Autorul lunii ianuarie la Editura ART: Florin Bican
18 January 2017
TIMPUL PREZENT -Invitată: Oana Băluță, specialistă în studii de gen, conferențiar la SNSPA
18 January 2017

CU BIRJA PRIN VIENA

foto: Wikipedia

Viena este orașul unui armonios contrast al arhitecturii imperiale cu stilul modern. Un oraș în care tradițiile se împletesc cu inovațiile: numeroase galerii de artă, muzee, palate impozante, concerte și expoziții.

Un mod comod și plăcut pentru turiștii curioși este plimbarea cu birja prin capitala Austriei. Coborând domol pe Dr.-Karl-Lueger-Ring, ne oprim pe dreapta la Wiener Rathaus, o clădire care se impune prin grandoarea arhitecturii sale gotice. Construcția, edificată în 1880, găzduiește, în prezent, sediul primăriei și al guvernului. În vârful turnului este statuia cavalerului medieval Rathausmann, care a devenit cu timpul simbolul Vienei.

Apropiindu-ne de centrul Vienei, ne oprim să admirăm o fostă grădină regală, construită după stilul celor englezești, care a servit în timpul dinastiei habsburgilor. În prezent, în zilele însorite se pot organiza picnicuri. Într-un colț al Burggartenului se află un memorial dedicat compozitorului Mozart, iar în partea stângă, vizitatorii pot privi cu încântare fluturii tropicali.

Complexul Belvedere datează încă din secolul al XII-lea și este construit în stil baroc. Palatele au servit drept reședință de vară prințului Eugene de Savoia, iar în timpul Revoluției Franceze a fost curtea regală a Franței. Vizitat seara, Belvedere este luminat în întregime și oferă unul dintre cele mai fermecătoare tablouri ale capitalei.

În apropierea cvartalului central, o clădire de apartamente în culori vesele și jucăușe ne va atrage privirea. Cartierul și-a luat numele după artistul care a implantat această idee în secolul XX, Hundertwasser. Finalizată în anul 1958, construcția a devenit parte a moștenirii culturale vieneze.

Întorcându-ne în epoci mai îndepărtate, Palatul Imperial Hofburg s-a ridicat în secolul al XIII-lea, loc în care și-au avut domiciliul cei mai însemnați regi din Europa: conducătorii Imperiului Habsburgic, ai Imperiului Roman și Austro-Ungar. În prezent, palatul găzduiește un muzeu și reședința președintelui austriac. Palatul deține numeroase încăperi, decorațiuni și obiecte casnice imperiale.

Unul dintre cele mai vizitate monumente ale Vienei este Palatul Schönbrunn. Este una dintre cele mai fascinante atracții turistice ale capitalei. Construcția a durat 16 ani (1696-1712) la cererea împăratului Leopod I și deține 1441 de camere. Palatul este imaginea intereselor și a gusturilor dinastiei Habsburgilor. Încă din secolul al XVI-lea, la cerința împăratului Maximilian al II-lea, zona a fost populată de fazani, rațe, cerbi, mistreți și câteva specii exotice. Numele Schönbrunn înseamnă fântână arteziană. În 1683, palatul a fost distrus de turci, dar arhitectul  Johann Bernhard Fischer von Erlach a cerut reedificarea lui cu dorința de a rivaliza cu Versailles-ul francezilor. În 1752, soțul Mariei Tereza a ordonat ca lângă palat să fie construită Grădina Zoologică, care a devenit, până prezent, cea mai veche și faimoasă din lume. Un alt lucru fascinant și de mare atracție este faptul că pe scena de teatru a palatului au interpretat Hydn și Mozart.

Un alt obiectiv interesant este Catedrala Sf. Ștefan, cu o vârstă metusalemică de 800 de ani. În prezent, arhiepiscopul catolic al Vienei încă ține slujbe în încăperea parohială. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, biserica a fost distrusă, dar reconstruită mai apoi în șapte ani. Catedrala are peste 18 altare, construite în momente distincte ale istoriei și conține numeroase opere de artă valoroase.

Nu în ultimul rând, Viena a fost un important centru filozofic și muzical. Pe scena marilor artiști, au performat intelectual și muzical unele dintre cele mai de seamă personalități ale lumii: Mihai Eminescu a avut studii la Viena, Ludwig van Beethoven, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Philipp Emanuel Bach și Johann Christian Bach, Franz Schubert etc. Promenadele nu culminează cu marile obiective istorice și culturale, pentru că suntem întâmpinați de statuiile unor importanți compozitori și scriitori, care la rândul lor ne transportă în veacuri apuse.

Cu un patrimoniu atât de bogat și diversificat, Viena rămâne un centru cultural de mare interes în întregul continent european, care știe să-și îmbie promenadele celor care savurează frumusețile vieneze.

Bibliografie

  1. http://www.planetware.com/tourist-attractions-/vienna-a-w-vie.htm
  2. http://www.tuktuk.ro/2014/08/top-10-atractii-turistice-viena/

 

Ghițescu Patricia