Ascultă Radio România Cultural Live

Asociația Culturală Control N susține o nouă serie de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceenii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București

Asociația Culturală Control N susține o nouă serie de ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceenii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” București

28 Martie 2023, 06:31

Atelierele de autocunoaștere prin scris Către mine vin în întâmpinarea liceenilor din Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, membri ai trupei de teatru a liceului, Trupa AS. În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere: scrierea creativă (creative writing), scrierea dramatică și scenaristica, cât și transpunerea textelor rezultate într-un spectacol, ce va marca finalul proiectului.

Inițiativa organizată de Asociația Culturală Control N se află la a șasea ediție, după o serie de colaborări pline de entuziasm și inventivitate cu elevi din școli și licee bucureștene precum: Colegiul Național “Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic “Carol I”, Liceul Teoretic Bilingv “Miguel de Cervantes”, Liceul Teoretic “Ștefan Odobleja”, Liceul Teoretic Bulgar “Hristo Botev”, Liceul Teoretic Atlas, Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169, Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”, Școala Gimnazială nr. 307, Școala Gimnazială nr. 311, Școala Gimnazială nr. 59, Școala Gimnazială “Sf. Calinic de la Cernica“ și Liceul Tehnologic “Antim Ivireanu”. Cele trei atelierele de scriere își propun să extindă orizonturile creative ale elevilor, dar și să le ofere instrumente creative de autocunoaștere, auto-descoperire și exprimare.

Astfel, trei module diferite, fiecare cu un trainer dedicat, îi familiarizează pe tineri cu diferite tehnici de scris, într-un mod original și interactiv:

Scriere creativă (creative writing) / trainer Oana Răsuceanu

Scenaristică / trainer Ana Agopian

Scriere dramatică / trainer Mihaela Michailov

A doua parte a programului cuprinde un atelier de actorie și crearea spectacolului de teatru, bazat pe textele rezultate în cadrul celor trei ateliere de scriere. Regizoarea Iulia Rugină va lucra cu adolescenții participanți în proiect și va regiza spectacolul ce marchează încheierea proiectului.

Oana Răsuceanu, inițiatoarea Atelierelor și unul dintre trainerii implicați, declară: „În 2020, odată cu prima ediție a atelierelor, lansate în plină pandemie și regândite / remodelate în baza întâlnirilor obligatorii via Zoom, nu știam exact la ce să ne așteptăm pentru mai departe. Nu cred că îmi imaginam atunci că, trei ani mai târziu, vom reuși să ajungem aici, să dezvoltăm atelierele pentru grupuri dedicate de tineri – așa cum am făcut cu liceenii de la Lazăr. Ei fac parte din trupa de teatru a liceului, o trupă extrem de activă. Faptul că la finalul proiectului vor ajunge să joace și să creeze un spectacol plecând de la propriile texte va fi o noutate atât pentru ei, cât și pentru noi. Le simt curiozitatea, implicarea și forța entuziasmului și cred că urmează să citim niște texte și, mai apoi, să vedem un spectacol pe cât de original, pe atât de vibrant. Primele texte scrise de participanți în cadrul atelierului de Creative Writing m-au bucurat infinit. Emoția și sinceritatea lor vor ajunge negreșit la cititori și spectatori deopotrivă“.

În cadrul atelierelor, adolescenții pot experimenta, atât printr-o introducere în teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut – fie el literatură (primul și cel mai cunoscut mediu de receptare a cuvântului scris), monolog și scenariu de film.

Către mine se concentrează pe meșteșugul de a scrie din trei perspective diferite, plecând, însă, de la un numitor comun: autorul. Subiectele temelor și exercițiilor practice care îi vor conduce pe adolescenți spre textele finale sunt desprinse din universul de zi cu zi al acestora. De asemenea, elevii au libertatea de a-și găsi inspirația în propriile preocupări și căutări ascunse, fie neverbalizate sau discutate insuficient până la acest moment.

Adolescenții sunt încurajați să descopere și să exploreze propriile trăiri, gânduri, experiențe pe care, mai apoi, vor ajunge să le transpună pe hârtie, în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte. Astfel, vor putea descoperi care sunt diferențele și asemănările între cele trei tipuri de scriere.

La finalul fiecărei sesiuni de lucru, participanții vor avea un rezultat concret al cercetării, fiecare cursant semnând în calitate de autor 3 texte dramatice (monoloage), un sinopsis și primele secvențe dintr-un scenariu de film de ficțiune (scurtmetraj, maxim 5 minute) și trei povestiri.

Toate textele realizate în cadrul atelierelor vor fi publicate de către editura online Liternet.ro, partener de tradiție al proiectului, putând fi accesate de publicul larg.

Rezultatele atelierelor Către mine vor fi, mai apoi, valorificate și în cadrul unui atelier de actorie coordonat de regizoarea de film Iulia Rugină, care va semna regia unui spectacol ce va marca evenimentul de închidere a proiectului – spectacol în interpretarea participanților, creat pe baza textelor scrise de ei.

Astfel, adolescenții-autori, deveniți deopotrivă spectatori și creatori, vor putea percepe și din altă perspectivă nuanțele, mesajele, construcția frazelor, intențiile replicilor, gândurile ascunse ale personajelor.

Reprezentațiile spectacolului vor fi găzduite de Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, partener al proiectului.

Despre Control N

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină(regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

De-a lungul celor 14 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a derulat proiecte în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative, dezvoltând parteneriate internaționale cu Italia, Franța, Belgia și Polonia.

În ultimii 7 ani, activitatea Control N s-a extins în zona artelor performative, asociația având în portofoliu 4 producții de teatru-dans originale (Telefonul din colțul străzii, Dorian – inclus în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru 2017, Dance Yourself și Interior/Exterior – premiera anului 2022), o producție de teatru multimedia – Neverland, o expoziție multimedia dedicată discotecilor comuniste (Disco BTT) – proiect recompensat cu Premiul AFCN 2018 pentru activarea patrimoniului cultural imaterial din România și o expoziție de fotografie – Acsinte.100, transformată ulterior într-un nou program educațional în mediul online.

Asociația Culturală Control N a inițiat și a implementat numeroase ateliere și training-uri dedicate tinerilor (copii și adolescenți deopotrivă), educația prin film sau teatru fiind unul dintre domeniile de interes ale celor trei membri fondatori.

Experiența de peste 18 de ani în management cultural a celor trei membri fondatori s-a împletit cu o carieră în cinematografie, echipa de scenariști – regizor având în portofoliu 3 filme de lungmetraj (Love Building, Alt Love Building, Breaking News) și 13 scurtmetraje, proiectate, în total, în peste 70 de evenimente culturale din 30 de țări.

„Prin piețele lumii” la Bookfest 2023
Literatură 26 Mai 2023, 07:24

„Prin piețele lumii” la Bookfest 2023

Editura Frontiera lansează sâmbătă, 27 mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ghidul ilustrat...

„Prin piețele lumii” la Bookfest 2023
Simpozionul Internațional Eugen Simion – 90
Literatură 25 Mai 2023, 06:10

Simpozionul Internațional Eugen Simion – 90

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, Fundația Națională pentru Știință...

Simpozionul Internațional Eugen Simion – 90
Romanul Refugiul timpului de Gheorghi Gospodinov,  laureat al prestigiosului The International Booker Prize 2023
Literatură 24 Mai 2023, 11:17

Romanul Refugiul timpului de Gheorghi Gospodinov, laureat al prestigiosului The International Booker Prize 2023

Aseară, 23 mai 2023, a fost anunțat câștigătorul din acest an al prestigiosului The International Booker Prize 2023,...

Romanul Refugiul timpului de Gheorghi Gospodinov, laureat al prestigiosului The International Booker Prize 2023
Turneele n'autor - Vino să te întâlnești cu scriitorii români în librăriile Cărturești din țară
Literatură 23 Mai 2023, 11:49

Turneele n'autor - Vino să te întâlnești cu scriitorii români în librăriile Cărturești din țară

Editura Nemira, alături de librăriile Cărturești, vă invită la turneul n'autor în mai multe orașe din țară și la...

Turneele n'autor - Vino să te întâlnești cu scriitorii români în librăriile Cărturești din țară
Muzeul Național al Literaturii Române, la Bookfest 
Literatură 23 Mai 2023, 06:13

Muzeul Național al Literaturii Române, la Bookfest 

În perioada 24 – 28 mai 2023, Muzeul Național al Literaturii Române, reprezentat de Editura Muzeul...

Muzeul Național al Literaturii Române, la Bookfest 
Matematicianul şi logicianul italian Piergiorgio Odifreddi vine la Bookfest 2023
Literatură 22 Mai 2023, 13:51

Matematicianul şi logicianul italian Piergiorgio Odifreddi vine la Bookfest 2023

Matematicianul şi logicianul italian Piergiorgio Odifreddi deschide seria evenimentelor Polirom din cadrul Salonului...

Matematicianul şi logicianul italian Piergiorgio Odifreddi vine la Bookfest 2023
La confluența artelor
Literatură 22 Mai 2023, 13:19

La confluența artelor

Pe funcția cathartică a literaturii, pe capacitatea ei de a ne elibera de pulsiunile și tensiunile acumulate în noi, pare să...

La confluența artelor
Editura Polirom la Bookfest 2023. Programul evenimentelor
Literatură 22 Mai 2023, 11:42

Editura Polirom la Bookfest 2023. Programul evenimentelor

Editura Polirom va participa în perioada 24-28 mai 2023 la o nouă ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se...

Editura Polirom la Bookfest 2023. Programul evenimentelor
Ascultă live

Ascultă live

03:30 - 04:30
Texte și pretexte (Reluare)
Ascultă live Radio România Cultural
00:05 - 04:53
RADIO NOCTURNA
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj