Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Invadarea Ucrainei, realitatate, istorie, manipulare, consecințe (2). Invitat, prof. Sorin Antohi

08 Martie 2022, 08:30

Realizator, Dan Manolache.

Vom continua în ediția din această seară a emisiunii să discutăm despre războiul pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. Vom avea ca punct de plecare ideile pe care invitatul nostru le-a dezvoltat într-un excelent text publicat în Observatorul Cultural. Acolo domnia sa pune în evidență diversele utopii care au marcat istoria Rusiei, i-au alimentat orgoliul și au servit drept argumente pentru politica ei dintotdeuna expansionistă. De asemenea se referă și și la distopie care, conform definiției de dicționar, „reprezintă chiar antiteza unei societăți utopice sau chiar a unei utopii. O societate distopică se caracterizează prin prezența uneia din formele de guvernare autoritariste sau totalitare sau printr-o formă oarecare de opresiune sau de control social.” Și care pare a fi, în opinia domnului Sorin Antohi, modelul actual de societate ce se construiește în Rusia de astăzi.

Vom începe desigur emisiunea prin a prezenta actualitatea militară, politică și diplomatică a evenimentelor din Ucraina după ce, la 24 februarie, vecinii noștri au fost invardați de armata rusă. Iată câteva accente ale presei internaționale consemnate de colegii noștri de la Agenția de presă RADOR : ”Rusia intensifică atacurile, ucigând civili ucraineni”, titrează The Wall Street Journal, constatând eșuarea unei a doua tentative de încetare a focului, dar și a planurilor de creare a unor coridoare umanitare pentru evacuarea populației din orașele asediate. Cu toate acestea ucrainenii din zonele ocupate de Rusia au ieșit duminică pe străzi pentru noi proteste, mai scrie The Wall Street Journal.

The Guardian notează că proteste de condamnare a invaziei au avut loc și în 53 de orașe rusești. În replică, autoritățile ruse au arestat peste 4.300 de demonstranți mai notează The Guardian. The Telegraph constată că ”într-o țară în care era oricum dificil să spui adevărul”, Vladimir Putin a făcut vineri ”încă un pas în direcția totalitarismului”, ”promulgând o lege înfiorătoare care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „știri false” despre armata rusă, alături de o altă lege care prevede amenzi și închisoare pentru oricine solicită ca Rusia să fie sancționată.

Stars and Stripes atrage atenția că cei deja 1.5 milioane de refugiați din Ucraina reprezintă cea mai gravă criză de după Al Doilea Război Mondial. În perioada scurtă de timp care s-a scurs de la invazia Rusiei în Ucraina, în Uniunea Europeană au intrat mai mulți azilanți decât în tot anul 2015, când aproximativ 1,3 milioane de oameni au venit din Orientul Mijlociu și din alte părți într-un val de migrație care a pus la încercare solidaritatea blocului comunitar, remarcă și Wall Street Journal, adăugând că majoritatea refugiaților ucraineni se îndreaptă spre spre Polonia, România, Ungaria și Slovacia. ”Peste 227.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului” titrează Associated Press, detaliind că dintre aceștia 155.000 au părăsit deja țara.
„Din tragedia Ucrainei ia naștere o nouă Europă”, consideră Financial Times. ”În ultimele două zile atât Macron, cât și Scholz au vorbit despre o „nouă eră” în Europa. În timp ce la Bruxelles și Berlin se prăbușeau tabuuri, sondajele de opinie indicau momente de cotitură și la Helsinki și Stockholm, cu majorități în favoarea aderării la NATO. În această nouă eră, statele foste comuniste, precum Polonia, țările baltice și România – care au aderat la UE în secolul 21, dar se află acum în prima linie a războiului – vor avea un cuvânt mai greu de spus în politica UE. La rândul lor, aceste țări, care până acum s-au concentrat mai degrabă pe NATO, ar trebui să-și îndrepte atenția către consolidarea UE”, scrie Financial Times.

Revenind la utopie și distopie, concepte și realități despre care vom discuta pe larg în cele 50 de minute ale emisiunii, în această scurtă prezentare, vom oferi doar câtrva detalii preluate din textul la care am făcut referire.

Evocând utopia de stat, autorul spune că ea a fost „inițiată de Petru I și dusă deja la forma sa clasică de Ecaterina a II-a... apoi preluată și perpetuată, mutatis mutandis, cam de toți țarii (Alexandru I e un alt exemplu paradigmatic) și de mulți dintre succesorii lor revoluționari, începînd cu Lenin și Stalin. Din 2000, în această serie se înscrie și Putin... În Rusia, din cîte am putut vedea de la Petru I, istoria a cenzurat și blocat de multe ori brutal utopismul de stat, dar adesea numai pentru a înlocui o utopie cu alta, nouă sau veche.

Și ce n-a încercat utopia de stat rusă? Reveria civilizațională (Rusia ca Occident nordic la Petru I, Crimeea ca punte paradigmatică între Antichitatea greacă și Epoca Luminilor la Ecaterina a II-a), viziunea adesea de-a dreptul cosmică (pînă la SF) a unor Lumi Noi (de la birocrația care-i combină pe habsburgi și prusaci pentru obține un univers kafkian în care, contrar teoriei lui Max Weber, rutina e mereu învinsă de charismă, de la perfecțiunea Ophiriei la Comunismul „într-o singură țară“ ori pe tot globul), națiunea binecuvîntată (eventual extinsă la toate popoarele slave sau izolată într-o alteritate proiectată ca fiind ireductibilă și narcisic superioară, dar trăită anxios și defensiv-agresiv), religia perfectă (mai curînd o gnoză supremă, indiferent de atitudinea și acțiunea Bisericilor, reprimate ori instrumentalizate potrivit intereselor Puterii laice, și credincioșilor, considerați mai curînd simplă masă de manevră), Omul Nou, deopotrivă creatură și creator, rezultat/autor al forțelor, logicilor și legilor lumii întregi (de la spațiu la timp, de la logos la Ființă) sau, cînd acestea nu dădeau roadele dorite, al proceselor revoluționare, al luptei de clasă, reeducării, eugenismului etc.”

Vom aborda, în context, și vechea relație între Rusia și Ucraina, parte astăzi din această utopie de stat.

În încheiere vom vorbi despre statul distopic pe care il construiește Vladimir Vladimirovici Putin, vom pleca de la două înterebări pe care foarte mulți dintre noi ni le punem în aceste zile. Cum a fost cu putință? și Cum se va termina acest coșmar ? Iată un citat din finalul textului domnului Sorin Antohi care ne invită la meditație și la formularea propriilor răspunsuri.

”Poate anturajul său imediat actual se va debarasa de Putin, inclusiv printr-o deja tardivă lovitură de stat, mai ales pentru a-și cîștiga impunitatea. O parte a elitelor și majoritatea populației îl vor regreta, deși el a obținut acum exact opusul unui segment esențial al distopiei sale, separarînd Rusia de cea mai mare parte a Ucrainei și reîntemeind exogen noul naționalism ucrainean potențat de război, altminteri greu de asociat cu teritoriul actual al statului. Mulți ruși de pretutindeni îl vor aștepta pe următorul utopist de stat (mesianic sau doar viclean și abil), fiindcă ideile și viziunile schițate mai sus nu vor dispărea. Cei care s-au opus, mai devreme sau mai tîrziu, gîndind critic, rezistînd într-un fel sau altul ori fugind, formează, ca în alte situații istorice de acest fel, o minoritate.

Rămîne responsabilitatea celor care, avînd de ales, au contribuit la distopia lui Putin: politicieni și oameni de afaceri din democrațiile occidentale, personalități din toate celelalte domenii, organizații și instituții, chiar state. Asistăm de cîteva zile la numeroase despărțiri de Putin, în iminența nedorită a unor Putinleaks decise chiar de Putin. Dar procesul separării de Putin e complex, va dura mult, va avea rezultate parțiale și temporare. Osmoza distopiei lui Putin (și a Rusiei în general) cu Lumea Liberă nu permite altceva.”

Vă invităm așadar să urmăriți o emisiune despre realitatea unui război dar și despre determinările istorice, filozofice, politice și sociale care au făcut ca, în timp, în lumea rusă, deseori utopia și distopia acupe prim planul și să coexiste.

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: NATO, trei sferturi de veac de existență. Istorie și actualitate

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: NATO, trei sferturi de veac de existență. Istorie și actualitate

Vom vorbi în emisiunea din această seară, alături de prof. univ. dr. Dragoș Petrescu , despre istoria și...

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: NATO, trei sferturi de veac de existență. Istorie și actualitate
Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol

Pagina de istorie vă invită să urmăriți în această seară  o emisiune specială, cu...

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Tezaurul Băncii Naționale a României de la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: România-Turcia, relații diplomatice (1938-1944)

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: România-Turcia, relații diplomatice (1938-1944)

Idei în nocturnă-Pagini de Istorie, marți 19 martie 2024, la Radio România Cultural (21:10- 22:00). Invitat, prof. univ. dr....

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: România-Turcia, relații diplomatice (1938-1944)
Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Trecute vieți de doamne și domnițe”.  Invitat, academician Georgeta Filitti

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Trecute vieți de doamne și domnițe”. Invitat, academician Georgeta Filitti

marți 12 martie 2024, ora 21.10 Realizator, Dan Manolache   Am preluat pentru motto-ul emisiunii titlul celebrei cărți a...

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Trecute vieți de doamne și domnițe”. Invitat, academician Georgeta Filitti
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Regimul comunist din România și dimensiunea sa criminală

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Regimul comunist din România și dimensiunea sa criminală

Idei în nocturnă-Pagini de Istorie, marți 5 martie 2024, la Radio România Cultural (21:10- 22:00). Invitat, prof. univ. dr....

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Regimul comunist din România și dimensiunea sa criminală
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Lumea în care trăim. Democrație, tendințe totalitare, dictatură, manipulare, perspective
Idei în nocturnă - Pagini de istorie 27 Februarie 2024, 07:15

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Lumea în care trăim. Democrație, tendințe totalitare, dictatură, manipulare, perspective

Idei în nocturnă-Pagini de Istorie, marți 27 februarie 2024, la Radio România Cultural (21:10- 22:00). Invitat, prof. univ....

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Lumea în care trăim. Democrație, tendințe totalitare, dictatură, manipulare, perspective
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Elisabeta, prima Regină a României. Invitat - dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Peleș
Idei în nocturnă - Pagini de istorie 20 Februarie 2024, 07:00

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Elisabeta, prima Regină a României. Invitat - dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Peleș

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie, marți 20 februarie 2024, la Radio România Cultural (21:10- 22:00). Realizator: Dan...

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Elisabeta, prima Regină a României. Invitat - dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului Peleș
Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Rusia, februarie 1917-februarie 2024. Politică, societate, lideri. Invitat: dr. Cosmin Popa
Idei în nocturnă - Pagini de istorie 13 Februarie 2024, 07:00

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Rusia, februarie 1917-februarie 2024. Politică, societate, lideri. Invitat: dr. Cosmin Popa

Idei în nocturnă-Pagini de Istorie, marți 13 februarie 2024, la Radio România Cultural (21:10- 22:00). Invitat: dr. Cosmin...

Idei în nocturnă - Pagini de Istorie: Rusia, februarie 1917-februarie 2024. Politică, societate, lideri. Invitat: dr. Cosmin Popa
Ascultă live

Ascultă live

08:00 - 09:00
Dimineața Crossover (partea a II-a)
Ascultă live Radio România Cultural
07:20 - 10:00
Matinal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
07:20 - 09:00
BUNĂ DIMINEAȚA, GOSPODARI!
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
07:03 - 10:00
Bună dimineaţa Transilvania
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru