ideologică se afirmă, tinzând să pună stăpânire pe ultimele democrații liberale ale lumii. Spre deosebirea de ideocrația clasică, descrisă de politologi ca fiind puterea ideologică exercitată de stat asupra societății, noua ideocrație este puterea ideologică exercitată în mod totalitar de către o elită „iluminată” și militantă asupra restului pasiv și descumpănit al societății – și asta nu într-un regim politic totalitar, ci în condițiile unui regim democratic. Conferința va fi urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu.

La Editura Humanitas se află în pregătire un volum de Horia-Roman Patapievici care va conține o expunere pe larg a subiectului acestei conferințe.

Conferința de închidere este susținută de GABRIEL LIICEANU și va avea tema „Avem oare cu toții destin?”. Destin are orice ființă umană care se așază sub un ideal, fie acesta profesional, moral sau civic, și care iradiază într-o măsură sau alta asupra comunității din care face parte. Fiecare om poate să vrea, sau măcar să încerce, să dea vieții un sens. Întrebarea e câți oameni sunt dispuși să-și asume ca slogan al vieții propoziția „Ce bine că viața nu are un sens! Pot să-i dau eu unul”. Conferința va fi urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%.

Gazda acestei ediții a festivalului va fi Marian Voicu, jurnalist premiat, realizatorul emisiunii Breaking Fake News. A publicat la Editura Humanitas volumele Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani și Matrioşka mincinoşilor. Fake news, manipulare, populism.

Biletele în valoare de 60 de lei, cele pentru vizionarea online live a conferintelor, în valoare de 50 de lei, precum și abonamentele care permit participarea la toate conferințele din această ediție a festivalului sunt disponibile în rețeaua Eventbook:

https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim

Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și ale partenerilor de dialog și pe site-ul oficial http://www.lumeaincaretraim.ro.

Programul conferințelor:

Sâmbătă, 21 mai, ora 11.30

Eveniment de deschidere

Conferință susținută de Horia-Roman Patapievici, cu tema „Noua ideocrație“, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu

Sâmbătă, 21 mai, ora 17.00

Conferință susținută de Gaia Vince, cu tema „Cum au depășit oamenii legile obișnuite ale evoluției?”, urmată de un dialog cu Corina Negrea

Duminică, 22 mai, ora 11.30

Conferință susținută de Alexandru Babeș, cu tema „Un Premiu Nobel pentru ardeiul iute. O introducere în neurobiologia durerii”, urmată de un dialog cu Bogdan Ovidiu Popescu

Duminică, 22 mai, ora 17.00

Conferință susținută de Mark Galeotti, cu tema „Hai să vorbim despre noul Putin”, urmată de un dialog cu Marian Voicu

Luni, 23 mai, ora 19.30

Conferință susținută de Stefano Bottoni, cu tema „Stalin si Transilvania: Regiunea Autonomă Maghiară în România anilor ´50”, urmată de un dialog cu Sabina Fati

Marți, 24 mai, ora 19.30

Eveniment de închidere

Conferința susținută de Gabriel Liiceanu, cu tema „Avem oare cu toții destin?”, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu

Drept de autor - Andreea Teliban -  "Căderea omului", o nuvelă inedită a scriitoarei Alice Botez
Literatură 03 Martie 2024, 07:20

Drept de autor - Andreea Teliban - "Căderea omului", o nuvelă inedită a scriitoarei Alice Botez

Drept de autor - duminică, 3 martie 2024, ora 16:30

Drept de autor - Andreea Teliban - "Căderea omului", o nuvelă inedită a scriitoarei Alice Botez
Vocile memoriei - Un scriitor total: Marin Sorescu
Literatură 03 Martie 2024, 07:00

Vocile memoriei - Un scriitor total: Marin Sorescu

                     ...

Vocile memoriei - Un scriitor total: Marin Sorescu
A murit scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru
Literatură 02 Martie 2024, 17:00

A murit scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru

Scriitorul Dinu Săraru a murit. Avea 92 de ani. Dramaturg, eseist, publicist, romancier și scriitor, membru al...

A murit scriitorul și omul de teatru Dinu Săraru
Biblioteca Medievală: Viziunea lui Tnugdal, lansare de carte și dezbatere la Cluj
Literatură 01 Martie 2024, 16:12

Biblioteca Medievală: Viziunea lui Tnugdal, lansare de carte și dezbatere la Cluj

Lansare de carte & dezbatere Viziunea lui Tnugdal, ediție bilingvă, Polirom, 2024 Ediţie îngrijită, traducere din...

Biblioteca Medievală: Viziunea lui Tnugdal, lansare de carte și dezbatere la Cluj
Inside Story, mult-așteptatul roman autobiografic al lui Martin Amis,  acum în colecția Anansi. World Fiction
Literatură 29 Februarie 2024, 17:40

Inside Story, mult-așteptatul roman autobiografic al lui Martin Amis, acum în colecția Anansi. World Fiction

După noua ediție a romanului Zona de interes, publicată odată cu intrarea în cinematografele autohtone a filmului...

Inside Story, mult-așteptatul roman autobiografic al lui Martin Amis, acum în colecția Anansi. World Fiction
Bogdan CREȚU la Clubul LOGOS: Mai puțin decât dragostea
Literatură 28 Februarie 2024, 13:02

Bogdan CREȚU la Clubul LOGOS: Mai puțin decât dragostea

Bogdan CREȚU la Clubul LOGOS Discuție despre romanul Mai puțin decât dragostea , Polirom, 2023 Vineri, 1 martie, ora...

Bogdan CREȚU la Clubul LOGOS: Mai puțin decât dragostea
Un eșec poate deveni o sursă de putere? Lansarea romanului „Numărul 2“ de David Foenkinos – miercuri, 28 februarie, ora 19:00 la Humanitas Cișmigiu
Literatură 27 Februarie 2024, 08:18

Un eșec poate deveni o sursă de putere? Lansarea romanului „Numărul 2“ de David Foenkinos – miercuri, 28 februarie, ora 19:00 la Humanitas Cișmigiu

Editura Humanitas Fiction  vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la...

Un eșec poate deveni o sursă de putere? Lansarea romanului „Numărul 2“ de David Foenkinos – miercuri, 28 februarie, ora 19:00 la Humanitas Cișmigiu
Cele mai importante festivaluri de literatură din România, alături de Festivalul Internațional de Literatură de la Odesa
Literatură 26 Februarie 2024, 16:05

Cele mai importante festivaluri de literatură din România, alături de Festivalul Internațional de Literatură de la Odesa

Aseară, 25 februarie , s-a încheiat cea de- a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Odesa , un...

Cele mai importante festivaluri de literatură din România, alături de Festivalul Internațional de Literatură de la Odesa
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
FOLCLORIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
06:00 - 07:00
Agenda Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru