Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe: ”N-am văzut bucurie pe ecran, am văzut tăcere! Iar tăcerea este un fel de steag alb ridicat de cel învins” – 14 ianuarie 2021
14 January 2021
Fantasticul lui Eminescu
15 January 2021

Stiinta 360: Calendarul ştiinţific cu Monica Belitoiu

11 ianuarie 2021

 

Într-un studiu publicat pe 11 ianuarie 2018 în revista Cell, cercetători de la Universitatea din Pennsylvania au prezentat o metodă prin care sistemul imunitar uman poate fi antrenat să lupte mai eficient cu bolile și infecțiile.

 

Pe 12 ianuarie 1907 s-a născut inginerul Sergei Korolev, liderul echipei care a lansat Sputnik, primul satelit artificial al Pământului.

 

Pe 13 ianuarie 2015, o echipă de la Universitatea Duke a anunțat că a creat primul mușchi uman artificial, capabil de contracţie.

 

SpaceX a lansat cu succes, pe 14 ianuarie 2017, racheta reutilizabilă Falcon 9, care ulterior a aterizat cu succes pe o platformă în ocean.

 

Pe 15 ianuarie 2020 a fost descoperit Wulong bohaiensis, un dinozaur cu pene foarte mic, care a trăit acum 120 de milioane de ani și care ne-ar putea ajuta să explicăm mai bine legătura dintre dinozauri și păsări.

 

Pe 16 ianuarie 1932 s-a născut zooloaga Dian Fossey, care a studiat timp de 18 ani viața gorilelor de munte din Africa centrală.

 

Pe 17 ianuarie 1560 s-a născut Gaspard Bauhin, unul dintre primii botaniști care au încercat să facă o clasificare a plantelor. Multe din elementele clasificării lui Bauhin au fost folosite mai târziu de Carl Linné la elaborarea clasificării binominale, sistemul știintific actual de denumire a speciilor.

 

În fiecare zi, mii de oameni cercetează lumea, iar descoperirile lor ne îmbunătățesc viața, așa cum au făcut-o de peste 2000 de ani. Pentru mai multe detalii, dar și pentru alte informații din lumea științei, vă invit să vizitați siteul www.calendarstiintific.ro

 

14 ianuarie 2021

 

 

Din calendarul științific aflăm că în ianuarie 1932 s-a născut Dian Fossey, zoologă cunoscută pentru studiile etologice întreprinse asupra unor grupuri de gorile din Rwanda.

 

Născută în San Francisco, a manifestat interes pentru animale încă din copilărie, când îți dorea să devină medic veterinar. Cu toate acestea, la scurt timp după ce s-a înscris la cursurile în domeniu,a schimbat facultatea, pentru a studia terapia ocupaţională.

 

În 1966, Dian a mers în Rwanda, pentru a studia comportamentul şi obiceiurile gorilelor de munte în cadrul unui program de cercetare ce urmărea să înregistreze numărul exemplarelor existente. Campania ce ar fi trebuit să dureze şase luni s-a extins pe parcursul a 19 ani.

 

Primii paşi nu au fost deloc uşori, dar după ce le-a observat de la distanţă, apoi le-a imitat gesturile şi sunetele şi chiar a mâncat iarbă împreună cu ele, gorilele au acceptat-o, considerând-o ca fiind un membru al familiei lor. Reuşita ei a fost una remarcabilă, Fossey devenind prima cercetătoare care a reuşit să se integreze într-un grup de gorile.

 

Pentru a atrage atenţia asupra problematicii extincției gorilelor şi pentru a obţine sprijin, a înfiinţat “Digit Fund”, redenumită “Diane Fossey Gorilla Fund” după moartea cercetătoarei, o organizație care strânge fonduri pentru protejarea și salvarea de la extincție a gorilelor de munte.

 

Numită unul dintre cei mai importanți primatologi din lume, în timp ce era în viață, Fossey, împreună cu Jane Goodall și Biruté Galdikas, au fost așa-numitele Trimates, un grup de trei cercetătoare de frunte care au studiat maimuțele mari în mediul lor natural.

 

Despre alți oameni excepționali și descoperirile lor aflați în episodul următor dar și pe www.calendarstiintific.ro.