Dacă școlile nu se deschid, costurile pentru societatea nostră vor fi imense
7 September 2020
Direcțiile de sănătate publică au transmis inspectoratelor școlare analiza situației epidemiologice
7 September 2020

Știința 360

În calendarul științific descoperim  pe 7 septembrie 1910 Marie Curie izola prima mostră pură de radiu.

Pentru această descoperire ea a dus o muncă asiduă de cercetare începută cu mult timp înainte si desfășurată în laboratorul soțului său, Pierre, la Universitatea din Paris.

Pierre studia pe atunci magnetismul iar Marie alesese pentru doctoratul ei radioactivitatea. El a renunțat la studiile sale pentru a lucra alături de ea. Rezultatele au fost pe măsura muncii lor asidue, căci soții Curie au trebui sa proceseze o tonă de minereu de uraniu pentru a descoperi o cantitate infimă dintr-un nou element radioactiv, denumindu-l poloniul.

Aceasta descoperire le-a adus premiul Nobel în 1903. De fapt, premiul a fost oferit lui Pierre, care văzând că munca soției sale nu este recunoscută, a protestat iar comisia și-a îndreptat greșeala. 3 ani mai târziu, Pierre moare iar Marie, rămâne singură să își crească cele 2 fetițe și să continue munca de cercetare, reușind să izoleze al doilea element radioactiv, pe care îl denumește radiu. Această descoperire îi aduce al doilea premiu Nobel, în 1911, de data aceasta in Chimie.

Marie a avut o viață plină de greutăți dar nu a renunțat niciodată studiu. Născută în Polonia, într-o familie de condiție modestă, ea a trebui să înfrunte lipsa banilor, prejudecățile împotriva femeilor dar și lipsa oportunităților de studiu.

A făcut singură experimente, în timpul liber, pentru a se perfecționa. Când a ajuns, în final, la studiu în Franța, a fost una dintre puținele femei acceptate la universitate.

Marie a mărturisit că momentele ei de fericire au implicat munca în laborator.

Fata ei, Irene, i-a călcat pe urme și a primit, la rândul său, premiul Nobel.

Dar despre Irene și alți cercetători aflați mai multe pe www.calendarstiintific.ro
Sursa foto http://www.calendarstiintific.ro/