Ion Caramitru a fost ales președinte al recent înființatei Academii Europene a Balcanilor
2 March 2017
Aproape 300 de profesori și bibliotecari din țară au participat la sesiunile de formare CinEd. Încep proiecțiile.
2 March 2017

Cum se filozofează cu ciocanul, mari oratori atenieni, exerciţii de retorică

Începem luna martie cu un atelier practic de retorică: exprimarea emoţiilor, sâmbătă, pe 4 martie. Din experiența zecilor de cursuri de retorică de la Casa Paleologu reiese că una dintre cele mai mari provocări ale vorbitului în public este exprimarea eficientă a emoțiilor. Aşa că facem exerciţii o întreagă zi.

De pe 7 martie începem cursul dedicat lui Nietzscheconsiderat cel mai important filosof al secolului al XIX-lea. A exercitat o influență remarcabilă, adesea controversată, asupra gândirii filosofice a generațiilor ce i-au urmat şi cu toate astea, dacă ţin bine minte, în programa şcolară din învăţământul liceal i se alocă numai două sau patru ore. Merită mult mai mult din partea noastră.

Despre marii oratori atenieni studiem începând cu data de 13 martie, în fiecare seară de luni. Cursul va prezenta o scurtă selecție a cîtorva dintre cei mai importanți oratori ai democrației ateniene. Scopul este dublu: pe de-o parte, de a studia retorica la cele mai bune surse; pe de alta, de a explora conștiința de sine a cetății ateniene în epoca ei de maximă strălucire.

Perioada de pregătire de dinaintea Paștelui este fără îndoială perioada de predicație cea mai intensă de pe tot parcursul anului, aşa că am conceput un curs de exerciţii de retorică pentru Postul Paştelui. Cursul se adresează oricărui creștin interesat de semnificațiile spirituale ale Postului Mare și de arta de a predica. De asemenea, el se adresează celor interesați de discursuri motivaționale și inspiraționale, deoarece acestea sînt în ultimă instanță predici laice.

Pentru cei care se gândesc deja şi la vacanţa de vară, păstrăm aici anunţul nostru pentru cursurile de la finele lui iulie, începutul lui august – Casa Paleologu în vacanță – de la predică la discurs motivațional în biserici fortificateOrganizăm o sesiune în limba engleză şi una în limba română.

Vă aşteptăm să ne călcaţi pragul. Primăvară cu soare!