”Declarația de la București” și ”Agenda strategică de cercetare și inovare la Marea Neagră”, urmăresc readucerea la viață al unui ”Drum al mătăsii” în variantă contemporană
16 May 2019
Ce sunt fluidele magnetice?
20 May 2019

Azi la Radio România Cultural: Idei în nocturnă – Diaspora – ”STOP CANCER”

”STOP CANCER” – Simpozionul Translațional de Oncologie Personalizată pentru combaterea cancerului, București, 10 – 12 mai a.c.

Ajuns la cea de-a treia ediție, simpozionul a  adus la București nume de referință din domeniul medical și de cercetare din oncologie, chirurgie-oncologie, bioinformatică, radioterapeuți, specialiști români din țară dar și din Europa și Statele Unite ale Americii.


Simpozionul s-a desfășurat sub egida Societății Transdisciplinare de Oncologie Personalizată pentru Combaterea Cancerului, a Societății Naționale de Oncologie Medicală din România și a Asociației Române de Chirurgie.


Despre importanța acestei manifestări, direcții și noutăți în cercetarea medicală din domeniul cancerului în lume – în câteva intervenții ale câtorva dintre specialiștii prezenți la eveniment; prof. asistent dr. Doru Paul, Weill Cornell Medical College, New York, Statele Unite, dr. Florin Băcanu, medic primar oncolog, Vicepreședintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România și dr. Horia Vulpe, Prof. Asistent în Departamentul de Radiologie Oncologică al Centrului Medical Irving al Universității Columbia din New York, Statele Unite.  

Pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro
Realizator Corina Negrea

Doru Mugur Paul este absolvent al Facultății de medicină a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București (1993). În 1995 obține diploma in oncologie clinică la Facultatea de medicină Paris VII iar în 1996 – pe cea în cronobiologie, la Facultatea Paris VI.

Urmează apoi Masteratul în Biologia îmbătrânirii, la aceeași facultatea Paris VI pentru ca, trei ani mai târziu, să-și încheie rezidențiatul în medicină internă la Spitalul Jacobi din Bronx, New York.


În 2002, își încheie și stagiul în Hematologie – Oncologie la Spitalul Montefiore de asemenea din Bronx, New York, pentru ca în 2015 să-și obțină Doctoratul Summa cum laudae la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, cu o lucrare despre oncologia personalizata a cancerelor pulmonare.


În prezent este  prof. asistent la  Weill Cornell Medical College, New York, Statele Unite.

În ultimii 7 ani s-a specializat în cancerele pulmonare, de cap și gât iar din 2015 lucrează la  o nouă abordare a tratamentului cancerului.

Împreună cu dr. Florin Băcanu, unul dintre cei mai reputați oncologi români, Dr. Doru Paul a inițiat, în anul 2016, Simpozionul Translațional de Oncologie Personalizată pentru combaterea cancerului STOP CANCER, ajuns, anul acesta, la cea de-a treia ediție. Dr. Horia  Vulpe are rădăcini în Oradea și Turntul Severin. La vârsta de 6 ani a emigrat în Canada unde a terminat medicina la Universitatea McGill și specializarea în radioterapie la Universitatea Toronto. Din 2018 este radio-oncolog la Universitatea Columbia, Spitalul New York Presbyterian, in Statele Unite.

S-a întors in țara pentu simpozionul STOP CANCER, care s-a desfășurat în București între  10 și 12 mai a.c.