Fă tu primul pas – Teatrul de Artă București
27 February 2017
Ecranarea electromagnetică – o problemă rezolvată de ICPE-CA
28 February 2017

Idei în nocturnă – Pagini de Istorie – Lumea care….ne priveste!

Marti 28 februarie 2017, Radio, Romania Cultural (21.10- 22).

Redactor Dan Manolache. Lumea care….ne priveste!  Invitati: Adriana Buzoianu si Viorel Patrichi, jurnalisti ai Agentiei de Presa RADOR.

Ne surprind deseori stirile, scrise cu majuscule, despre oameni, fapte, intamplari pe care se focalizeaza, apparent subit, reflectoatele mass-media. De multe ori ele ne privesc, ne-ar putea influenta existenta. De ce am fost luati prin surprindere ne intrebam adesea. Raspunsul este simplu, nu am vrut sau nu am stiut…privi. Pentru a privi si noi lumea care ne…priveste, va invit ca, pentru cinci zeci de minute, sa comentam cateva stiri pe care agentiile de presa l-au difuzat in ultima perioada. Iata doar cateva posibile subiecte si scurte puneri in tema preluate din sintezele alcatuite de RADOR:

Iesirea viitoatre a Marii Britanii din Uniunea Europeana produce deocamdata doar ingrijorari. Despre efecte vom vorbi doar cand Brexit-ul se va fi produs efectiv.  „Este obligatoriu pentru guvern să se asigure că influxurile de muncitori necesari vor continua după Brexit”, scrie Financial Times, motivând că „s-a demonstrat că imigranţii sunt benefici pentru creşterea economică şi finanţele publice, fiind, în medie, tineri şi productivi. Concomitent, prezenţa lor are un efect minim asupra salariilor localnicilor”.

In aceeasi ordine de idei, Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi-a exprimat îndoiala cã cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor reuşi să rămână împreună. Într-un interviu pentru radioul public din Germania, Juncker a spus că britanicii vor putea dezbina fără dificultate Uniunea, care evoluează în direcţii diferite, din cauza incompatibilităţii dintre membri. Juncker afirmă că ar trebui să i se interzică Marii Britanii să negociezea acorduri comerciale bilaterale, câtă vreme este încă membră a Uniunii.

Referindu-se la viitorul UE, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o Europă cu mai multe viteze, în urma crizei care s-a declanşat după votul britanic în favoarea Brexit. „Vrem ca UE să avanseze? Şi nu ar trebui ca aceia care vor să avanseze mai rapid să o poată face fără a-i deranja pe ceilalţi, instituind o construcţie mai structurată, deschisă lumii întregii?”, a întrebat retoric Juncker, citat de La Libre Belgique. Juncker a evocat o „orbită” diferită pentru ţările europene care vor mai multă sau mai puţină integrare. „Cred că trebuie să ne imaginăm continentul în cercuri concentrice”, a explicat şeful Comisiei Europene.

Actiunile noii Administratii americane sunt si ele larg comentete de presa internationala. Preşedintele Donald Trump i-a descris pe jurnalişti drept „duşmani ai poporului”, o afirmatie care a starnit valuri de comenterii: „Trump prejudiciază libertatea presei din SUA şi din străinătate”, titrează The New York Times şi adauga că „neîncetatele atacuri asupra presei de ştiri lezează democraţia americană. Ele par a face parte dintr-o strategie deliberată de subminare a încrederii publicului prin răspândirea confuziei şi incertitudinii referitor la ceea ce este adevărat.”

Un interviu acordat de preşedintele american Donald Trump Agenţiei Reuters a generat numeroase reacţii în presa internaţională, în rândul analiştilor militari şi ai organizaţiilor specializate în controlul armamentului. Trump a afirmat că doreşte extinderea arsenalului nuclear al SUA şi a calificat Tratatul de limitare a armamentelor strategice între Rusia şi SUA drept ‘un acord unilateral’. Ziarele italiene Corriere della Sera, Il Messagero şi La Stampa comenteaza astfel pozitia exprimata de Donald Trump: „Statele Unite nu vor să cedeze nimănui supremaţia în domeniul nuclear”. Oficiali rusi  si-au exprimat si ei un punct de vedere critic: de pilda şeful Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului Rusiei, Konstantin Kosaciov, citat de Izvestia şi Kommersant a declarat „Este cea mai îngrijorătoare declaraţie a lui Trump de până acum pe tema relaţiilor cu Rusia”. Sputnik News îl citează pe Leonid Sluţki, preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat a Rusiei: „Revenirea la războiul rece şi reluarea cursei înarmărilor va fi inevitabilă dacă Washingtonul intenţionează să deţină supremaţia în domeniul nuclear”.

Tot din actualitatea de peste ocean, presa reţine că Partidul Democrat american are un nou lider. France24 comentează că alegerea în fruntea democraţilor a lui Tom Perez, fost secretar la Muncă şi Administraţie în mandatul Obama, urmăreşte să contracareze planurile preşedintelui Donald Trump şi a republicanilor majoritari în Congres. „Tom Perez va avea greaua sarcină să întinerească şi să reunifice Partidul Democrat, ieşit profund divizat din lupta dintre Hillary Clinton şi Bernie Sanders în timpul alegerilor primare pentru prezidenţiale”.

Ne vom referi si la situatia din Republica Moldova, comentand cateva dintre afirmatiile Presedintelui Igor Dodon. Astfel, intr-un recent interviu, Igor Dodon a reiterat poziţia sa privind pretinsele efecte negative ale Acordului de asociere la UE şi a anunţat că la începutul lunii aprilie intenţionează să semneze un acord de colaborare cu Uniunea Euroasiatică. De asemenea, el s-a referit la intenţia de a organiza un referendum privind sporirea împuternicirilor preşedintelui, în special pentru a avea mai multe posibilităţi să dizolve parlamentul şi s-a pronunţat în favoarea organizării alegerilor anticipate.

Amintim că, săptămâna trecută, Igor Dodon, a anulat printr-un decret al său participarea militarilor moldoveni la manevrele ţărilor NATO din România „Platinum Eagle”, la care participă militari din SUA, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Ucraina. Acest decret a provocat o reacrie din partea ambasadelor SUA si Romania. Intr-o scrisoare ambasadorii celor doua tari, Pettit şi Ioniţă îl acuză pe preşedintele Republicii Moldova de „atitudine neprietenoasă” şi susţin că din cauza gestului său „armata moldovenească nu va putea să primească instruirea corespunzătoare”. Diplomaţii sunt de părere că decizia preşedintelui moldovean „nu corespunde angajamentelor şi eforturilor pe care SUA şi România le întreprind pentru consolidarea capacităţilor instituţionale ale Republicii Moldova”. În răspunsul său, Igor Dodon a amintit ambasadorilor din România şi SUA că Republica Moldova „este stat suveran şi independent”. „Vă rog să nu daţi lecţii preşedintelui despre cum ar trebui să acţioneze, în special în ceea ce priveşte atribuţiile sale constituţionale, dar şi în alte domenii.”

Iata doar cateva posibile subiecte ale caror comentarii, spream, sa ne aduca lumea…mai aproape.