Ascultă Radio România Cultural Live

Tracy Chevalier, autoarea bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, la Radio România Cultural. Un interviu în exclusivitate, luni, 27 octombrie, de la ora 17:00, la GPS Cultural
Produs de Radio România 27 Octombrie 2025, 06:00

Tracy Chevalier, autoarea bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, la Radio România Cultural. Un interviu în exclusivitate, luni, 27 octombrie, de la ora 17:00, la GPS Cultural

Luni, 27 octombrie, de la ora 19:00, cititorii o vor putea întâlni pe Tracy Chevalier, una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane, la librăria Cărturești Verona, în Sala Oglinzilor. Autoarea romanului Fata cu cercel de perlă, considerat de...

Tracy Chevalier, autoarea bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, la Radio România Cultural. Un interviu în exclusivitate, luni, 27 octombrie, de la ora 17:00, la GPS Cultural
Astăzi, orașul Amsterdam sărbătorește împlinirea a 750 de ani de la prima atestare documentară
Orașul vorbește 27 Octombrie 2025, 06:00

Astăzi, orașul Amsterdam sărbătorește împlinirea a 750 de ani de la prima atestare documentară

Pe 27 octombrie 1275, unei așezări de pe râul Amstel i se ofereau privilegii vamale. Asta însemna că locuitorii așezării puteau transporta mărfuri prin ceea ce se numea atunci Holland fără a plăti taxe. Documentul semnat de contele Floris al V-lea este...

Astăzi, orașul Amsterdam sărbătorește împlinirea a 750 de ani de la prima atestare documentară

Știrile zilei

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României
Educație 26 Octombrie 2025, 13:45

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României

Pe 26 octombrie 2025, a avut loc sfinţirea picturii interioare a Catedralei Naţionale din Bucureşti, cunoscută oficial drept Catedrala Mântuirii Neamului. Evenimentul a fost oficiat de către Bartolomeu I al Constantinopolului (Patriarhul Ecumenic) şi...

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României
Ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu a cântat Sanie cu zurgălăi alături de Junii Sibiului, pe scena Sălii mari a UNESCO de la Paris
Muzică-Dans-Arte 25 Octombrie 2025, 12:22

Ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu a cântat Sanie cu zurgălăi alături de Junii Sibiului, pe scena Sălii mari a UNESCO de la Paris

În aplauzele unei asistențe globale compuse din peste 1000 de...

Ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu a cântat Sanie cu zurgălăi alături de Junii Sibiului, pe scena Sălii mari a UNESCO de la Paris
Muzică-Dans-Arte 23 Octombrie 2025, 06:01

Beethoven și Schumann la Sala Radio

Miercuri, 29 octombrie 2025 (de la 19.00), vă invităm la Sala...

Beethoven și Schumann la Sala Radio

Ultima oră

Astăzi, orașul Amsterdam sărbătorește împlinirea a 750 de ani de la prima atestare documentară

Astăzi, orașul Amsterdam sărbătorește împlinirea a 750 de ani de la prima atestare documentară

Tracy Chevalier, autoarea bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, la Radio România Cultural. Un interviu în exclusivitate, luni, 27 octombrie, de la ora 17:00, la GPS Cultural

Tracy Chevalier, autoarea bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, la Radio România Cultural. Un interviu în exclusivitate, luni, 27 octombrie, de la ora 17:00, la GPS Cultural

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României

Radu Paraschivescu: „Acul de aur și ochii Glorianei e o carte care, poate, decolează un pic mai greu dar, odată așternută drumului, povestea se ține bine”

Radu Paraschivescu: „Acul de aur și ochii Glorianei e o carte care, poate, decolează un pic mai greu dar, odată așternută drumului, povestea se ține bine”

Otilia Tunaru, bibliotecară stabilită în Canada: ”Capitalismul triază la sânge”

Otilia Tunaru, bibliotecară stabilită în Canada: ”Capitalismul triază la sânge”

Vocile memoriei - Memorialistică, oral și în scris

Vocile memoriei - Memorialistică, oral și în scris
Mai multe...

Victor Rebengiuc - MEMORABIL

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Cum vă place" de William Shakespeare
Victor Rebengiuc - MEMORABIL 16 Septembrie 2025, 18:07

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Cum vă place" de William Shakespeare

Regia: Liviu Ciulei. Înregistrare din anul 1962

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Cum vă place" de William Shakespeare
Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Inimă de câine" de Mihail Bulgakov
Victor Rebengiuc - MEMORABIL 16 Septembrie 2025, 18:09

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Inimă de câine" de Mihail Bulgakov

Regia: Mihai Lungeanu. Înregistrare din 1994

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Inimă de câine" de Mihail Bulgakov
Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Macbeth" de William Shakespeare
Victor Rebengiuc - MEMORABIL 16 Septembrie 2025, 18:12

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Macbeth" de William Shakespeare

Regia artistică: Titel Constantinescu. Înregistrare din anul 1990

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Macbeth" de William Shakespeare
Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Vă place Brahms?" de Françoise Sagan
Victor Rebengiuc - MEMORABIL 16 Septembrie 2025, 18:14

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Vă place Brahms?" de Françoise Sagan

Regia artistică: Leonard Popovici. Înregistrare din anul 1989

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Vă place Brahms?" de Françoise Sagan
Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Mercier şi Camier" de Samuel Beckett
Victor Rebengiuc - MEMORABIL 16 Septembrie 2025, 18:20

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Mercier şi Camier" de Samuel Beckett

Regia artistică: Cristian Munteanu. Înregistrare din anul 1993

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Mercier şi Camier" de Samuel Beckett
Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Moromeţii" de Marin Preda
Secțiuni 16 Septembrie 2025, 18:15

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Moromeţii" de Marin Preda

Regia artistică: Cristian Munteanu. Înregistrare din anul 1990

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Moromeţii" de Marin Preda
Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Străinul" de Albert Camus
Victor Rebengiuc - MEMORABIL 16 Septembrie 2025, 18:16

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Străinul" de Albert Camus

Regia artistică: Radu Penciulescu. Înregistrare din anul 1968

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Străinul" de Albert Camus
Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Moartea unui comis voiajor" de Arthur Miller
Victor Rebengiuc - MEMORABIL 16 Septembrie 2025, 18:19

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Moartea unui comis voiajor" de Arthur Miller

Regia artistică: Dinu Negreanu. Înregistrare din anul 1960

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Moartea unui comis voiajor" de Arthur Miller
Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "O noapte furtunoasă" de Ion Luca Caragiale
Secțiuni 16 Septembrie 2025, 18:17

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "O noapte furtunoasă" de Ion Luca Caragiale

Regia artistică: Alexa Visarion. Înregistare din 1974

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "O noapte furtunoasă" de Ion Luca Caragiale
Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Alegerea" de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana
Victor Rebengiuc - MEMORABIL 16 Septembrie 2025, 18:22

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Alegerea" de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana

Regia artistică: Ion Andrei Puican. Înregistrare din anul 2016

Victor Rebengiuc - MEMORABIL - "Alegerea" de Majestăţile Lor Regele Mihai I şi Regina Ana

Știință cu sare și piper

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Știință 15 Octombrie 2025, 14:31

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”

De la sarea din bucate la dansul albinelor, prof. Dan Vodnar, cercetător în domeniul științei alimentelor și al...

Dan Vodnar: „Fiecare dintre noi, în bucătărie, este un mic cercetător”
Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Știință cu sare și piper 09 Octombrie 2025, 19:30

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”

Fie că vorbim despre pâinea aburindă scoasă din cuptor sau despre glucoza care ne hrănește fiecare celulă, totul în jurul...

Dan Vodnar: „Totul pornește de la atom”
Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Știință cu sare și piper 01 Octombrie 2025, 14:44

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”

Cum ar fi să muști dintr-o sferă minusculă și să simți explozia unui cocktail mojito? Sau să mănânci o banală banană, dar...

Dan Vodnar: „Tot ceea ce ne înconjoară este chimie”
Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Știință cu sare și piper 17 Septembrie 2025, 13:20

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață

Cum se transformă alimentele în timpul preparării, ce rol joacă grăsimile, glucidele și proteinele în organism și de ce...

Dan Vodnar: Glucidele, proteinele și lipidele sunt esențiale pentru viață
Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Știință cu sare și piper 10 Septembrie 2025, 14:42

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator

În dialog cu Corina Negrea, profesorul Dan Vodnar, expert în biotehnologii alimentare explică concepte de chimie și nutriție...

Dan Vodnar: Cred cu tărie că bucătăria noastră este un laborator și că noi suntem, în fiecare zi, oameni de știință în propriul laborator
Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Știință cu sare și piper 20 Iunie 2025, 14:14

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine

Mirosul pâinii proaspăt coapte este greu de egalat, dar ce procese se ascund, de fapt, în spatele acestei senzații familiare?...

Ce se întâmplă cu adevărat în aluat? Secretele științei din aluatul de pâine
Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Știință cu sare și piper 13 Iunie 2025, 07:12

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă

Sarea, mai mult decât un condiment: efecte, tipuri și mituri Profesorul Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor...

Dan Vodnar: Sarea potențează toate gusturile pe care noi le avem pe limbă
Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Știință cu sare și piper 06 Iunie 2025, 14:41

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"

Câtă sare este prea multă? Ce tip de sare ar trebui să alegem? Și cum ne influențează sănătatea consumul excesiv de sodiu?...

Dan Vodnar: „Trebuie să fim foarte, foarte atenți la adiția de sare pe care o facem în mod voluntar, în preparatele alimentare"
Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Știință cu sare și piper 30 Mai 2025, 14:50

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”

Prof. dr. Dan Vodnar, specialist în știința alimentelor și profesor la USAMV Cluj-Napoca, vorbește în această ediție a...

Dan Vodnar: „Există zahăr în peste 75% din produsele disponibile în supermarket”
Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Știință cu sare și piper 23 Mai 2025, 14:00

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»

Pornind de la o fascinantă lecție de istorie, profesorul Dan Vodnar – specialist în știința alimentelor ne conduce, în...

Dan Vodnar: «Zahărul, devenit astăzi accesibil tuturor, s-a transformat din ”aurul alb” al Europei într-un dușman al sănătății publice»
Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Știință cu sare și piper 16 Mai 2025, 11:16

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința

Într-o eră în care electrocasnicele inteligente ne ușurează viața, cuptorul cu microunde rămâne un aparat controversat. Îl...

Explozia popcornului și frica de microunde – ce spune știința
Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Știință cu sare și piper 09 Mai 2025, 11:45

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”

Într-un interviu ”savuros” acordat Corinei Negrea pentru emisiunea Știință cu sare și piper, profesorul Dan Vodnar –...

Dan Vodnar: „Gustul perfect e...știință pură!”
Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Știință cu sare și piper 02 Mai 2025, 10:28

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”

Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când gustăm o ciorbă fierbinte, mușcăm dintr-un ardei iute sau adăugăm sare pe o...

Dan Vodnar: „Dacă facem o dată la șase luni câte o săptămână de pauză în a adăuga zahăr și sare în alimente, vom descoperi, de fapt, adevăratul gust al acestora”
Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Știință cu sare și piper 25 Aprilie 2025, 10:34

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc

Ce se întâmplă, de fapt, când punem o bucată de carne în cuptor sau când simțim mirosul dulce al unui măr copt? Într-un...

Secretul gustului perfect: chimie, fizică și un pic de foc
Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Știință cu sare și piper 17 Aprilie 2025, 13:28

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă

În preajma sărbătorilor, cozonacul devine vedeta meselor românești, iar rețeta ideală este adesea transmisă din generație în...

Secretul cozonacului perfect: Cum transformă știința un desert tradițional într-o artă
Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Știință cu sare și piper 11 Aprilie 2025, 11:30

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”

Ediția de astăzi a emisiunii Știință cu sare și piper a fost înregistrată, parțial, în Stația pilot de la Facultatea de...

Adrian Martău: „Bunicii noștri consumau cicoare, probabil de aceea nu aveau probleme legate de tractul gastrointestinal”
Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Știință cu sare și piper 04 Aprilie 2025, 14:30

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”

Cât de valoroase sunt deșeurile organice pe care le aruncăm zilnic? Adrian Martău, asistent universitar și cercetător,...

Adrian Martău: „Fracția organică a deșeurilor municipale este puțin dezbătută la nivel național, lumea nu o ia în considerare, dar are un impact atât asupra mediului, cât și asupra vieții noastre”
Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Știință cu sare și piper 28 Martie 2025, 11:42

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”

Plasticul utilizat pentru ambalarea alimentelor este una dintre principalele surse de poluare, dar cercetătorii vin cu...

Bernadette Teleky: „Din ambalaje se produc 40% din deșeuri. De asemenea, și din alimente. Se aruncă foarte multă mâncare!”
Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Știință cu sare și piper 21 Martie 2025, 06:33

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”

De cele mai multe ori, resturile alimentare sunt considerate gunoaie, dar ce-ați spune că acestea pot deveni resurse...

Diana Plămadă: „Creșterea conștientizării asupra microbiomului intestinal este esențială, mai ales în contextul creșterii alarmante a obezității”
Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
Știință cu sare și piper 14 Martie 2025, 10:21

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”

Ana Maria Cocean, doctorandă în anul al treilea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj,...

Ana Maria Cocean: „Ca să faci cercetare, trebuie să fii curios și interesat. Și cu siguranță, dacă faci din pasiune și dorință, merită tot efortul!”
De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor
Știință cu sare și piper 07 Martie 2025, 11:04

De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor

Sănătatea intestinală este din ce în ce mai importantă, iar cercetările despre probiotice au căpătat o atenție specială....

De la Cercetare la Revoluție Nutrițională: Puterea Probioticelor
Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Știință cu sare și piper 28 Februarie 2025, 14:30

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”

Dr. Silvia Amalia Nemeș este cercetător și cadru didactic asociat la Universitatea de Știință Agricolă și Medicină Veterinară...

Amalia Nemeș: „Mi-a plăcut să înțeleg fiecare proces, fiecare reacție, fiecare protocol să mi-l însușesc iar apoi să merg să aplic”
Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Știință cu sare și piper 21 Februarie 2025, 13:11

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”

Un proiect de cercetare de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca promite să transforme...

Lavinia Mureșan: „Aceste tărâțe au multe alte întrebuințări și cea pe care noi am identificat-o ca următoare temă de cercetare după finalizarea doctoratului a fost să utilizăm aceste tărâțe ca sursă de hrană pentru un nou microorganism”
Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Știință cu sare și piper 14 Februarie 2025, 12:09

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”

Cât de des ne gândim la tărâțe ca la un superaliment? De cele mai multe ori, acestea sunt percepute ca simple fibre...

Lavinia Mureșan: „Tot ce înseamnă minerale, vitamine, compuși fenolici, se regăsesc în tărâțe. Tărâțele conțin întreg spectrul de vitamine și minerale care se regăsește în bobul de grâu”
Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Știință cu sare și piper 08 Februarie 2025, 10:15

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”

Într-o lume în care risipa alimentară este o problemă tot mai presantă, profesorul Dan Vodnar, specialist în chimia...

Dan Vodnar: „Nu cred că va mai exista vreo boală în care medicii să nu se uite la analiza de microbiom intestinal”
Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Știință cu sare și piper 31 Ianuarie 2025, 10:53

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”

În istoria gastronomiei moleculare, unul dintre numele-reper este Harold McGee. ”El a devenit chiar o personalitate, prezentă...

Dan Vodnar: „Gastronomia franțuzească ne spune că o maioneză conține strict gălbenuș, ulei și sare. Și dacă adaugi muștar în ea, se obține sosul remoulade”
Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Știință cu sare și piper 24 Ianuarie 2025, 14:05

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”

Tocmai de aceea e nevoie de ”Știință cu sare și piper” - proiectul și podcastul realizat cu Dan Vodnar , Profesor de Chimia...

Dan Vodnar: „Gastronomia moleculară este știința care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor asociate cu procesele de gătit”
Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Știință cu sare și piper 17 Ianuarie 2025, 12:55

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”

În momentul în care facem un preparat în bucătărie, nu iese ceva, intervii cu un alt ingredient, ajustezi, adaugi, pui sare,...

Dan Vodnar: „Bucătăria este, probabil, primul nostru laborator. Acolo putem să ne considerăm, cumva, oameni de știință, mici, dar importanți”
Ascultă live

Ascultă live

10:00 - 12:00
Liturghie - Sfântul Dimitrie cel Nou
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
11:05 - 12:00
reluare: MAGAZIN RRI PLUS (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru
Acum live
Conviețuiri
Ascultă live Conviețuiri

Literatură

Radu Paraschivescu: „Acul de aur și ochii Glorianei e o carte care, poate, decolează un pic mai greu dar, odată așternută drumului, povestea se ține bine”
Literatură 26 Octombrie 2025, 08:04

Radu Paraschivescu: „Acul de aur și ochii Glorianei e o carte care, poate, decolează un pic mai greu dar, odată așternută drumului, povestea se ține bine”

Anca Mateescu a stat de vorbă, la Revista Literară Radio, cu scriitorul Radu Paraschivescu, care citește, în această...

Radu Paraschivescu: „Acul de aur și ochii Glorianei e o carte care, poate, decolează un pic mai greu dar, odată așternută drumului, povestea se ține bine”
Vocile memoriei - Memorialistică, oral și în scris
Literatură 26 Octombrie 2025, 07:28

Vocile memoriei - Memorialistică, oral și în scris

Oameni de ieri și de azi, personalități ale culturii noastre, figuri ale politicii vremii, unele de tristă amintire,...

Vocile memoriei - Memorialistică, oral și în scris
Daniela Ionescu: „Romanul Gabrielei Melinescu, Mama ca Dumnezeu, nu e o carte care se traduce cu dicționarul în mână, e o carte care se traduce cu pielea, cu respirația, cu memoria afectivă” 
Literatură 26 Octombrie 2025, 07:09

Daniela Ionescu: „Romanul Gabrielei Melinescu, Mama ca Dumnezeu, nu e o carte care se traduce cu dicționarul în mână, e o carte care se traduce cu pielea, cu respirația, cu memoria afectivă” 

După 15 ani de la apariția sa în limba suedeză, romanul „Mama ca Dumnezeu” al Gabrielei Melinescu revine acasă, în limba...

Daniela Ionescu: „Romanul Gabrielei Melinescu, Mama ca Dumnezeu, nu e o carte care se traduce cu dicționarul în mână, e o carte care se traduce cu pielea, cu respirația, cu memoria afectivă” 

Teatru și film

Premieră semnată de Radu Apostol la Teatrul EXCELSIOR: Dark Play de Carlos Murillo, o radiografie a adolescenței în era digitală
Teatru și film 23 Octombrie 2025, 10:47

Premieră semnată de Radu Apostol la Teatrul EXCELSIOR: Dark Play de Carlos Murillo, o radiografie a adolescenței în era digitală

Teatrul EXCELSIOR, singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți, anunță premiera pe țară a...

Premieră semnată de Radu Apostol la Teatrul EXCELSIOR: Dark Play de Carlos Murillo, o radiografie a adolescenței în era digitală
Regizorul Gavriil Pinte: „Textele lui Sofocle sunt surse de o continuă actualitate”
Teatru și film 22 Octombrie 2025, 18:36

Regizorul Gavriil Pinte: „Textele lui Sofocle sunt surse de o continuă actualitate”

Într-o lume grăbită, în care totul pare să se consume la viteza unei notificări, regizorul Gavriil Pinte ne invită să ne...

Regizorul Gavriil Pinte: „Textele lui Sofocle sunt surse de o continuă actualitate”
A murit Helmut Stürmer, scenograf român de teatru și film, personalitate marcantă a scenografiei internaționale
Teatru și film 22 Octombrie 2025, 10:16

A murit Helmut Stürmer, scenograf român de teatru și film, personalitate marcantă a scenografiei internaționale

“Mă simt acasă acolo unde simt că am rost sau unde simt că am prieteni.” - Helmut Stürmer Helmut Stürmer este un scenograf...

A murit Helmut Stürmer, scenograf român de teatru și film, personalitate marcantă a scenografiei internaționale

Știință

De la modă sustenabilă la responsabilitate socială. Când hainele oferă planetei o șansă la viață 
Știință 24 Octombrie 2025, 12:21

De la modă sustenabilă la responsabilitate socială. Când hainele oferă planetei o șansă la viață 

Industria modei se află într-un moment decisiv: dintr-un sector poluant, poate deveni un motor al sustenabilității. Noile...

De la modă sustenabilă la responsabilitate socială. Când hainele oferă planetei o șansă la viață 
Oana Crăciun: Sănătatea mintală nu e un moft. E o nevoie reală. Sunt pași mici care pot preveni tulburările mentale mari
Știință 23 Octombrie 2025, 14:33

Oana Crăciun: Sănătatea mintală nu e un moft. E o nevoie reală. Sunt pași mici care pot preveni tulburările mentale mari

Despre importanța prevenirii și despre cum putem recunoaște din timp semnele unei posibile tulburări mintale a vorbit, la...

Oana Crăciun: Sănătatea mintală nu e un moft. E o nevoie reală. Sunt pași mici care pot preveni tulburările mentale mari
Anca Alexandra Dobrescu: Este imposibil să ne bazăm 100% pe IA! Este foarte greu să programezi o mașină să înțeleagă corectitudinea și etica
Știință 23 Octombrie 2025, 14:15

Anca Alexandra Dobrescu: Este imposibil să ne bazăm 100% pe IA! Este foarte greu să programezi o mașină să înțeleagă corectitudinea și etica

De la ChatGPT și Gemini până la Copilot și Perplexity, instrumentele bazate pe inteligență artificială (AI) au devenit parte...

Anca Alexandra Dobrescu: Este imposibil să ne bazăm 100% pe IA! Este foarte greu să programezi o mașină să înțeleagă corectitudinea și etica
Raportul Starea Climei - România 2025 la Climate Change Summit
Știință 23 Octombrie 2025, 07:27

Raportul Starea Climei - România 2025 la Climate Change Summit

Schimbările climatice nu mai reprezintă o amenințare viitoare, ci o realitate prezentă cu efecte profunde asupra sănătății...

Raportul Starea Climei - România 2025 la Climate Change Summit

Produs de Radio România

Tracy Chevalier, autoarea bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, la Radio România Cultural. Un interviu în exclusivitate, luni, 27 octombrie, de la ora 17:00, la GPS Cultural
Produs de Radio România 27 Octombrie 2025, 06:00

Tracy Chevalier, autoarea bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, la Radio România Cultural. Un interviu în exclusivitate, luni, 27 octombrie, de la ora 17:00, la GPS Cultural

Luni, 27 octombrie, de la ora 19:00, cititorii o vor putea întâlni pe Tracy Chevalier, una dintre cele mai apreciate scriitoare contemporane, la librăria Cărturești Verona, în Sala Oglinzilor. Autoarea romanului Fata cu cercel de perlă, considerat de...

Tracy Chevalier, autoarea bestsellerului „Fata cu cercel de perlă”, la Radio România Cultural. Un interviu în exclusivitate, luni, 27 octombrie, de la ora 17:00, la GPS Cultural
Texte şi pretexte ‒ dr. David Berceli şi metoda TRE (Tension & Trauma releasing Exercise)
Produs de Radio România 25 Octombrie 2025, 06:59

Texte şi pretexte ‒ dr. David Berceli şi metoda TRE (Tension & Trauma releasing Exercise)

Invitat: organizatorul de evenimente culturale Sorin Lucaci....

Texte şi pretexte ‒ dr. David Berceli şi metoda TRE (Tension & Trauma releasing Exercise)
Produs de Radio România 24 Octombrie 2025, 10:00

Monica Jitariuc: „Aproape jumătate din respondenții unui studiu preferă să vorbească despre emoții cu un chatbot în locul unei persoane reale”

Într-o lume în care aplicațiile ne cunosc vocea, dorințele și...

Monica Jitariuc: „Aproape jumătate din respondenții unui studiu preferă să vorbească despre emoții cu un chatbot în locul unei persoane reale”
Produs de Radio România 23 Octombrie 2025, 16:13

„Rufe puse la uscat într-o zi fără vânt”, o expoziție născută din suferință

Artista Camelia Rangu a transformat o experiență personală...

„Rufe puse la uscat într-o zi fără vânt”, o expoziție născută din suferință

Muzică, dans și arte

Ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu a cântat Sanie cu zurgălăi alături de Junii Sibiului, pe scena Sălii mari a UNESCO de la Paris
Muzică-Dans-Arte 25 Octombrie 2025, 12:22

Ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu a cântat Sanie cu zurgălăi alături de Junii Sibiului, pe scena Sălii mari a UNESCO de la Paris

În aplauzele unei asistențe globale compuse din peste 1000 de spectatori din cele 194 de țări membre ale UNESCO, ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu a cântat “Sanie cu zurgălăi” alături de Junii Sibiului, pe scena Sălii mari a...

Ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu a cântat Sanie cu zurgălăi alături de Junii Sibiului, pe scena Sălii mari a UNESCO de la Paris
Dirijorul John Axelrod: ,,Nu există emoție mai mare decât iubirea și nici durere mai adâncă decât pierderea ei”
Muzică-Dans-Arte 24 Octombrie 2025, 17:18

Dirijorul John Axelrod: ,,Nu există emoție mai mare decât iubirea și nici durere mai adâncă decât pierderea ei”

La Sala Radio, vineri seară, publicul va asculta două dintre...

Dirijorul John Axelrod: ,,Nu există emoție mai mare decât iubirea și nici durere mai adâncă decât pierderea ei”
Muzică-Dans-Arte 24 Octombrie 2025, 13:28

ACASĂ, cel mai mare proiect de revitalizare a satului românesc

Palatul Parlamentului din București a găzduit a doua ediție a...

ACASĂ, cel mai mare proiect de revitalizare a satului românesc
Muzică-Dans-Arte 24 Octombrie 2025, 12:42

Weekend cultural - Recomandări pentru 24 - 26 octombrie

Cauţi idei de petrecere a timpului liber ? Îţi sugerăm o...

Weekend cultural - Recomandări pentru 24 - 26 octombrie

Călătorii

Turning Torso – Turnul răsucit din Malmö (Suedia)
Călătorii 03 Octombrie 2025, 13:07

Turning Torso – Turnul răsucit din Malmö (Suedia)

Proiectat de arhitectul spaniol Santiago Calatrava și finalizat în 2005, Turning Torso a fost primul zgârie-nori cu formă...

Turning Torso – Turnul răsucit din Malmö (Suedia)
Ținutul Buzăului, pe harta digitală a lumii
Călătorii 02 Octombrie 2025, 15:45

Ținutul Buzăului, pe harta digitală a lumii

Răzvan-Gabriel Popa: „Este o platformă foarte prestigioasă, ne pune acolo cu foarte multe muzee și obiective importante....

Ținutul Buzăului, pe harta digitală a lumii
Yakushima (Japonia) – Insula Prințesei Mononoke
Călătorii 26 Septembrie 2025, 08:08

Yakushima (Japonia) – Insula Prințesei Mononoke

Pe insula Yakushima, plouă aproape zilnic, în averse sau torențial. Când nu plouă, burnițează. Localnicii glumesc, spunând că...

Yakushima (Japonia) – Insula Prințesei Mononoke

Istorie Filozofie Psihologie

Adaptarea la grădiniță – Introspecții, duminică, 26 octombrie 2025, ora 18.30
Istorie-filozofie-psihologie 24 Octombrie 2025, 15:33

Adaptarea la grădiniță – Introspecții, duminică, 26 octombrie 2025, ora 18.30

„Copilul are nevoie ca intrarea sa la grădiniță sa fie tratată cu răbdare, cu căldură și înțelegere de către familie.”...

Adaptarea la grădiniță – Introspecții, duminică, 26 octombrie 2025, ora 18.30
Când Platon îl întâlnește pe Bacchus. Rolul vinului în istoria dezbaterilor filosofice 
Istorie-filozofie-psihologie 24 Octombrie 2025, 12:30

Când Platon îl întâlnește pe Bacchus. Rolul vinului în istoria dezbaterilor filosofice 

Revizitând istoria filosofiei mai vechi sau mai noi, vedem că filosofii au avut reflecții despre relația dintre filosofie și...

Când Platon îl întâlnește pe Bacchus. Rolul vinului în istoria dezbaterilor filosofice 
Scriitorul Stelian Tănase: „Cei mai periculoși nu sunt trădătorii, ci cei care se prefac că nu văd, ei sunt uleiul fin din roțile oricărui regim”
Istorie-filozofie-psihologie 22 Octombrie 2025, 14:37

Scriitorul Stelian Tănase: „Cei mai periculoși nu sunt trădătorii, ci cei care se prefac că nu văd, ei sunt uleiul fin din roțile oricărui regim”

Scriitorul Stelian Tănase a vorbit, în emisiunea „Pagini de istorie”, realizată de Dan Manolache, despre noul său volum...

Scriitorul Stelian Tănase: „Cei mai periculoși nu sunt trădătorii, ci cei care se prefac că nu văd, ei sunt uleiul fin din roțile oricărui regim”

Născut în România

Otilia Tunaru, bibliotecară stabilită în Canada: ”Capitalismul triază la sânge”
Născut în România 26 Octombrie 2025, 08:00

Otilia Tunaru, bibliotecară stabilită în Canada: ”Capitalismul triază la sânge”

A plecat peste ocean în 2002, pe când avea 29 de ani și era lider sindical la Biblioteca Națională a României. În Canada, a...

Otilia Tunaru, bibliotecară stabilită în Canada: ”Capitalismul triază la sânge”
"Eu sint o persoană serioasă. Dacă accept un job, îl fac." - Gianina Tabără din Marea Britanie, inginerul aerospațial care a ales o carieră în bancă, apoi s-a îndrăgostit de taximetrie și, mai nou, excelează în cofetărie
Născut în România 22 Octombrie 2025, 06:00

"Eu sint o persoană serioasă. Dacă accept un job, îl fac." - Gianina Tabără din Marea Britanie, inginerul aerospațial care a ales o carieră în bancă, apoi s-a îndrăgostit de taximetrie și, mai nou, excelează în cofetărie

Gianina Tabără a absolvit masteratul și studiile universitare în domeniul ingineriei aerospațiale la Universitatea...

"Eu sint o persoană serioasă. Dacă accept un job, îl fac." - Gianina Tabără din Marea Britanie, inginerul aerospațial care a ales o carieră în bancă, apoi s-a îndrăgostit de taximetrie și, mai nou, excelează în cofetărie
Otilia Ruxandra Cristea: „Nu mă văd făcând altceva decât medicină veterinară. Și nu știu dacă o să mă pot retrage”
Născut în România 18 Octombrie 2025, 00:46

Otilia Ruxandra Cristea: „Nu mă văd făcând altceva decât medicină veterinară. Și nu știu dacă o să mă pot retrage”

Empatie, iubire și responsabilitate - lumea văzută prin ochii unui medic veterinar. Cam despre asta e vorba în povestea...

Otilia Ruxandra Cristea: „Nu mă văd făcând altceva decât medicină veterinară. Și nu știu dacă o să mă pot retrage”

Exclusiv online

"Reflexul" parasocial al generației Z
GenZ Podcast 25 Octombrie 2025, 12:51

"Reflexul" parasocial al generației Z

Explorăm astăzi alături de Smaranda emergența, accelerarea și implicațiile relaționării parasociale ce afectează realitatea...

"Reflexul" parasocial al generației Z
„Chivot” - o expoziție semnată Violeta Carp, unde arta devine punte între divin și uman, între trecut și prezent
Amintiri cu şi despre artişti plastici 16 Octombrie 2025, 19:36

„Chivot” - o expoziție semnată Violeta Carp, unde arta devine punte între divin și uman, între trecut și prezent

Picturile și miniaturile artistei îmbină rafinamentul caligrafiei cu forța expresivă a culorii, conturând un univers vizual...

„Chivot” - o expoziție semnată Violeta Carp, unde arta devine punte între divin și uman, între trecut și prezent
Miraje necesare ale modernității (2):  „Găurile de vierme”
Erezii moderne 09 Octombrie 2025, 13:15

Miraje necesare ale modernității (2): „Găurile de vierme”

Episodul precedent a „încercat” sumarul fanteziei și a realității transportului, instantaneu sau pe-aproape, al materiei...

Miraje necesare ale modernității (2): „Găurile de vierme”

Educație

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României
Educație 26 Octombrie 2025, 13:45

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României

Pe 26 octombrie 2025, a avut loc sfinţirea picturii interioare a Catedralei Naţionale din Bucureşti, cunoscută oficial drept...

Catedrala Mântuirii Neamului, sfințită la București: un moment de referință în istoria spirituală a României
România celebrează, la UNESCO, încheierea unei misiuni diplomatice istorice printr-o mare Gală de folclor
Educație 22 Octombrie 2025, 10:54

România celebrează, la UNESCO, încheierea unei misiuni diplomatice istorice printr-o mare Gală de folclor

Joi, 23 octombrie 2025, de la ora 19:00, la sediul UNESCO din Paris, Primăria Municipiului București prin CREART, în...

România celebrează, la UNESCO, încheierea unei misiuni diplomatice istorice printr-o mare Gală de folclor
Alchimie și cunoașterea sinelui la festivalul Solisis
Educație 21 Octombrie 2025, 11:52

Alchimie și cunoașterea sinelui la festivalul Solisis

Festivalul Solisis se desfășoară anul acesta online. Între 7 și 9 noiembrie invitați de marcă vor vorbi despre descoperirea...

Alchimie și cunoașterea sinelui la festivalul Solisis