Exploratorii lumii de mâine
20 December 2018
Texte şi pretexte – Glorioşii fraţi Minovici
22 December 2018

Twinkle Twinkle little star – varianta corectă din punct de vedere astronomic

Știați că celebrul cântecel Twinkle Twinkle little star, are și varianta corectă din punct de vedere astronomic?

Este o superbă lecție de astronomie, în versuri, care explică viața unei stele de la un mic pulsar, trecând prin stea roșie apoi super-nova care colapsează într-o gaură neagră. Cântecelul, însoțit de o ilustrație adecvată copiilor a prins viață grație unei echipe redutabile. Textul adaptat corect din punct de vedere astronomic este scris de Zach Weinersmith și Henry Reich, acesta din urmă fiind creatorul popularului canal de youtube MinutePhysics, dar și însuși solistul.

Oamenii ăștia talentați au făcut scurte animații care în filmulețe de 1 minut vă pot lămuri despre: ce este gravitația, materia întunecată, paradoxul muonilor sau de ce este plat sistemul solar. Dacă doriți să vă amuzați, căutați canalul de youtoube MinutePhysics.

Și acum să revenim la Twinkle, twinkle și am să încerc să traduc, pentru cei care nu știu limba engleză, dar farmecul constă chiar în rima versurilor.

Micuță stea sclipitoare, arăți mică pentru că ești departe / Sunt mii de ani lumină până la tine, / Lumina ta este distorsionată de aer, / Micuță stea sclipitoare, o lunetă potrivită te poate arăta exact așa cum ești, / Un mic pulsar, o stea roșie în formare Departe de Pământ / Micuță stea sclipitoare constituită din neutroni degenerați / Probabil ai crescut mult prea mare și electronii au colapsat / Adio super-novă / Micuță fostă stea, acum ești gaură neagră / Micuță stea sclipitoare ai ajuns acum un meteorit / Care traversezi atmosfera / Și mi-aș dori să sfârșești acolo în aer / Micuță stea căzătoare ești de fapt meteoritul care mi-a lovit mașina.

www.littleuniverse.me/Twinkle_Twinkle.htm

La final un alt cântecel științific de data aceasta despre viețuitoare unicelulare, o adaptare a cântecului Jigle bells, devenit Single cells.

Nu e singurul cântec celebru adaptat cu versuri științifice. În zilele acestea de vacanță cautați canalul de youtoube Scientific Songs of Praise, acolo veți găsi și textele, care chiar merită înțelese.
La mulți ani, și sărăbători fericite!

Realizator Mihaela Ghiță