Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – ”Sunt un produs al școlii românești de microelectronică”
13 September 2018
Născut în România – Maria Haiduc, doctor în fizică: ”Nu poți să faci cercetare fără să-ți placă!”
15 September 2018

Sillyconductor, artistul care a dirijat un cutremur, astăzi, la Știința în cuvinte potrivite

Sillyconductor, artistul care a dirijat un cutremur, își va prezenta conceptul pe are îl dezvoltă în colaborare cu Institutul de Optoelectronica INOE2000. El dorește să construiască un instrument care să funcționeze în baza efectului Doppler, un instrument care să amintească de clavecinul aflat la Castelul Peleș, scanat și restaurat de cercetătorii de la Institutul de Optoelectronică.

Înregistrare Pianosaurus, autor: Sillyconductor

Tehnica  de vibrometrie cu laser, care se bazează pe efectul Doppler este folosită în investigațiile de diagnosticare în vederea restaurărilor pentru determinarea desprinderilor de material, atât în cazul picturilor cât și în cazul tencuielilor, când este vorba de restaurarea clădirilor. Folosită în sens invers, cu aceeași tehnică se poate desena folosind sunetul.

Sillyconductor, încheie seria Conferințelor FUSION, cu un performance pe care îl va susține cu Pianosaurus, un instrument conceput de el, care suprapune sunetele a 4 piane. Oricine poate interacționa cu acest instrument, asemănător unui aparat de radio vechi, și prin manevrarea celor 4 butoane cu care este dotat  își poate creea propria muzică.

Interviu în direct cu Sillyconductor, vineri 14 septembrie 2018, de la ora 13:30, în cadrul emisiunii Știința în Cuvinte Potrivite