AUDIO Ora Pamintului cu Cantus Mundi
24 March 2018
Școala în Japonia
26 March 2018

Storymania – ”Știință și etnicitate” – o abordare necesară 

„Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30” este titlul expoziției vernisată aseară la Muzeul Dr. Nicolae Minovici din București, în prezența Excelenței sale Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.

”Primul cuvânt (știință, n.r.) este foarte important dar este și elementul cel mai greu de acceptat în ziua de azi (…). Al doilea cuvânt – etnicitate, n.r. – este la fel de problematic, într-un fel poate și mai problematic; aici se întâmplă transferul din domeniul științific în științele socio-umane, în care acești antropologi, de formație medici (majoritatea antropologilor rămâni au avut pregătire medicală), au trecut de la studierea individului ca un om sănătos sau bolnav, la studierea grupului sau națiunii în acest registru conceptual”, spunea aseară, la vernisajul expoziției, profesorul Marius Turda (poza2 ) de la Universitatea Oxford Brooks din Marea Britanie, organizatorul acesteia, alături de Maria Techler-Nicola, profesor la Universitatea din Viena și cercetător la Naturhistorisches Museum tot din Viena, Austria și Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București.

”Sunt prezentate în premieră aspecte legate de cercetarea antropologică din România anilor 1930.”, se arată în comunicatul de presă al Muzeului Municipiului București. ”

”Pe lângă materialele culese de antropologii români ai perioadei respective, precum Francisc Rainer, Olga Necrasov, O. C. Lecca, Ion Chelcea și Iordache Făcăoaru, expoziția include cercetarea făcută de către cercetătorii austrieci Josef Weninger, Margarete Weninger, Eberhard Geyer, Dora Maria Könner, Robert Routil și Albert Harrasser în satul șvăbesc Marienfeld (Teremia Mare) din Banat, în anii 1933 și 1934. Muzeul de Istorie Naturală din Viena a pus la dispoziție acest material și este pentru prima dată când această cercetare este prezentată publicului din România.

Materialul vienez despre șvabii din Marienfield va fi acompaniat de un material legat de problemele biologice ale sașilor ardeleneni din aceeași perioadă, mai ales cercetările făcute de Heinrich Siegmund, Alfred Csallner și Wilhelm Schunn. Expoziția include de asemenea un film produs de artista vieneză Nicole Prutsch, intitulat ”Massnahme” (2013), care are ca temă cercetarea făcută de echipa de antropologi austrieci în satul Marienfeld.

Pe lângă aspectul științific legat de cercetarea antropologică a diferitelor comunități etnice din România, expoziția își propune să familiarizeze publicul și tinerele generații cu istoria antropologiei, considerând că o mai bună cunoaștere a acestei istorii va fi utilă unei înțelegeri aprofundate a periodei interbelice în general și a dezbaterilor despre identitatea națională și specificul etnic în particular. ”

Expoziția este realizată în colaborare cu Naturhistorisches Museum Wien, Austria, Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, UK și University of Oxford, UK și Arts & Humanities Research Council, de asemenea din UK și poate fi vizitată pînă pe data de 1 iulie a.c. iar ediția de astăzi a Storymania, de la ora 18.00, sper să fie o bună invitație!

Realizator Corina Negrea