Buletin cosmic – Romania participă la realizarea brațului robotic european care urmează să fie folosit pe Marte, în viitoarea misiune Mars Sample Return
22 July 2022
Recomandări esențiale pentru perioada de caniculă
25 July 2022

Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni (https://www.iypt.org/), ediția 35 – Universitatea de Vest, Timișoara (https://www.uvt.ro/ro/blog/uvt-sustine-performanta-in-fizica-si-promoveaza-domeniul-in-competitii-nationale-si-internationale/

https://www.uvt.ro/ro/blog/uvt-sustine-performanta-in-fizica-si-promoveaza-domeniul-in-competitii-nationale-si-internationale/

22 iulie 2022Elveția câștigă trofeul Turnirului Internațional al Tinerilor Fizicieni, ediția 2022 
Arhiva Corina Negrea
În finala în care a concurat alături de Polonia (locul 2) și Singapore (Locul 1), echipa de liceeni care a reprezentat Elveția la cea de-a 35 a ediție a  Turnirului Internațional al Tinerilor Fizicieni (https://www.iypt.org/) a câștigat Trofeul competiției, desfășurată la Universitatea de Vest din Timișoara (https://www.uvt.ro/ro/), în organizarea Facultății de Fizică a aceleiași universități.
Interviu echipa Elveției – Este un eveniment la care contează și cât de unită este echipa
Martin Plesch, Președintele IYTP – Este o competitie unică! Unică, pentru că îmbină știința – științele, fizica, chimia șamd – cu alte abilități personale. Din punctul meu de vedere, este simulrea perfectă a vieții de cercetător (…) dar și mediul care te pregătește pentru orice fel de carieră!
 
Arhiva Corina Negrea
Martin Plesch, Șef de Deparatment, Institutul de Fizică al Academiei de Științe a Slovaciei
Țara gazdă a edițiie de anul viitor va fi Pakistan, participantă și la ediția de anul acesta de la Timișoara.
Interviu cu Prof. Tahir Khan, Universitatea COMSATS din Islamabad, Pakistan,conducatorul echipei Pakistanului – Nu este doar un eveniment de fizică, la care vin cei pasionați de fizică, aici se întâlnesc, de fapt, multe culturi diferite
Arhiva Corina Negrea
Arhiva Corina Negrea
Donovan Duffield, profesor de fizică, Parklands College, Africa de Sud – Juror – Acest turnir (…) le oferă elevilor posibilitatea de a face știință adevărată! Să meargă dincolo de programa școlară. Și să-și ridice nivelul propriilor cerințe și așteptări! (…) În plus, este vorba și despre faptul că învață eticheta și etica științei!
 Credit Donovan Duffield
Credit Donovan Duffield
Echipa Africii de Sud – prima participare la turnirul principal, locul 22 din 25.
Bianca Altini, eleva clasa a XII a, Parklands College, membră a echipei Africii de Sud –  La școală te învață concepte, să faci calcule dar nu te învață cum să faci cercetare, nu te învață să înțelegi, nu te învață știință! Despre asta este această competiție!
Arhiva Corina Negrea
21 iulie 2022 – Turnirul International al Tinerilor Fiziceni – Dezbaterile continua!

https://armandproductions.pixieset.com/iypt/

20 iulie 2022 – Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni , ediția a 35 a, Universitatea de Vest, Timișoara ( https://www.uvt.ro/ro/blog/uvt-sustine-performanta-in-fizica-si-promoveaza-domeniul-in-competitii-nationale-si-internationale/)
Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara este organizatoarea ediției de anul acesta (a 35-a) a Turnirul Internațional al Tinerilor FizicieniInternational Young Physicists’ Tournament, IYPT (https://www.iypt.org/), ”unul dintre cele mai mari și mai prestigioase campionate internaționale de fizică pentru elevi.” (http://physics.uvt.ro/)
Este important pentru că ”e un mod în care ei arată cum simt fizica, cum gândesc în limbajul fizicii și-apoi se exprimă în același limbaj”, spune Conf.Dr.Habil Mihail Lungu, Decanul Facultății de Fizică a UVT, în interviul realizat de Corina Negrea
18 iulie 2022 – A început Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni (https://www.iypt.org/)
Ieri, la Teatrul Național din Timișoara, momentul oficial al deschiderii celei de a 35 a ediții, găzduită de Universitatea de Vest din Timișoara

 

Sandu Golcea este profesor la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Timișoara, colaborator al Centrului Județean de Excelență „Hai la Olimpiadă!” și membru în Comitetul Internațional de Organizare al acestei competiții (al turnirului).
Este cel căruia i se datorează organizarea ediției de anul acesta în România, la Timișoara, a, practic, la ora actuală, celui mai mare și important concurs internațional de fizică din lume.
Cum și cu ce a convins dar si cum se face selecția elevilor care intră în lotul reprezentativ al României? – explică în continuare profesorul Sandu Golcea, într-un interviu realizat de Corina Negrea.

https://armandproductions.pixieset.com/iypt/

15 iulie 2022 – La Timișoara începe Turnirul Internațional al Tinerilor Fizicieni, International Young Physicists’ Tournament (https://www.iypt.org/)!

Între 17 și 22 iulie a.c., Universitatea de Vest Timișoara (https://www.uvt.ro/ro/) va găzdui cea de-a 35 a ediție a Turnirului Internațional al Tinerilor Fizicieni (http://www.iypt.ro/), care va aduce în România și la Timișoara, 25 de echipe de elevi din întreaga lume.

 

De ce este importantă această confruntare, care aduce laolaltă unii dintre cei mai buni elevi la fizică?
Explică Octavian Mădălin Bunoiu, Conf. Univ. Dr., Prorector responsabil cu strategia academică și relația cu studenții al Universității de Vest din Timișoara,  într-un interviu realizat de Corina Negrea.

Radio România Cultural este partener media al evenimentului iar emisiunea Orașul vorbește vă va aduce aproape atmosfera turnirului!