Cultura la farfurie. „Breslele sunt cele care au construit economia Europei” – Adriana Sohodoleanu
19 Noiembrie 2025, 18:39
Orașele medievale funcționau datorită breslelor: comunități de meșteri specializați, cu reguli stricte, ritualuri de inițiere și un standard al calității transmis din generație în generație. Adriana Sohodoleanu deschide o lume fascinantă, în care prăjiturile devin acte de „gastrodiplomație”, iar tradițiile de acum o mie de ani modelează încă identitatea orașelor de astăzi.
„M-au fascinat breslele… mă atrage foarte mult ideea de a aprofunda Evul Mediu”, spune Adriana, care povestește despre recenta săptămână HOSPEx 2025 (Brașov), unde a fost lansată prăjitura breslei cârciumarilor, un Streusel cu miere trimis cândva, potrivit legendei, domnitorului Mircea Ciobanul „de șase ori într-un an” ca să-i îmbuneze atitudinea față de negustorii brașoveni.
Breslele aveau un dublu rol: protejau meseria și consolidau orașele.
„Într-un oraș nu putea să vină altcineva să practice acel comerț fără să plătească o taxă”, explică Adriana. „Au setat standarde clare și rigide privind calitatea bunurilor și serviciilor” și au creat un „monopol care a pregătit terenul pentru un capitalism embrionar”.
Însă chiar rigiditatea lor a dus la declin:
„Au avut politici de aderare foarte stricte și au căzut pradă propriului monopol”.
Momentul simbolic al schimbării apare în 1765, când francezul Boulanger – considerat ulterior inventatorul restaurantului – începe să vândă supa pe loc, încălcând limitările impuse de breasla tratoriilor: „Noi vrem să facem ceea ce azi am numi catering și takeaway”, spuneau meșterii vremii, fără să bănuiască faptul că restricțiile lor vor deschide drumul unei industrii noi.
Pentru Adriana, breslele rămân un model de solidaritate profesională și comunitară:
„La Brașov, un număr mare de antreprenori din Horeca s-au unit și reușesc să aibă o voce unitară”. Un exemplu de bune practici într-o țară care „încă are rețineri în a coopera”.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.









