SPECTACOL-LECTURĂ: “ROMANUL UNUI OM DE AFACERI SAU MENAHEM MENDEL”
13 February 2017
Biosenzor pentru determinarea potențialului osteogenic al celuleor stem
14 February 2017

Gaudeamus – Omul de neînlocuit

Am aflat cu mare părere de rău că Dan C. Mihăilescu nu va mai aduce cartea nici pe net. Dan C. a avut cea mai longevivă emisiune despre cărți de la toate televiziunile din România. „Omul care aduce cartea” a funcționat mulți ani la o televiziune comercială, ProTV, de care autorul ei s-a despărțit în termeni buni, cum nu se prea întîmplă la noi.

Am fost printre suporterii lui Dan C. Mihăilescu de la bun început. Știa să transmită prin sticlă bucuria lecturii și avea o jubilație simplu exprimată care chiar dacă n-or fi sporit numărul cititorilor printre geamgiii și florăresele care-l recunoșteau pe stradă, cu certitudine a dus la creșterea vînzărilor cărților despre care vorbea. Cu oralitatea lui cuceritoare și inimitabilă, îți spunea în cinci minute de ce merită să citești cartea despre care vorbea, îți dădea și cîteva informații despre autor, cît să știi „de unde să-l iei”, iar asta fără să ocolească punctele slabe ale volumului pe care ți-l recomanda.

Om cu mult umor, Dan C.Mihăilescu s-a simțit de la bun început bine în fața camerelor de televiziune și și-a transformat bîlbîiala într-o trăsătură simpatică. N-a pus la inimă răutățile comentatorilor care se cruceau în scris că ProTV-ul n-a găsit alt critic să vorbească despre cărți fără să se bîlbîie. Mereu zîmbitor din bună dispoziție, nu la indicații de regie, DCM are talentul de a fi cît se poate de serios și de riguros în fond, folosind zîmbetul și umorul ca instrumente de comunicare.

Spre deosebire de criticii literari care se simt bine în postura de procurori si cărților, Dan C. știe să nu-i rănească pe autorii care nu-i plac, deși le spune neted ce crede despre cărțile lor. Criticul n-are plăcerea execuțiilor publice, ca formă de exercitare a puterii literare. Îl simți că-i pare rău cînd un autor o zbîrcește și că trebuie să semnaleze asta cititorilor. Asta tocmai din cauză că și-a păstrat intacte curiozitatea, amorul pentru lectură și speranța superioară în capodopera care așteaptă să fie semnalată.

N-am fost totdeauna cu opiniile lui despre cărți, dar niciodată Dan C. Mihăilescu nu mi-a stîrnit bănuiala că luxează cu program un scriitor, fiindcă ar avea ceva personal de împărțit cu autorii despre care se pronunță critic ori din motive de coterie literară. Așa că nu numai că regret că DCM-ul nu va mai fi „Omul care aduce cartea”, dar sînt convins că el chiar e un critic de neînlocuit în ceea ce a făcut la t.v. și pe net.

Cristian Teodorescu