Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Despre Imperiul Bizantin şi „Bizanţ după Bizanţ” la 565 de ani de la căderea Constantinopolului, 29 mai 1453. Invitat, acad. Răzvan Theodorescu

29 Mai 2018, 06:20

marţi 29 mai 2018, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).  Realizator Dan Manolache.  Despre Imperiul Bizantin şi „Bizanţ după Bizanţ” la 565 de ani de la căderea Constantinopolului, 29 mai 1453. Invitat, acad. Răzvan Theodorescu.

                 „Purpura ultimului împărat, Constantin Dragases, este o mantie făcută din vânt, iar coroana lui, un joc al destinului.”

                  Cuvintele îi aparţin lui Stefan Zweig, autorul unuia dintre cele mai frumoase şi romantice texte scrise despre căderea Constantinopolului, petrecută cu exact 565 de ani în urmă, adică pe 29 mai 1453, tot într-o zi de marţi. Cuvintele lui Stefan Zweig sunt şi extrem de adevărate.... Imperiul Bizantin devenise după mai bine de 11 secole de existenţă, mai mult o iluzie. Cuprindea practic numai capitala şi o fâşie din Peloponez în jurul cetăţii Mystras. Iar capitala, oraşul fondat de Constantin în anul 330, era foarte departe de vechea splendoare din vremea lui Justinian când avea, spun unele evaluări, aproximativ un milion de locuitori.

                 În faţa trupelor otomane, comandate de însuşi Padişahul Mahomed al II-lea, nu se mai aflau acum decât vechile ziduri apărate de vreo 7.000 de soldaţi, dintre care 2.000 de mercenari şi o populaţie înspăimântată ce abia număra 50.000 de oameni. De cealaltă parte asediatorii desfăşurau a armată uriaşă, estimată la aproximativ 100.000 de militari, inclusiv 20.000 de ieniceri  dar și o flotă pentru a asedia orașul de pe mare, servită în majoritate de mercenari greci.

                 Asediul a durat totuşi aproape două luni. Cetatea avea circa 22,5 km de ziduri, probabil cele mai puternice ziduri fortificate ce existentau pe atunci. Turcii au folosit arme nemaivăzute precum tunul uriaş construit de Urban, ce avea o lungime de 8 metri şi un diametru al ţevii de 75 de centimetri. El lansa proiectile de granit de 544 kg la o distanță de aproape doi kilometri. Au folosit şi ingeniozitatea, transportând pe uscat flota pentru a o aduce în apele Cornului de Aur.

                  De cealaltă parte, inferioritatea numerică era suplinită de eroismul celor care ştiau că lupta lor nu este o înfruntare obişnuită ci una, decisivă pentru ei, între două religii şi deopotrivă două civilizaţii. A intervenit şi hazardul, simbolizat de mica poartă, Kerkaporta, uitată deschisă....

                Oricum soarta Constantinopolului şi a Bizanţului erau pecetluite, moartea în luptă a Basileului Constantin al XI- lea fiind doar ultimul act al unei drame ce începuse poate la 1204 când creştinii cruciadei a IV-a ocupau, jefuiau şi devastau avanpostul sud estic al creştinătăţii şi accentuau efectele schismei din 1054.

                Destinul imperiilor este însă implacabil. În 1923 se sfârşea, după vreo şapte secole de existenţă şi viaţa celui Otoman. Turcia modernă, deşi cuprinsă uneori de nostalgii imperiale, nu mai râvneşte la ocuparea Europei.

               Trecutul pare a aparţine definitiv istoriei, fără intenţia de a fi resuscitat... El poate fi uneori chiar vizitat, la Sfânta Sofia de pildă, sau evocat în emisiuni cum este cea din această seară. El mărturiseşte despre vremuri vechi, sângeroase, despre mărire, decădere, trufie şi umilinţă.

                Vă invităm asadar să fiţi alături de noi începând cu ora 21.10. Ilustrarea textului a fost realizat cu fotografii preluate de pe site-ul wikipedia.

Ascultă live

Ascultă live

10:00 - 12:00
Cu minte de weekend
Ascultă live Radio România Cultural
10:05 - 13:00
DIMINEŢI CU SOARE
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
10:00 - 12:00
FECIOR LA OASTE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru