Şi tu poţi fi îngerul bolnavilor de cancer! Nu rămâne indiferent la drama celor mai puţin norocoşi!
22 December 2016
TIMPUL PREZENT ÎN LITERATURĂ – Invitat: scriitorul Bogdan Suceavă
23 December 2016

Destinațiile lui Moș Crăciun – Barcelona

Situat într-o poziţie privilegiată, pe coasta nord-estică a Peninsulei Iberice, la marginea Mediteranei, Barcelona este al doilea oraş ca mărime din Spania, fiind şi capitala Cataloniei. Barcelona este înainte de orice un oraş mediteranean nu doar datorită poziţiei geografice, ci mai ales datorită istoriei, tradiţiilor şi influenţelor culturale. Istoria scrisă a oraşului începe din secolul II d.Hr., când romanii înfiinţau aici o colonie, care va deveni peste secole un centru cultural şi financiar deosebit de puternic, mai ales în secolul XIX, când Târgul Mondial din 1888 devenea un simbol al industrializării. Barcelona este mai mult decât un simplu oraş, mai curând un amestec de influenţe şi culturi, iar un vizitator neobişnuit cu această dimensiune a metropolei va fi surprins mai ales de felul în care modernul se îmbină perfect cu tradiţia. Centrul vechi, în stil gotic, s-a păstrat aproape intact, iar păienjenişul de străduţe aminteşte de stilul vechi al oraşului, înainte ca acesta să fie extins începând din secolul XIX.

Catedrala Sagrada Familia este simbolul oraşului. Opera impresionantă a lui Antoni Gaudi – Sfânta Familie – este unul dintre cele mai vizitate monumente ale Barcelonei. Construcţia ei a început în secolul al XIX-lea şi nu a fost terminată încă. Ideea ridicării unei catedrale a aparţinut unei organizaţii al cărei scop era să pună capăt descreştinării ce pusese stăpânire peste localnici, odată cu industrializarea şi îmbogăţirea. Gaudi şi-a dedicat întreaga viaţă monumentului.

Piaţa Catalunia este cea mai importantă piaţă din Barcelona şi în acelaşi timp este punctul de plecare şi de informare a turiştilor despre oraşul pe care urmează să-l viziteze. Un alt punct de pornire este oraşul vechi (Ciudat Vella), o zonă delimitată de portul Vell la sud, piaţa Catalunia la nord, Ronda de Sant Pau la vest şi Parcul Citadella la est.

Bulevardul La Rambla, supranumit şi “bulevardul cu o mie de feţe”, este la fel de faimos în Europa precum Champs-Elysee-ul parizian. Pentru a vedea noua faţă a Barcelonei, traversaţi podul pietonal La Rambla de Mar către Moll d’Espania şi vizitaţi Acvariul, unul dintre cele mai frumoase din Europa. De asemenea, un loc ce merită văzut este Muzeul Picasso care se află în La Ribera şi găzduieşte cea mai importantă colecţie de lucrări ale faimosului artist, peste 3.000 de piese.

Aici Crăciunul este special fiind o sărbatoare cu adevărat religioasă pentru spanioli, mai ales datorită faptului că Patronul spiritual al acestei ţări este Fecioara Maria. Perioada de sărbătoare durează până pe 6 ianuarie, dar cea mai importantă zi este 24 decembrie, Noche Buena, când familiile se reunesc pentru a se bucura de Crăciun. În ziua de Anul Nou, Noche Vieja, petrecerile de toate felurile cuprind întreaga ţară, până la trecerea într-un nou an şi mai departe. Una dintre tradiţii cere ca înainte de Anul Nou fiecare să mănânce 12 boabe de strugure, pentru a avea noroc în anul urmator. Pe 6 ianuarie în Spania are loc sărbătoarea Celor Trei Regi, în amintirea celor Trei Magi, străzile fiind străbătute de mulţimi de oameni, iar copiii primesc cadouri, dulciuri şi jucarii.