Știința 5 aprilie 2022 – #raportuldegarda
5 April 2022
Cu Bună Știință: Noua alfabetizare
6 April 2022

Dimensiunea științifică a artei Renée Renard – ep.3 – Laboratoarele memoriei 

 

A fost studenta la medicina veterinara, mai apoi a absolvit Universitatea de Arte din Timisoara. Acum este artistă preocupată de istoria colonizării Banatului, de microistoriile personale, micromemoria clădirilor și spațiilor istorice.

Vorbim astăzi cu Renée Renard despre Laboratoarele memoriei, un concept inventat de ea si concretizat intr-o lucrare artistica denumita: Micromemo Lab expusă în turnul fostei Frabrici de Baterii Dura. Este o instalație site-specific, concepută exact pentru acel loc, care și el poartă memoria familiei, așa cum sunt majoritatea lucrărilor ei.

Lucrarea aceasta își are rădăcinile în istoria sa ca studentă la medicina veterinară.

http://reneerenard-art.blogspot.com

”Acest blog prezintă activitatea mea artistică începând cu 2008, anul primei mele expoziții personale.

Jurnaliştii, chiar prietenii şi familia s-au întrebat adeseori de ce am avut atâtea meandre în cursul vieții mele. După ce am absolvit liceul de artă din Timișoara, am studiat medicina veterinară și am devenit medic veterinar. O meserie de vis! Iubesc mult animalele și aș face orice pentru a le ajuta. Eram chiar aproape să mă înscriu într-o echipă umanitară internațională ca suport medical pentru câinii de salvare. Dar din motive de sănătate, a trebuit să renunț și să o iau de la capăt – o nouă viață, noi planuri, noi speranțe, noi bariere. De mulți ani deja lucrez în domeniul managementului. Este o viață bună și împlinită, până la urmă. Dar, la un moment dat, te trezești cu întrebări și îndoieli dacă oare „asta este TOTUL?” Ce altceva aș fi putut să fac, în afară de a mă întoarce în sfârșit „acasă” și a studia artele?! A fost cea mai bună decizie luată vreodată.” Renée Renard

Foto: Renée Renard din lucrerea ”Laboratoarele memoriei”

Realizator Mihaela Ghiță