Știința în cuvinte potrivite
6 June 2017
Radio România Cultural se întoarce pe Platforma Măgurele!
7 June 2017

Ştiinţa în cuvinte potrivite: Invitat,Mihai Stoica, producătorul filmului de scurt metraj Granița invizibilă

Avanpremieră Pelicam, Festivalul despre mediu și oameni. Tulcea, 8 – 11 iunie a.c.   Ediția a 6 – a și cea mai bogată în documentare românești despre mediu.

 

In studio / Mihai Stoica,  producătorul filmului de scurt metraj Granița invizibilă/Land in Conflict/Frontera invisibile (r. Nico Muzi, Nicolas Richat, Argentina/Belgia, 2016) care va fi proiectat în premieră națională, în prezența producătorului  la Pelicam

Frontiera Invizibilă (Frontera Invisible) este adevărata poveste a comunităților prinse în mijlocul celui mai lung război al lumii, în care goana marilor afaceri pentru ulei de palmier pentru a produce combustibil “verde” a strămutat fermieri si băștinași, a distrus habitate naturale si a concentrat terenurile în mâna afaceriștilor. Columbia este pe punctul de a semna un tratat de pace care va pune capăt unui conflict armat ce durează de peste jumătate de secol. Un război care a dislocat mai mulți oameni decât întreaga populație a Danemarcei. Între timp, guvernul intenționează să mențină plantarea pamierilor pentru a furniza Columbia și Europa cu “biodiesel”. Se va înapoia, odată cu pacea, pământul proprietarilor săi adevărați sau îl vor acapara companiile agricole mari? Un amestec între documentar de mediu și cercetare socială, prin mărturiile victimelor, Frontiera invizibilă dă glas comunităților locale care luptă din greu pentru a-și recupera pământul, în timp ce arată capcanele majore ale politicilor privind biocarburanții

 

Mihai Stoica este un foto și video jurnalist independent. Activitatea sa include investigarea și documentarea problemelor sociale și de mediu pentru mass-media și ONG-uri în România și la nivel internațional. De-a lungul timpului, Mihai a acoperit subiecte despre efectele socio-ecologice ale exploatării cărbunelui și aurului în România, expansiunea uleiului de palmier în Columbia și negocierile privind schimbările climatice din Danemarca.

În 2013, Mihai Stoica a început să lucreze în calitate de campaigner de mediu și cercetător în probleme de transport durabil și bioenergie cu 2Celsius – un ONG de mediu pe care l-a co-fondat în 2010 – care se axează pe politicile legate de schimbările climatice, producția media și educația non-formală.