90 de ani de la lansarea filmului „The jazz singer”, prima peliculă sonoră din istoria filmului
4 February 2017
PIRAN
4 February 2017

SLOVENIA

Se poate spune că destrămarea Iugoslaviei a fost pentru Slovenia, un fel de binecuvântare. Vecinătatea sa geografică cu vestul Europei, grăbindu-i procesul de câştigare a independenţei (la 25 iunie 1991). În plus, legăturile cu Austria, ce datează încă de pe vremea monarhiei austro-ungare, i-au ajutat concret pe sloveni în planul politicii externe. Astfel, nu a mirat pe nimeni, de ce Slovenia a reuşit fără prea mari eforturi să se integreze în Uniunea Europeană, la 1 mai 2004.

* * *

Slovenia (ce beneficiază de frumuseţi ce aşteaptă să fie descoperite), se află în inima Europei şi este înconjurată de Munţii Alpi şi de Câmpia Panonică. Se învecinează cu Italia, Austria, Ungaria şi Croaţia, având ieşire la Marea Adriatică.

Şi dacă la început atracţiile sale erau destul de puţin cunoscute în Europa, în prezent, an de an Slovenia (una dintre cele mai mici ţări din lume) este vizitată de tot mai mulţi turişti, încântaţi de peisajul montan, pădurile frumoase care acoperă aproape jumătate din suprafaţa ţării, dar şi de multitudinea de lacuri şi peşteri. Desigur, lor li se alătură pârtiile de schi din Munţii Alpi şi litoralul, acesta din urmă întinzându-se pe o suprafaţă de zeci de kilometri.

Oraşele medievale de pe malul Mării Adriatice sunt şi ele un punct important de atracţie pentru turiştii ce aleg să-şi petreacă vacanţa în Slovenia.

Cât despre cadrul natural plin de verdeaţă de care beneficiază ţara, acesta i-a dat pseudonimul de „Părticica verde a Europei”, iar diversitatea de monumente arheologice, istorice şi arhitecturale care se întâlnesc în Slovenia, i-au adus denumirea de „Europa în miniatură”.

* * *

Trei dintre cele mai importante obiective turistice ale Sloveniei, se află în Bled: castelul, lacul şi insula.

Castelul Bled (o clădire roşie, pitorească, ce se găseşte în vârful unei stânci, în partea de nord a oraşului) şi-a început existenţa încă de pe vremea romanilor, sub forma unui turn ridicat în anul 1004. În Evul mediu lui i s-au adăugat şi alte fortificaţii şi clădiri. În prezent, Castelul Bled adăposteşte un muzeu unde cei ce îi trec pragul pot cunoaşte amănunte despre istoria edificiului şi totodată admira o serie de obiecte medievale.

Dacă vreţi să mergeţi pe Insula de pe Lacul Bled (aflat în apropierea oraşului), trebuie să ştiţi că vezi găsi aici o mică biserică ce datează din secolul X, ce poartă hramul Sfintei Maria. O străveche legendă ne spune că bărbatul care reuşeşte să îşi ducă mireasa în braţe, urcând toate treptele de la docuri la biserică, va avea o căsătorie fericită.

Cine nu se încumetă la un astfel de exerciţiu, poate alege o plimbare pe Lacul Bled, cu caiacul sau barca. Peisajul este de o frumuseţe aparte, lacul de origine glaciară fiind înconjurat de munţi şi păduri.

* * *

Ce altceva ar trebui să mai ştim despre Slovenia ? Ei bine, faptul că acei cai lipiţani albi ca zăpada ce sunt folosiţi în celebra Şcoală Spaniolă de Călărie din Viena, provin din localitatea slovenă Lipiţa. Şi că cele trei vârfuri ale Muntelui Triglav sunt vizibile pe stema şi stindardul sloven. Se spune că în trecut, aceste piscuri simbolizau cele trei capete ale unei zeităţi păgâne care domnea asupra cerului, pământului şi asupra lumii subterane.

* * *

Şi încă ceva: în Slovenia, influenţa Italiei asupra aşezărilor de la Marea Adriatică, este extrem de vizibilă. De exemplu, în Piran se găsesc palate construite după modelul italian şi un turn care aminteşte de clopotniţa din Veneţia. Fapt pentru care, Piran, mai este denumit şi „Mica Veneţie”.