REVISTA LITERARĂ RADIO CU ANCA MATEESCU – NORA IUGA: N-aș putea trăi, dacă n-aș avea scrisul!
20 September 2020
Proiectul One Night Gallery, Tapiserie în realitate augmentată, la Cărturești Carusel
6 November 2020

“Brazen Hussies” – recuperarea istoriei mișcării de eliberare a femeilor din Australia

„Brazen Hussies”, un nou documentar despre mișcarea de eliberare a femeilor din Australia, este o contribuție importantă la remedierea acestei istorii absente. Trecând peste ascensiunea feminismului din al doilea val, documentarul regizoarei Catherinei Dwyer este o contribuție importantă la un trecut trecut cu vederea. Brazen Hussies adaugă profunzime și amploare poveștilor din al doilea val al imaginației noastre populare: cercuri de creștere a conștiinței în suburbii, femocrate care preiau puterea în guvern, Germaine Greer îndemnând la o nouă revoluție feminină.

Filmul se concentrează pe campaniile cheie ale mișcării feministe desfășurate în jurul anilor ’70. În timp ce frații și îndrăgostiții lor mureau în Vietnam, primii eliberatori de femei s-au organizat împotriva femeilor care pier în avorturile din curtea casei.  Acoperind violența domestică, salariile egale și bătăliile pentru îngrijirea copiilor, ne amintește, de asemenea, că schimbarea poate fi glaciară.

„Brazen Hussies” este astfel un film despre „armata eliberatoare a femeilor”, într-o luptă în care majoritatea „războinicilor” erau mame singure de 20 de ani, gata să facă orice pentru a le fi recunoscute drepturile.

Sursa: https://www.theguardian.com/film/2020/nov/05/brazen-hussies-review-reclaiming-the-history-of-australias-womens-liberation-movement