Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Despre democrație în…..America
21 February 2017
De la ce vârstă poate un copil să se joace pe tabletă sau când se pune problema de dependență?
21 February 2017

A fost creată bio-imprimanta 3D capabilă să producă piele umană funcțională

Oamenii de știință spanioli au creat o bio-imprimantă 3D capabilă să producă piele umană funcțională, informează luni Xinhua. Invenția, realizată după trei ani de cercetări, deschide o nouă cale către obținerea de piele ce urmează a fi folosită atât în scopuri terapeutice cât și industriale.

Juan Francisco del Canizo, directorul Secției de Chirurgie Experimentală din cadrul Spitalului Gregorio Maranon, a declarat pentru sursa citată că aceasta ”este prima metodă ce demonstrează că poate fi produsă piele funcțională cu ajutorul unei imprimante 3D”.

Metoda are avantajele sale, a mai spus acesta, deoarece ”scurtează procesul de obținere a pielii și îl face totodată mai accesibil ca preț”.

Medicul a mai explicat că dispozitivul poate imprima atât piele alogenă cât și autologă. ”Pielea autologă este realizată din celulele pacientului, în scop terapeutic, cum ar fi în tratamentul arsurilor severe, deși este folosită și pentru a vindeca ulcere”, a explicat del Canizo. ”Pielea alogenă este obținută dintr-un stoc de celule, pentru procese industriale precum testarea unor cosmetice”, a completat el.

Proiectul s-a născut în urmă cu trei ani și a fost dezvoltat de oameni de știință de la spitalul amintit, alături de cercetători de la Universitatea Carlos III din Madrid și de la Centrul de Cercetare în domeniul Energiei, Mediului și Tehnologiei (CIEMAT), în colaborare cu BioDan Group, companie specializată în bio-inginerie.

AGERPRES