Vorba de cultură – EDIȚII DE COLECȚIE: PAUL GRIGORIU
13 July 2020
Veste tristă pentru Radioul Public: Gheorghe Verman a plecat dintre noi!
16 July 2020

Vara aceasta, Vacanța în FM este doar la Radio România Cultural, cu Dana Pitrop și Daniela Ivanov

Dana Pitrop: În vacanțe, fac fotografii cu miile – bărci, poduri, oameni, bănci, drumuri

Pasionată de călatorii și de fotografie, Dana Pitrop, realizatoarea emisiunii Vacanță în FM, de la Radio România Cultural, face o scurtă trecere în revistă a celor mai frumoase, interesante și neobișnuite locuri pe care le-a văzut. Despre “Orașul Morților” din Cairo și satele cu miros de lavandă din Provence, despre însorita Grecie, de care este iremediabil îndrăgostită, și Deșertul Alb din Egipt, dar și despre noua emisiune de la pupitrul căreia, alături de Daniela Ivanov, le oferă ascultătorilor ponturi de călătorie și idei de vacanță, povestește chiar ea, în cele ce urmează:

Prezinți Vacanță în FM, cea mai nouă emisiune din grila Radio România Cultural, alături de Daniela Ivanov, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 14:30. Deja faceți echipă de aproape o săptămână. Cum mi-ai descrie această emisiune?

Este o emisiune cu multă energie pozitivă, în care străbatem lumea și ne oprim în tot felul de locuri inedite, de poveste – de exemplu în orașul cu cele mai multe muzee (ai ghicit – Moscova!) sau în Valdemossa – unul dintre cele mai frumoase sate de munte din Insulele Baleare, unde s-a consumat povestea de dragoste dintre Frédéric Chopin și George Sand, sau pe o plajă cu nisip roz, sau pe insula Stromboli, unde, în 1950, Roberto Rossellini a realizat filmul cu același nume… Nu ne va ajunge vara pentru câte povești am avea de spus!

Cum te înțelegi cu Daniela?

Este prima noastră colaborare, deși ne cunoaștem de ani buni. Mă bucur că facem echipă! Consider că suntem pe aceeași lungime de undă – poate nu întâmplător avem același nume de botez. Sigur, experiențele noastre de călătorie nu sunt întotdeauna aceleași, nici listele cu dorințe pentru destinații viitoare, dar se completează reciproc.  

Am traversat cea mai lungă plantație de măslini din Peloponez

În afară de Vacanță în FM, pentru anul acesta ți-ai făcut și alte planuri de vacanță? Unde ai vrea să mergi?

Sunt născută în 1976, am trăit ceva ani în comunism. Pentru mine, marea libertate de după 1989 a fost libertatea de a călători, de a vedea lumea. Am profitat cât am putut, în limita posibilităților, am depus eforturi pentru a ajunge în unele locuri despre care citisem, chiar dacă asta a însemnat de multe ori să las deoparte alte necesități. Nu-mi imaginam că poți pierde deodată această libertate, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. Și uite că s-a întâmplat! Aveam planuri bine stabilite pentru vara asta, erau gândite încă de la Crăciun (nu-mi place să călătoresc iarna, când ziua e prea scurtă și bagajele prea voluminoase – așa că iarna îmi fac „căruța” – planurile și rezervările pentru vară). Dar uite că anul ăsta s-a stricat „căruța”. Am anulat călătoriile programate în afara țării, forțată de împrejurări. Acum, când stăm de vorbă, nu știu dacă voi mai pleca undeva. Rămân totuși cu speranța că voi ajunge în Deltă sau, cel mult, o scurtă incursiune în Grecia, de care sunt iremediabil îndrăgostită.

Ce înseamnă pentru tine vacanța ideală? Ai avut-o până acum? Unde s-a petrecut?

În mintea mea, destinația ideală se asociază cu o insulă mângâiată de soare, cu vegetație exotică și o căsuță aproape de plajă. Însă, vacanța ideală înseamnă ceva mai mult: să pot să împărtășesc bucuria cu cei dragi.

Care-i cea mai frumoasă vacanță pe care ai avut-o?

Toate vacanțele sunt frumoase, mereu descopăr ceva nou, autentic, fascinant. În ultimii ani am reușit să ajung în Franța – în Bretania și Normandia, în Provence și pe Valea Loirei. Insule superbe (Brehat în nord, Porquerolles în sud), incredibilul Mont Saint-Michel care se transformă sub ochii tăi din insulă în peninsulă, orășele desprinse parcă din ilustratele de altădată, satele din Provence cu mirosul pătrunzător de lavandă, Delta Ronului – Camargue, faimoasele golfuri străjuite de stânci albe, abrupte (Les Calanques).

Dar vacanța cu cele mai multe peripeții?

Oho! Am avut multe peripeții…Este ca la radio – oricât de mult ai planifica, uneori se mai aude și ce nu ar trebui, iar alteori sunetele se leagă cum știu ele. Într-o vară am plecat cu mașina prin Grecia – un circuit lung, în care am ajuns pe câteva insule și în mai multe zone de pe continent, în sud. Am plecat spre un port de îmbarcare cu noaptea în cap și GPS-ul ne-a dus prin mijlocul unei plantații de măslini, unde, probabil, cândva fusese un drum agricol. Dacă ne-am fi întors pentru a urma altă rută, pierdeam feribotul, așa că am mers… și am tot mers… Sunt convinsă că am traversat cea mai lungă plantație de măslini din Peloponez!

În vacanțe, fac fotografii cu miile: bărci, poduri, oameni, bănci, drumuri

Care este cel mai neobișnuit loc pe care le-ai văzut într-o vacanță?

„Orașul morților” din Cairo, un vechi cimitir populat, în care zeci de mii de oameni săraci locuiesc în cavouri, în construcții funerare. Vecinii de criptă „reduși la tăcere” nu îi deranjează!

Ești pasionată de fotografie. Câte poze estimezi că ai făcut până acum, în vacanțe?

Da, fac fotografii cu miile – e un prost obicei, pentru că la întoarcere nu am răbdare să le selectez. Sunt stocate bine, în ideea că la un moment dat voi face ordine în ele. Poate era mai simplu cu rola de 35 mm care avea maxim 36 de poziții.

Ce îți place să fotografiezi, în mod special?

Am mai multe colecții de fotografii tematice: Bărci, Poduri, Oameni, Bănci, Drumuri, care se îmbogățesc cu fiecare nouă vacanță.

Există vreun loc în care visezi să ajungi la un moment dat, într-o vacanță?

Sunt mai mult pragmatică decât visătoare. Nu cred că se poate întâmpla o minune și voi ajunge în Mexic, în Japonia sau în Madagascar. Dar visez să ajung în Insulele Azore, pentru a admira balenele în mediul lor natural. Am aflat că excursiile care se organizează pentru a observa aceste mamifere folosesc aceleași trasee pe care le urmau, cândva, vânătorii de balene.

Aș vrea să mai simt mirosul de nămol de Techirghiol

Cum erau vacanțele tale, în copilărie?

Mergeam cu părinții la mare și cu bunicii la Amara. Am fost răsfățată! Erau tihnite acele vacanțe, așa mi le amintesc acum, după 30 – 40 de ani. Dar nu mi-e dor de monotonia verilor comuniste, nici de tacâmurile de aluminiu de la cantină (invariabil scrijelite), nici de personalul mereu plictisit, agasat de turiști.

Totuși, aș vrea să mai simt mirosul de nămol de Techirghiol. Știu că se mai găsește, am încercat, dar nu mai miroase la fel!

Ai avut parte de vreo vacanță atipică, în care a trebuit să faci cu totul altceva decât în mod obișnuit? 

Până acum nu, dar cu siguranță vacanța în pandemie de anul acesta va fi una atipică. Dacă va fi! 

Ce aduci de obicei în bagaj, din vacanțe?

Pietre, bărcuțe în miniatură și, obligatoriu, magneți, dar nu pentru frigider. La mine acasă magneții au peretele lor, amenajat special, astfel încât să-i poată țină.  

Lucrezi la radio dintotdeauna? Cum și când ai prins drag de radio?

Am venit la radio, prima dată, în anii studenției, în practică. M-am întors, pentru că am fost fascinată de emoțiile pe care le poate transmite un cuvânt rostit, o inflexiune a vocii, un tremurat sau chiar o tăcere. Cumva, seamănă cu fotografia. O scurtă intervenție poate spune mult mai mult decât o mie de cuvinte.

Mă relaxează o plimbare cu caiacul pe lac sau pe mare sau o tură de parc, cu rolele

Care a fost prima emisiune în direct pe care ai realizat-o la Radio România Cultural? Mai știi ce ai făcut când ai ieșit din emisie?

Sunt mulți ani de atunci. Prin anul 2000 am prezentat prima emisiune în direct, se numea ”Starea culturii”. Au urmat „Matinal cultural”, ”Tentații culturale”, mai recent ”GPS Cultural” și altele. Nu știu ce am făcut după prima emisiune în direct, dar știu cum a fost înainte de a intra în studio… De emoție, îmi bătea inima atât de tare, încât eram sigură că se va auzi și în microfon. Când s-a aprins becul roșu, semn că eram live, efectul a fost ca al unei doze de adrenalină.

Transmisiunile în direct au uneori parte de neprevăzut. Îți amintești un asemenea episod? Ce ai făcut în momentele acelea?

Da, prima mea transmisiune în direct, prin telefon. Eram la o lansare de carte, îmi notasem pe un carnețel ce urma să spun. Când am auzit “Dana are detalii. Bună ziua!”, mâna în care țineam carnețelul a început să-mi tremure atât de tare, încât nu mai puteam urmări frazele pe care le scrisesem. Am lăsat carnețeul jos și am reușit să închei cu bine transmisiunea. 

Mai ai emoții înainte să intri pe post? Cum ți le stăpânești?

Cum să nu! Experiența te ajută să le ții în frâu. Dar, uneori, emoțiile pot fi constructive, transmit o stare.

Cum ești tu, în afara studioului? Ce te relaxează, ce te umple de energie?

Mă relaxează o plimbare cu caiacul pe lac sau pe mare, dacă se poate, sau o tură de IOR, parcul din cartierul meu, cu rolele. Îmi place să citesc, să mă uit la filme clasice, să beau muulltăă cafea cu spumă de lapte! 

Ce n-ai face niciodată?  

Nu m-aș arunca în ape tulburi.

Cum te-ai caracteriza, în câteva fraze?

Nu sunt îndrăzneață și nu încetez să mă întreb dacă asta e o calitate sau un defect. Sunt deschisă, spun lucrurilor pe nume. Nu pot să disimulez, prefer să tac. Mă doboară minciuna și ipocrizia, dar am și doza de optimism care mă ajută să mă ridic. Știu că adevărul iese întotdeauna la iveală, mai devreme sau mai târziu. Am învățat să am răbdare!  

De ce e de ascultat Vacanță în FM, la Radio România Cultural?

În primul rând pentru că e fără restricții! Vă iau alături de mine oriunde v-ați afla, cu atât mai mult cu cât vacanța noastră este în FM, dar și online, pe www.radioromaniacultural.ro. Aveți locurile rezervate! Vom descoperi împreună destinații inedite din toată lumea, unele greu accesibile pentru cei mai mulți dintre noi, dar și locuri pe unde am mai trecut și de care ne amintim cu nostalgie. Ponturi de călătorie, dar și idei de vacanță pentru listele cu dorințe!

Întrebări pe repede înainte:

Cel mai fascinant loc pe care l-ai văzut?

Deșertul Alb din Egipt, cu formele uluitoare ale stâncilor de calcar, modelate de vânt. (Foto: Egipt – Chicken)

Cel mai interesant suvenir?

Mi-e foarte dragă Ostunica, pe care am botezat-o așa după originile ei – o păpușă confecționată din ștergare de bucătărie, pe care am adus-o din Ostuni, orașul alb din sudul Italiei. (Foto: Ostumica)

Cea mai ciudată mâncare pe care ai încercat-o?

Sunt curioasă din fire, cu excepția capitolului culinar. Nu m-aș atinge de ciudățenii precum greieri prăjiți – deși se spune că asta va fi hrana viitorului – eu sigur voi muri de inaniție! – sau „Casu Marzu”, brânza cu viermi vii din Sardinia. Mi-am refuzat și (ne)plăcerea de a savura tradiționalul nostru sângerete. Dar cârnații din copac din Calabria (vezi foto), care stăteau cine știe de cât timp la 40 de grade, au avut ceva special. Și sucul din tulpină de trestie de zahăr pe care l-am gustat în Cairo (vezi foto). Ce dulcegărie! O înghițitură mi-a fost de ajuns!

Cea mai mare sperietură pe care ai tras-o într-o vacanță?

Am fost încuiată, din greșeală, într-o toaletă a unei terase din Marsilia, un oraș despre care știam că poate fi periculos. Rucsacul cu tot cu telefon fusese lăsat afară, în grija partenerilor de călătorie, care s-au îndepărtat de locul cu pricina, pentru a face fotografii. Când m-am văzut blocată în acel spațiu, am căutat o altă ieșire. Erau doar niște trepte care duceau spre un subsol întunecat. Mi-am imaginat că acolo sălășluiește un criminal, care urma să-și facă apariția dintr-un moment în altul. Acele 10 – 15 minute care au trecut până când partenerii de călătorie s-au întors (neînțelegând de ce stau atât de mult) mi s-au părut o eternitate! Am trăit clipe de coșmar. Eliberatorii mei au fost pompierii chemați la fața locului. Proprietarul terasei, care încuiase toaleta fără să verifice dacă nu cumva a mai rămas vreun client acolo, plecase la plajă, în pauza de prânz!

Cel mai curajos lucru pe care l-ai făcut într-o vacanță?

Am condus până la Cap Formentor, în Palma de Mallorca, vreo 10 kilometri pe marginea prăpastiei… Drum îngust, amețitor, părea a fi pentru o singură mașină, dar era cu dublu sens. Ți se tăia răsuflarea! Pe Sa Calobra (Drumul Şarpelui) nu am mai avut curaj, am preferat varianta cu autocarul și am urmărit cu mare empatie grimasele celor care veneau din sens opus, cu mașini mici.

Cel mai frumos loc din România pe care l-ai văzut?

Delta Dunării – canalele mici, cât lațimea unei bărci de pescuit, vegetația de nepătruns, coloniile de pelicani.

Cel mai frumos loc din lume în care ai ajuns?

Santorini rămâne în topul personal și va fi prima destinație de Vacanță… în FM, pentru ascultătorii Radio România Cultural! 

Vacanță în FM se difuzează în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 14:30, la Radio România Cultural.