Alpin Film Festival (ediția a II-a)
20 January 2017
Texte si pretexte – Invitatul special al ediţiei este istoricul Constantin Corneanu
21 January 2017

CinEd 2016 a adus proiecţii de film european pentru peste 1.300 de elevi. În 2017, încep noi activităţi

CinEd, iniţiativa europeană de educaţie cinematografică pentru tineri, începe anul 2 de activitate în România cu o serie de sesiuni de formare adresate facilitatorilor educaţionali. În 2016, pentru gimnaziu şi liceu, Societatea Culturală NexT a organizat în cadrul programului CinEd training-uri pentru 211 cadre didactice şi bibliotecari publici din 6 oraşe, precum şi proiecţii gratuite pentru tineri, în 14 localităţi din ţară. La activităţi au participat peste 1.300 de elevi, din clasele V-XII, care au descoperit diversitatea cinemaului european şi s-au familiarizat cu filmul de artă şi limbajul cinematografic.

Pe 21 ianuarie 2017, în Bucureşti, de la 13:00 la 16:00, la cinema Elvira Popescu (bd. Dacia, nr. 77, în cadrul Institutului Francez) are loc prima sesiune de formare din 2017. Aceasta se adresează profesorilor de gimnaziu, care se pot înscrie printr-un mail la cined@nextproject.ro. Participarea este gratuită, iar training-ul va fi condus de criticul de film Gabriela Filippi.

Filmele din catalogul CinEd sunt disponibile într-o varietate de formate ce vor putea fi proiectate în spaţii diverse, inclusiv în săli de clasă sau biblioteci. Platforma online este uşor de folosit de către facilitatorii educaţionali care doresc să participe la iniţiativă şi să organizeze proiecţii pentru elevi. Accesul este gratuit atât pentru descărcarea filmelor cât şi pentru accesarea materialelor pedagogice.

Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută în mod activ la dezvoltarea abilităţilor elevilor de a analiza, înţelege şi interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum şi la apropierea de cinematografie ca artă şi industrie.

Printre oraşele în care programul CinEd va ajunge în 2017 se numără Bucureşti, Braşov, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Alexandria şi Târgovişte. Programul complet al activităţilor va fi anunţat curând.