Născut în România – Invitat, dr. Radu Botezatu
6 July 2017
Storymania – Karpen – omul din spatele (re)numelui
7 July 2017

Diaspora. Dincolo de graniţe – Invitata ediției din această seară este Raluca Matei, doctorand în psihologie și promovarea sănătății în Marea Britanie – un doctorat sponsorizat de Arts and Humanities Research Council și membru al Societătii Psihologilor Britanici

Are două diplome de licență, una în muzică și cea de-a doua în psihologie. De asemenea, a studiat timp de doi ani la Academia Menuhin din Elvetia, cu violonistul Liviu Prunaru, în prezent concertmaistru al uneia dintre cele mai performante orchestre din lume, Concertgebouw din Amesterdam. Detine și un master în psihologia sănătății, acordat de University College London. Finalista în cadrul concursului ‘Studentul Român al Anului 2016’, la categoria ‘Europa-Nivel doctoral’, a obtinut Mențiune pentru rezultate academice excelente în cadrul galei de premiere ce a avut loc la Palatul Parlamentului, în ianuarie 2017. Competitia a fost organizata de Liga Studentilor Români din Străinătate. 

Recent, proiectele sale interdisciplinare de promovare a psihologiei sănătății în rândul muzicienilor au câștigat atât Premiul 2015 pentru Constientizare Publică cat și Grantul pentru Seminarii de Cercetare 2015, ambele oferite de Societatea Psihologilor Britanici. În 2014 a co-inițiat si co-organizat prima conferință de psihologia sănătății din Bucuresti, Health Now, alături de Asociația Choice, eveniment care s-a desfasurat anual până în prezent. Ediția de anul acesta se va desfăsura pe 29 si 30 iulie, la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitătii Bucuresti – detalii pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www. facebook.com/events/ 302758580188287/. Temele abordate anul acesta vor include: psihologia sportului, psihologia muzicii, gândirea critică în psihologie și sănătate, depresia, efectele stresului din copilarie, mituri ale psihiatriei si psihologiei, consilierea genetică și sănătatea mintală a copiilor crescuti în cupluri homosexuale.

Doctoratul său face parte dintr-un proiect longitudinal care investighează sănătatea și stare de bine a muzicienilor din Marea Britanie, fiind în prezent cel mai mare astfel de proiect din lume. Mai multe informatii se pot gasi accesand website-ul principal al proiectului: www.musicalimpact.orgÎn cadrul doctoratului si-a propus, printre altele, să co-initieze, să implementeze și să evalueze primul curs de sănătate de sine stătător de la Conservatorul Regal din Manchester. Evaluarea s-a incheiat în aprilie 2017 iar rezultatele parțiale sugerează îmbunătățirea scorurilor pentru cunoaștere percepută în marea majoritate a subiectelor parcurse. 

În paralel, are în vedere design-ul unei intervenții având ca scop schimbarea unor comportamente relevante ce au fost identificate drept factori de risc pentru dureri musculo-scheletale (de exemplu, încălziea de dinainte de sesiunea de studiu, pauzele suficient de frecvente și nivelul general de mișcare (de activitate fizică) și efectele acestor schimbări asupra riscului de probleme musculo-scheletale în sine.

Fără să se îndepărteze prea mult de tema doctoratului său  însă luând o oarecare distanță în speranța de a surprinde conexiuni interdisciplinare, a propus recent, alaturi de un coleg doctorand, o serie de 3 seminarii pe tema gândirii critice în educația muzicală, prima serie de evenimente de acest gen.

Detalii despre toate acestea – în ediția din această seară de la ora 21.10, în direct din studioul Radio România Cultural, pe toate frecvențele Radio România Cultural și on line pe www.radioromaniacultural.ro.

Redactor Corina Negrea