Știința 360 – 7 aprilie 2022 – Avertismentul IPCC: ”Acum or niciodată” trebuie să punem capăt crizei climatice 
7 April 2022
Trei echipe românești de robotică FTC s-au calificat la Campionatul Mondial din Houston, SUA
7 April 2022

Dimensiunea științifică a artei Renée Renard – ep.4 – FaBrique

 

Un desen făcut de bunicul ei pe cand avea 80 de ani a constituit celula de pornire a unui alt proiect artistic al invitatei mele din aceasta saptamana Renée Renard. Ea a creeat conceptul de artă ca laborator al memoriei. A absolvit facultatea de Medicină veterinară dar și Universitatea de artă din Timișoara.

Renée Renard este o artistă  care se folosește de arhivă, documente și istorie în lucrările sale. Se exprimă prin: instalație, obiect, video la microscop, video subacvatic, fotografie, procesare digitală.

Vorbim astazi depsre proiectul său ”Fabrique” expus anul trecut la Hala Timco, acolo unde tatal ei a lucrat în tinerețe, după ce s-a reîntors de la canal.

Toate lucrările lui Renée Renard au o rădăcina în istoria de familie.

http://reneerenard-art.blogspot.com

”Acest blog prezintă activitatea mea artistică începând cu 2008, anul primei mele expoziții personale.

Jurnaliştii, chiar prietenii şi familia s-au întrebat adeseori de ce am avut atâtea meandre în cursul vieții mele. După ce am absolvit liceul de artă din Timișoara, am studiat medicina veterinară și am devenit medic veterinar. O meserie de vis! Iubesc mult animalele și aș face orice pentru a le ajuta. Eram chiar aproape să mă înscriu într-o echipă umanitară internațională ca suport medical pentru câinii de salvare. Dar din motive de sănătate, a trebuit să renunț și să o iau de la capăt – o nouă viață, noi planuri, noi speranțe, noi bariere. De mulți ani deja lucrez în domeniul managementului. Este o viață bună și împlinită, până la urmă. Dar, la un moment dat, te trezești cu întrebări și îndoieli dacă oare „asta este TOTUL?” Ce altceva aș fi putut să fac, în afară de a mă întoarce în sfârșit „acasă” și a studia artele?! A fost cea mai bună decizie luată vreodată.” Renée Renard

Foto: Renée Renard din lucrerea ”FaBrique”

Realizator Mihaela Ghiță